E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Adnan Küçük

HDP AYM TARAFINDAN KAPATILMAZSA NE OLUR?
17 Şubat 2022 Perşembe

 

 

Türkiye’de günümüze gelinceye değin, takriben 115 yıllık sürede 140’dan fazla siyasî parti kapatıldı, feshedildi ya da kapanmak zorunda bırakıldı.

Bu sayının dünyada emsali yoktur; ülkemiz bir nevi parti mezarlığı haline getirildi.

Bunlardan bir kısmı mahkeme kararıyla, bir kısmı hükümet kararıyla kapatıldı.

Hatta sıkıyönetim komutanlığı kararıyla kapatılan siyasi partiler bile oldu.

Bunlardan bir kısmı radikal eğilimli olduğu halde, bir kısmı iktidara alternatif olabilecek büyüklükte merkezde yer alan siyasî partiler idi.

Döneminin en büyük muhalif partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası 1925 yılında, Şeyh Said isyanı ile ilişkilendirilerek Vekiller Heyeti (Hükümet) kararıyla kapatıldı.

Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının kapatılması ile birlikte Türkiye’de 21 yıl sürecek tek partili otoriter CHP yönetimi dönemine girildi. Ama bu partinin fikirleri yok edilemedi.

1931 yılında, Terakkiperver Fırka çizgisinde Serbest Cumhuriyet Fırkası kuruldu.

Baktılar ki bu parti bir anda güçleniyor; CHP’ye alternatif olabilecek istidatta, kuruluşundan kısa süre sonra derhal kapatılması sağlandı (kanunsuz şekilde feshettirildi).

1946 yılında aynı çizgide Demokrat Parti kuruldu. Bu parti de, 1961 yılında Darbecilerin güdümündeki hâkimler tarafından kapatıldı. Yerine Adalet Partisi kuruldu.

1981 yılında Adalet Partisinin kapatılmasından sonra, Anavatan Partisi, AK Parti vd.leri devam eden yıllarda kuruldular.

Bütün bu kapatmalara rağmen Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının siyasî çizgisi hiçbir zaman yasaklamalarla yok edilemedi.

Benzer serüven 1970 yılında kurulan Milli Nizam Partisinde de yaşandı. Bu parti 12 Mart Muhtıracılarının etkisi altında 1971 yılında Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından kapatıldı. Yerine 1972 yılında Milli Selamet Partisi kuruldu. Bu 1981’de darbeciler tarafından kapatıldı. Sonraki yıllarda kurulan, Refah Partisi ve Fazilet Partisi kapatıldı. Ama bu siyasi çizgi yine bitirilemedi. Şimdi Saadet Partisi olarak devam ediyor.

Benzer durum HDP için de geçerli. Önceki yıllarda, HDP eğiliminde çok sayıda parti kurulduktan bir müddet sonra kapatıldı. Her kapatma kararından sonra aynı çizgide bir başka parti kuruldu ve kapatılan partinin siyasi temsilcileri bu parti ile yollarına devam ettiler.

Şimdilerde HDP hakkında AYM’de açılan kapatma davası devam ediyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından hazırlanan esasa ilişkin mütalaanın AYM’ne iletilmesinden sonra HDP’nin savunmasını 20 Şubat’ta teslim etmesi gerekiyordu. HDP, 4 aylık ek süre istedi. AYM, bu talep üzerine 2 aylık ek süre verdi.

HDP’nin son savunmasını vermesinden sonra belirlenecek bir tarihte AYM Genel Kurulu toplanarak nihaî kararını verecektir.

AYM’den HDP hakkında ne yönde karar çıkacağını şimdiden kestirebilmek mümkün değildir. Karar, kapatma yönünde çıkabileceği gibi, red yönünde de çıkabilir.

AYM Kararının Farklı Neticeleri

Her iki ihtimalin farklı neticeleri olacaktır.

Kapatma kararı verilmesi halinde, muhtemelen bazı HDP’liler hakkında siyasî yasak kararı çıkabilecektir.

Fakat kapatma kararı verilse de, siyasi yasaklamalar yönde kararın çıkmaması da muhtemeldir. Çünkü AYM’nin, siyasi yasakların AİHM içtihatları ve AİHS hükümleri ile çeliştiği yönünde kararı var. AYM’nin kapatma kararına ek olarak siyasi yasaklara ilişkin ne yönde karar vereceği, ancak karar Resmi Gazetede yayımlandığı zaman belli olacaktır.

Karar kapatma yönünde olsa da, muhtemelen yedeği partiler sırasını beklemektedir. Bu partinin kapatılmasına sebep olanlara yönelik siyasî yasaklamanın olması halinde, yasaklı olmayanlar, bir başka partinin bünyesinde yollarına devam edeceklerdir. Siyasi yasaklama olmadığı takdirde, HDP aynı kadrosu ile yedeği partide yoluna devam edecektir. Bu durumda, kapatmanın bir tek sonucu olacaktır, o da “HDP’nin malvarlığının hazineye aktarılmasıdır”.

Şayet kapatma kararı verilirse, AİHM ne der? diye sorulacak olursa. AİHM’nin Türkiye’ye karşı ikiyüzlülüğü sebebiyle, bu kararı AİHS’ne aykırı bulma ihtimali mevcuttur.

Peki, bu parti kapatılsa da, bir başka parti bünyesinde devam edeceği muhtemel olduğuna göre, terörle bu kadar içli dışlı olan bu parti nasıl zayıflatılabilir?

Bunun iki yolu var:

Birincisi, sair partilerin bu parti ile ilişkilerinin sıfırlanması, izole edilmesi, terörle ilişkisi üzerinde yapılacak tahşidatlarla, tabanın sair partilere kaymasının sağlanmasıdır.

Bu ihtimal fiiliyatta işlemiyor. CHP, HDP ile yapılabilecek en sıkı ilişkileri sürdürüyor. Bu ilişkiler, maalesef bu partinin eli kanlı terör örgütü (PKK) ile olan ilişkilerine de (CHP tabanlı) toplumsal meşruiyet sağlıyor.

HDP-PKK arasındaki ilişkileri bildiği halde bu parti ile sürdürdüğü diyalog, CHP’yi milli kimliğinden uzaklaştırarak, ayrılıkçılık ve terörle ilişkililiğin ortağı haline getiriyor.

Bu durumda, PKK→HDP→CHP→Cumhur İttifakının diğer bileşenleri ilişkisi ortaya çıkıyor. PKK’nın siyasi kanadı olan HDP ile ilişkili CHP ile kurulacak her bir diyalog, bu diyaloğu kuranları, PKK desenli HDP-CHP fiili ittifakının ortağı haline getiriyor.

Terör örgütünün siyasî temsilcisi HDP ile ilişkili CHP ile ittifak yapan diğer partilerin “bizim kırmızıçizgimiz PKK” demelerinin hiçbir manası yoktur. Bir yandan PKK ile ilişkili HDP ile ilişki içinde olan CHP ile ittifak kuracaksın, sonra da “benim kırmızıçizgim PKK” diyeceksin. Bu söze sadece SAFTİRİKLER inanır. Ama aklı başında hiçbir kimse inanmaz.

İkincisi, PKK, TİKKO, DHKP-C FETÖ vb. terör yapıları ile ilişkili suçlar yasama dokunulmazlığı kapsamı haricinde bırakılır. Bu durumda, yasama dokunulmazlığının kaldırılması gibi sansasyonel ve geciktirici süreçlerle zaman harcanmaksızın bu kişilerin kısa yoldan yargılanarak ceza almaları ve siyasetin haricine atılmaları sağlanır.

Nitekim 1990’lı yıllarda Fransa’da Faşist eğilimli Milli Cephe Partisi Genel Başkanı Jean Marie Le Pen, Holokost ile alakalı açıkladığı fikirlerinden dolayı ceza almıştı. Bir Türk Gazete’ci kendisine aynı konuya ilişkin soru sorduğunda verdiği cevap şu şekildedir:

“Beni tekrardan mahkûm ettirip siyasi hayatımı bitirmek mi istiyorsun”.

Türkiye’de de benzer hukukî düzenleme ve uygulamalarla, terörle ilişkili olanların derhal siyasetten uzaklaştırılmaları sağlanmalıdır.

HDP Hakkındaki Kapatma Davasında Verilecek Red Kararının Neticeleri

AYM’nin HDP hakkında açılan kapatma davasında red yönünde karar vermesinin neticeleri ise çok daha vahim ve dehşetli olacaktır; şöyle ki:

AYM’nin red kararı üzerine, HDP’nin PKK ile olan bütün ilişkileri meşru hale gelecektir. Daha somut olarak ifade etmek gerekirse;

- Eli kanlı terör örgütü PKK’nın, HDP tarafından, bir terör örgütü olduğu inkâr edilerek, “meşru silahlı halk hareketi” olarak görülmesi;

- HDP’lilerin terörist başı Abdullah Öcalan’a en üst perdeden methiyeler düzerek heykelini dikme vaadinde bulunmaları;

- HDP’lilerin PKK’lı teröristlerin cenazelerine katılmaları, taziyelerde bulunmaları;

- HDP’lilerin PKK tarafından yapılan hiçbir katliamı kınanmamaları;

- HDP’lilerin sırtlarını terör örgütlerine yaslandıkları yönündeki açıklamaları;

- HDP’li yerel yöneticilerin, PKK’ya eleman devşirerek dağa göndermeleri;

Hukukî ve demokratik meşru hak kullanımı haline gelecektir.

Bunun bir adım ilerisi, PKK’ya terör örgütü denilmesini de haksızlaştıracaktır.

“Bak, görmüyor musunuz, PKK’nın siyasî ve fiili temsilciliğini yapmak, yukarıda sözü edilen tüm terörü meşrulaştırıcı davranışlarda bulunmak artık suç değil, sen nasıl PKK terör örgütü deyip kınarsın” gibi ÇARPIK ve SAPKIN bir durum ortaya çıkabilecektir.

Bağdad’ı yeniden keşfetmeye gerek yoktur. Bağdat herkesin gözleri önünde duruyor. Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde, HDP’lilerin davranışları meşru görülemez. Bu açık gerçekliğe rağmen, Batıya şirin görünme adına verilecek bir red kararının ülkeye bedeli çooook ama çooook ağır olacaktır. Benden söylemesi, gerisi AYM’nin takdirinde.

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 31416 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İNSAN HAKLARI AVRUPA SINIRLARINDAN İÇERİ GİREMİYOR!!!
2/9/2022
DEMOKRASİ NEREDEN GEÇER; DİYARBAKIRDAN MI YOKSA…?
2/2/2022
İNANANLARIN İNANCINI YARALAYAN SERÇE (!?!?)
1/26/2022
ENES KARA İNTİHAR ETTİ, CEMAAT VE TARİKAT DÜŞMANLIĞI DEPREŞTİ
1/19/2022
TÜRKİYE’DE BAŞKANLIK (CUMHURBAŞKANLIĞI) SİSTEMİ NEDEN YERLEŞEMEDİ?
1/12/2022
CHP, HALA DİNDARLAR İÇİN KORKUTUCU VE ÜRKÜTÜCÜ
1/5/2022
CHP’NİN “FETÖCÜLERLE DE HELALLEŞMEK” POLİTİKASI
12/29/2021
TÜRKİYE’DE İTTİFAKLAR VE MİLLET İTTİFAKI-HDP İLİŞKİSİ
12/22/2021
QUEBEC’DE BAŞÖRTÜSÜ TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ VE İSLAMA YÖNELİK FARKLI UYGULAMALAR
12/15/2021
OKUL ÖNCESİ ÖĞRETİMDE DİN EĞİTİMİ VE LAİKLİK TARTIŞMALARI
12/8/2021
28 ŞUBAT ZİHNİYETİ “CELLADINA ÂŞIK” BAZI MAĞDURLARINDA DEVAM EDİYOR
12/1/2021
CHP’DEN HDP’YE “PKK İLE İLİŞKİLERİNİ MİNİMİZE ETME” ÖNERİSİ
11/24/2021
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE %50+1 ÇOĞUNLUK DEĞİŞMELİ Mİ?
11/17/2021
İYİ PARTİNİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI?
11/10/2021
ANAYASADAKİ DEĞİŞTİRİLMESİ YASAK HÜKÜMLERİN VESAYETÇİ TEMELİ
11/3/2021
İŞKENCE YAPMAK, DEMOKRATİK(!?) ABD İÇİN MEŞRU, TÜRKİYE İÇİN SUÇ!
10/27/2021
ÇAĞDAŞ UYGARLIK KAVRAMININ ANAYASADA NE İŞİ OLABİLİR Kİ?
10/20/2021
“YÜCE DEVLET”TEN GÜÇLÜ DEVLETE
10/13/2021
1982 ANAYASASININ İLK DÖRT MADDESİ DEĞİŞMELİ MİDİR?
10/7/2021
KASETÇİ DÜKKÂNININ ÜSTÜNDEKİ MAHKEMELERDEN YENİ YARGITAY BİNASINA
9/28/2021
YENİ BİR 367 ÖZLEMİ: RECEP TAYYİP ERDOĞAN 2023’DE ADAY OLAMAZ
9/19/2021
YENİ YARGITAY BİNASINDA DUA EDİLDİ, LAİKLİK ELDEN GİTTİ(!!!)
9/10/2021
YÜZDE ON MİLLİ SEÇİM BARAJI NE OLMALI?
9/1/2021
28 ŞUBATIN KUDRETLİ(!) PAŞALARI LAYIK OLDUKLARI YERE MARŞ MARŞ
8/23/2021
FETÖ’NÜN SİYASİ AYAĞI HANGİ PARTİLER ACABA?
8/9/2021
TUNUS’TA CUMHURBAŞKANLIĞI DARBESİ
7/29/2021
ÇANAKKALE’DEN 15 TEMMUZA: KAHRAMAN HALKIMIZIN VATAN SAVUNMASI
7/15/2021
TÜRKİYE’DE YAKIN GELECEKTE ERKEN SEÇİM OLABİLİR Mİ?
7/8/2021
BİZ DE BAŞÖRTÜSÜ HUSUMETİ BİTTİ ZANNEDİYORDUK; MEĞERSE…
6/28/2021
BAŞKANLIK SİSTEMİ ŞAHANE, “TROLLÜK” YAFTALARI GERİ İADE!
6/19/2021
HDP, KAPATILMALI MI; KAPATILABİLİR Mİ?
6/8/2021
KORSAN İSRAİL DEVLETİNİN ZULMÜNE UĞRAYAN MAZLUM FİLİSTİN HALKI
5/23/2021
TÜRKİYE’DE PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI: ÇOK KÖTÜ BİR ŞEY Mİ?
5/10/2021
DÜNYANIN EN BÜYÜK KORSAN DEVLETİN BAŞI: ERMENİ SOYKIRIMI DEDİ
4/30/2021
RECEP TAYYİP ERDOĞAN: FİKRÎ İKTİDARIMIZI HÂLÂ TESİS EDEMEDİK
4/21/2021
VESAYETÇİLERLE DEMOKRASİ YANLILARI İÇİN TURNUSOL KÂĞIDI: 104 AMİRALİN E-BİLDİRİSİ
4/11/2021
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN FESHEDİLMESİ KARARI İPTAL EDİLEBİLİR Mİ?
4/2/2021
TÜRKİYE’NİN İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN ÇEKİLMESİNE NİÇİN BU KADAR SERT TEPKİ VERİLİYOR?
3/24/2021
TAKLİTCİ DEĞİL TÜRKİYE’NİN GERÇEKLERİNE UYGUN BİR ANAYASANIN YAPILMASI
3/15/2021
1000 YIL SÜRECEK DENİLEN 28 ŞUBAT’IN TAHRİBATLARI VE TAMİRATLAR
3/6/2021
YENİ ANAYASA: BAŞKANLIK SİSTEMİ Mİ GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM Mİ (2)?
2/25/2021
YENİ ANAYASA: BAŞKANLIK SİSTEMİ Mİ GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM Mİ (1)?
2/16/2021
CUNTA ANAYASASINDAN DEMOKRATİK SİVİL ANAYASAYA: TAŞLI YOLLAR
2/7/2021
YARATILIŞ MODELİ KONGRESİ EVRİMCİLERİ NİÇİN RAHATSIZ ETTİ?
1/29/2021
VESAYETÇİ ZİHNİYETE GÖRE ÖZDE CUMHURBAŞKANI(!?) NASIL SEÇİLİR?
1/20/2021
BAŞÖRTÜLÜ HÂKİMLER Mİ BAŞI AÇIK HÂKİMLER Mİ TARAFSIZ KARAR VERİR?
1/11/2021
1876 KÂNÛN-I ESÂSÎ’DE ÇEVİRİ HATALARI: TBMM BAŞKANINA ÇAĞRIMDIR
1/2/2021
HARF DEVRİMİNİN TÜRK DİLİNDE MEYDANA GETİRDİĞİ SONUÇLAR
12/23/2020
TÜRKİYE’DE BAŞKANLIK SİSTEMİNİN FİKİR BABASI: PROF. DR. BURHAN KUZU
12/14/2020
FRANSA’DA ÇOĞULCULUK VE HOŞGÖRÜ YERİNİ FAŞİZME Mİ BIRAKIYOR?
12/5/2020
CHP, HDP, SP VE İYİ PARTİ ANAYASASI İNKÂR EDİLDİ, İYİ PARTİ’DE NELER OLUYOR?
11/26/2020
HANGİ CUMHURİYET YAŞASIN?
11/17/2020
ABD’DEKİ SEÇİMLER Mİ, YOKSA VENEZUELA’DAKİ SEÇİMLER Mİ DAHA AZ HİLELİ?
11/8/2020
İZMİR DEPREMİ VE HÜKÜMETE BİR ÖNERİ
10/31/2020
Tarikatlar Atatürk’ün 1924 Anayasası’nda teminat altında idi
10/24/2020
ENİS BERBEROĞLU MİLLETVEKİLLİĞİNE GERİ DÖNEBİLİR Mİ?
10/14/2020
CHP’NİN SÖZÜNÜ ETTİĞİ “GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM” MÜMKÜN MÜDÜR?
10/4/2020
RECEP TAYYİP ERDOĞAN 2023 SEÇİMLERİNDE CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY OLABİLİR Mİ?
9/23/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GÖRE, DEVLET KADINA YÖNELİK 'ALKOL TEMELLİ ŞİDDETLE' MÜCADELE ETMEMELİ Mİ?
9/13/2020
TÜRK TOPLUMUNUN TEMELİ OLAN AİLEDE “ALARM ZİLLERİ” ÇALIYOR?
8/27/2020
15 YAŞ ALTI KIZLARLA İMAM NİKÂHI İLE EVLİLİK SUÇ MU, DEĞİL Mİ?
8/16/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ: “BAL”IN İÇİNE ZEHİR KATILARAK SERVİS EDİLMESİ
8/5/2020
ZİNCİRLERİNİ KIRAN AYASOFYA-İ KEBİR CAMİ-İ ŞERİF’İNDE İLK CUMA NAMAZI
7/25/2020
15 TEMMUZ BENZERİ YENİ BİR İHANET KALKIŞMASI YAŞANABİLİR Mİ?
7/15/2020
27 MAYIS ASKERİ DARBESİNİN YASSIADA CİNAYET MAHKEMESİ İLGA EDİLDİ
7/6/2020
FETH-İ MÜBİN’İN SEMBOLÜ AYASOFYA SAN’AT VE İMAJA FEDA EDİLEMEZ
6/20/2020
AYASOFYA’YA DANIŞTAY KARARIYLA CAMİ STATÜSÜ KAZANDIRILMASI
6/9/2020
TÜRKİYE’DE ASKERÎ DARBELERİN ANASI: 27 MAYIS 1960
5/31/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ: AİLE VE KADINLAR KORUNUYOR MU TAHRİP Mİ EDİLİYOR?
5/18/2020
ALİ ERBAŞ’IN ŞAHSINDA HUTBELERE LGBTİ+ AYARI MI ÇEKİLMEK İSTENİYOR?
5/5/2020
CORONA SÜRECİNDE YAŞANAN KÜRESEL EKONOMİK SAVAŞLARIN GALİBİ KİM OLACAK?
4/24/2020
CORONA VİRÜSÜ KÜRESEL OPERASYONA MI DÖNÜŞÜYOR?
4/13/2020
CORONA VİRÜSÜNE KARŞI “DUA İLE MÜCADELE” ÇOK MU SAÇMA?
4/1/2020
CORONA VİRÜSÜNE KARŞI HANGİ ÜLKELER BAŞARILI, HANGİLERİ BAŞARISIZ?
3/21/2020
İDLİB’DE NE İŞİMİZ Mİ VAR? ŞEHİTLİK TEPESİ BOŞ MU KALMALI?
3/10/2020
28 ŞUBAT, RAND CORPORATİON: YENİ BİR DARBE Mİ GELİYOR?
2/29/2020
SORUYORUM: FETÖ İHANET ÖRGÜTÜ’NÜN SİYASİ AYAĞI KİMLER OLABİLİR?
2/18/2020
ANAYASA MAHKEMESİ KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNLENMESİ ÇABALARINI SABOTE Mİ ETTİ?
2/9/2020
ELAZIĞ VE MALATYA DEPREMİ SONRASI SKANDAL MAÇ ERTELEME KARARI
1/28/2020
HAKİKATEN TÜRK ASKERİ’NİN LİBYA’DA NE İŞİ Mİ VAR?
1/18/2020
İNSANCIL(!) BATIDA FAŞİST BİRİNE VERİLEN NOBEL ÖDÜLÜ
1/8/2020
KANAL İSTANBUL KAMPLAŞMASI: YENİ GEZİ EYLEMLERİ HAZIRLIĞI MI YAPILIYOR?
12/30/2019
YENİ PARTİLERİN TOPLUMDA KARŞILIĞI VAR MIDIR?
12/24/2019
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Gaziantepspor
Ak Parti
NBA
Ukrayna
sınav stresi
passolig
Volero
ygs 2015
EURO2016