E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Adnan Küçük

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE %50+1 ÇOĞUNLUK DEĞİŞMELİ Mİ?
17 Kasım 2021 Çarşamba

 

 

Ülkemizde 2017 Anayasa Değişikliği kapsamında Başkanlık (Cumhurbaşkanlığı) hükümet sistemi kabul edildi.

24 Haziran 2018 günü birlikte yapılan Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerini müteakiben başkanlık sistemi fiilen de uygulanmaya başladı.

1982 Anayasasının 2017 Anayasa Değişikliği ile değiştirilen 101/5. fıkrasına göre:

“Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir”.

Bu hükme göre, bir kişinin Cumhurbaşkanı seçilebilmesi için, geçerli oyların %50+1’nin alması gerekir.

Cumhurbaşkanı Seçimlerinde %50+1 Tartışmaları

Geçenlerde Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etti.

Karamollaoğlu, ziyaret sonrasında yaptığı açıklamalarda, “Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanı seçiminin yüzde 50+1’e bağlanmasını hatalı bulduğunu” söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek, “(50+1’in) Türkiye’yi bir kaosa sürükleyeceğini söyledim, yine söylüyorum. %50+1 ciddi problem çıkarıyor. Gelecekte de çıkaracak” dedi.

MHP Lideri Devlet Bahçeli, “bu tartışma yersizdir, şu an için gereksizdir. Yüzde 50+1 oy sistemini eleştirenleri makul görmemiz mümkün değildir” dedi.

Medyada ve diğer mahfillerde de %50+1 çoğunluğa ilişkin tartışmalar başladı.

Bazı tartışmalar spekülatif mahiyette.

Ben burada, spekülatif mahiyette yapılan tartışmalara girmeksizin, meselenin sadece mevcut hükümet sisteminin işlerliğinin sağlanması yönü üzerinde duracağım.

%50+1 Hükmünün Sistemin İşlerliği Açısından Değerlendirilmesi.

Son söyleyeceğim cümleyi ilk önce söyleyerek konuyu değerlendirmek istiyorum.

Bir kişinin Cumhurbaşkanı seçilmesi için %50+1 çoğunluğun sağlanmasının aranması bu sistemin en gerekli hükümlerindendir. Şöyle ki;

(1) Cumhurbaşkanı seçilebilmek için geçerli oyların %50+1 çoğunluğun sağlanması şartının aranmasına bağlı olarak, birbirine yakın olan partilerin ittifaka yönelmeleri söz konusu olabilmektedir. Bu tür ittifakları “sun’i ittifaklar” olarak nitelemenin yersiz olduğu kanaatindeyim. Bu ittifaklar sebebiyle, her şeyden önce partiler, politikalarını ve söylemlerini içinde yer alacakları ittifak ile bütünlük içinde yapmak durumunda kalacaklardır.

Bu durum, en azında ittifaka dâhil olan siyasî partiler arasında ılımlı ilişkilerin gelişmesine olumlu yönde katkı sağlayacaktır.

(2) Cumhurbaşkanı seçilebilmek için %50+1 çoğunluğun sağlanması mecburiyeti, TBMM’nde Cumhurbaşkanının dâhil olduğu ittifak lehine çoğunluğun sağlanmasını da kolaylaştıracaktır.

Aksi halde,  %40 civarında bir çoğunluğun sağlanmasının ya da sadece birinci parti olmanın, Cumhurbaşkanı seçilebilmek için yeterli olduğu durumlarda, ittifaktan kaçınılması halinde, Başkanın partisi dışındaki bütün partilerin Cumhurbaşkanının karşısında yer almalarına sebep olabilecektir. Bu durumda da, çok sayıda siyasi partinin Mecliste temsil olunduğu siyasi ortamda, bölünmüş hükümetlerin (yani Cumhurbaşkanı ile Meclisteki çoğunluğun farklı siyasî eğilimde olması) kurulma ihtimali oldukça yüksek olacaktır.

Bir misal vermek gerekirse, AK Parti’nin %39, CHP’nin %24, MHP’nin %11, İyi Parti’nin %11, HDP’nin %10 diğerlerinin de toplam %6 oy aldığını farz edelim. Nispi temsil seçim sistemine göre, %10 milli baraja rağmen, bu oy oranlarının, Cumhurbaşkanı seçiminde ve TBMM’de farklı sonuçları olabilecektir.

İttifaksız bir ortamda, nispi temsil seçim sistemi ile yapılan seçimlerde, muhtemelen AK Parti Mecliste 265 civarında MHP de 45 civarında milletvekili çıkaracaktır.

Bunlar ittifak yapmaları halinde, 265+45=310 olacaktır.

Şayet ittifak olmadığı takdirde, MHP de muhalefet saflarına kayabilecek ve bu durumda da 360 milletvekili muhalefetin hanesinde yer alacaktır.

İttifak yapılmamasının neticesinde, Cumhurbaşkanının istediği kanunların çıkması imkânsıza yakın derecede zor olacaktır.

Diğer yandan Cumhurbaşkanının çıkardığı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinin (CBK) tamamının, çıkarılacak kanunlarla geçersizleştirilmesi mümkün ve muhtemeldir. Meclisin çıkaracağı kanunların hiçbirisi, Cumhurbaşkanının taleplerini karşılamayacaktır.

Hatta çıkarılacak kanunlar, ciddi polemiklere de sebep olabilecektir.

Mesela, Başkan seçilen kişi, bana 20 bakan yeterli demesi halinde, Meclis, katı çatışmacı zeminde 40 ya da 15 tane bakanlığı öngören kanunları çıkarabilecektir.

Her ne kadar, Anayasada bakanlıkların CBK ile kurulacağı öngörülse de, AYM, 2020 yılında verdiği bir kararla, bakanlıkların kanunla da kurulabileceği yönünde karar verdi.

Bölünmüş hükümetler döneminde, Meclisteki çoğunluk muhalefette olacağı için, Meclis Cumhurbaşkanının istediği kanunları kesinlikle çıkarmayacaktır. Çıkardığı kanunlar da Cumhurbaşkanının taleplerine cevap vermeyecektir. Cumhurbaşkanının, istemediği bir kanunu, önüne geldiğinde, veto etmesi halinde, zaten çoğunluk muhalefette olacağı için, vetonun hiçbir etkinliği kalmayacaktır.

Bu sebeple, Cumhurbaşkanı-Meclis arasında en üst düzeyde çatışmaların yaşanması kaçınılmaz hale gelebilecektir.

(3) Bölünmüş hükümetlerin kurulduğu durumlarda, yürütme yasamanın bir şubesine dönüşecek, yürütmenin gücü bitme noktasına gelecektir.

Bu durumda, belki klasik kuvvetler ayrılığı ile uyumlu bir yapının ortaya çıkacağı söylenebilir ise de, günümüz şartlarında böyle bir kuvvetler ayrılığı, hiçbir ülkede mevcut değildir. Çünkü, bu durumda, yürütmenin inisiyatif ve etkinliği minimum düzeye düşecektir. Oysa ki, çağdaş uygulamalar, yürütmenin güçlü olması, inisiyatif alnının artması yönündedir.

Nitekim başkanlık sisteminin cari olduğu ABD’de Başkan, parlamenter sistemin cari olduğu İngiltere ve Almanya’da yürütme kanadı (başbakan ve hükümet) oldukça güçlüdür. Bu ülkelerin hiçbirisinde, yürütmeye rağmen kanunlar çıkarılamaz. Yürütme, çok geniş inisiyatif ve etkinlik imkanlarına sahiptirler.

Bölünmüş hükümetler döneminde, ABD, Almanya ve İngiltere’dekinin aksine, elleri-kolları bağlı bir başkanla yönetilecek olan ülkemizde, kuvvetler yasamada birleşmiş olacaktır. Yasamada da muhalefet çoğunlukta olacağı için, yürütmenin işleyişi sabote edilebilecektir. Yasama-yürütme çatışmasında inisiyatifin muhalefetin çoğunlukta olduğu Mecliste olması durumunda, hiçbir hükümet sistemi işlemez.

Şayet seçimlerde Başkan seçilen bir kişinin Mecliste çoğunluğu sağlaması ihtimali zayıfsa, seçimlerin yenilenmesi seçeneği de pek işe yaramayacaktır. Çünkü kısa süre sonra yapılacak yeni seçimlerde de muhtemelen benzer sonuçlar ortaya çıkacaktır.

Bu vesileyle, ittifaklar yoluyla Başkanla Meclisteki çoğunluğun aynı eğilimde olmasının sağlanması neticesinde, mevcut hükümet sisteminin işlerliğinin sağlanabilmesi için, Cumhurbaşkanının geçerli oyların %50+1 çoğunlukla seçilmesinin zorunlu derecede gerekli olduğunu belirtmek isterim.

Bu ihtimal göz ardı edilerek yapılacak bir anayasa değişikliği, mevcut sistemi daha da içinden çıkılmaz hale getirebilecektir.

Son cümle: Çok sayıda siyasi partinin Mecliste temsil olunduğu, bir partinin başkanlık için yeterli çoğunluğa sahip olamadığı ülkemizde, mevcut hükümet sisteminin işlerliğinin sağlanabilmesi ittifaklarla mümkün olacaktır.

İttifakların devamı da Cumhurbaşkanının %50+1 çoğunlukla seçilmesine bağlıdır

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 30789 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İYİ PARTİNİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI?
11/10/2021
ANAYASADAKİ DEĞİŞTİRİLMESİ YASAK HÜKÜMLERİN VESAYETÇİ TEMELİ
11/3/2021
İŞKENCE YAPMAK, DEMOKRATİK(!?) ABD İÇİN MEŞRU, TÜRKİYE İÇİN SUÇ!
10/27/2021
ÇAĞDAŞ UYGARLIK KAVRAMININ ANAYASADA NE İŞİ OLABİLİR Kİ?
10/20/2021
“YÜCE DEVLET”TEN GÜÇLÜ DEVLETE
10/13/2021
1982 ANAYASASININ İLK DÖRT MADDESİ DEĞİŞMELİ MİDİR?
10/7/2021
KASETÇİ DÜKKÂNININ ÜSTÜNDEKİ MAHKEMELERDEN YENİ YARGITAY BİNASINA
9/28/2021
YENİ BİR 367 ÖZLEMİ: RECEP TAYYİP ERDOĞAN 2023’DE ADAY OLAMAZ
9/19/2021
YENİ YARGITAY BİNASINDA DUA EDİLDİ, LAİKLİK ELDEN GİTTİ(!!!)
9/10/2021
YÜZDE ON MİLLİ SEÇİM BARAJI NE OLMALI?
9/1/2021
28 ŞUBATIN KUDRETLİ(!) PAŞALARI LAYIK OLDUKLARI YERE MARŞ MARŞ
8/23/2021
FETÖ’NÜN SİYASİ AYAĞI HANGİ PARTİLER ACABA?
8/9/2021
TUNUS’TA CUMHURBAŞKANLIĞI DARBESİ
7/29/2021
ÇANAKKALE’DEN 15 TEMMUZA: KAHRAMAN HALKIMIZIN VATAN SAVUNMASI
7/15/2021
TÜRKİYE’DE YAKIN GELECEKTE ERKEN SEÇİM OLABİLİR Mİ?
7/8/2021
BİZ DE BAŞÖRTÜSÜ HUSUMETİ BİTTİ ZANNEDİYORDUK; MEĞERSE…
6/28/2021
BAŞKANLIK SİSTEMİ ŞAHANE, “TROLLÜK” YAFTALARI GERİ İADE!
6/19/2021
HDP, KAPATILMALI MI; KAPATILABİLİR Mİ?
6/8/2021
KORSAN İSRAİL DEVLETİNİN ZULMÜNE UĞRAYAN MAZLUM FİLİSTİN HALKI
5/23/2021
TÜRKİYE’DE PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI: ÇOK KÖTÜ BİR ŞEY Mİ?
5/10/2021
DÜNYANIN EN BÜYÜK KORSAN DEVLETİN BAŞI: ERMENİ SOYKIRIMI DEDİ
4/30/2021
RECEP TAYYİP ERDOĞAN: FİKRÎ İKTİDARIMIZI HÂLÂ TESİS EDEMEDİK
4/21/2021
VESAYETÇİLERLE DEMOKRASİ YANLILARI İÇİN TURNUSOL KÂĞIDI: 104 AMİRALİN E-BİLDİRİSİ
4/11/2021
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN FESHEDİLMESİ KARARI İPTAL EDİLEBİLİR Mİ?
4/2/2021
TÜRKİYE’NİN İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN ÇEKİLMESİNE NİÇİN BU KADAR SERT TEPKİ VERİLİYOR?
3/24/2021
TAKLİTCİ DEĞİL TÜRKİYE’NİN GERÇEKLERİNE UYGUN BİR ANAYASANIN YAPILMASI
3/15/2021
1000 YIL SÜRECEK DENİLEN 28 ŞUBAT’IN TAHRİBATLARI VE TAMİRATLAR
3/6/2021
YENİ ANAYASA: BAŞKANLIK SİSTEMİ Mİ GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM Mİ (2)?
2/25/2021
YENİ ANAYASA: BAŞKANLIK SİSTEMİ Mİ GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM Mİ (1)?
2/16/2021
CUNTA ANAYASASINDAN DEMOKRATİK SİVİL ANAYASAYA: TAŞLI YOLLAR
2/7/2021
YARATILIŞ MODELİ KONGRESİ EVRİMCİLERİ NİÇİN RAHATSIZ ETTİ?
1/29/2021
VESAYETÇİ ZİHNİYETE GÖRE ÖZDE CUMHURBAŞKANI(!?) NASIL SEÇİLİR?
1/20/2021
BAŞÖRTÜLÜ HÂKİMLER Mİ BAŞI AÇIK HÂKİMLER Mİ TARAFSIZ KARAR VERİR?
1/11/2021
1876 KÂNÛN-I ESÂSÎ’DE ÇEVİRİ HATALARI: TBMM BAŞKANINA ÇAĞRIMDIR
1/2/2021
HARF DEVRİMİNİN TÜRK DİLİNDE MEYDANA GETİRDİĞİ SONUÇLAR
12/23/2020
TÜRKİYE’DE BAŞKANLIK SİSTEMİNİN FİKİR BABASI: PROF. DR. BURHAN KUZU
12/14/2020
FRANSA’DA ÇOĞULCULUK VE HOŞGÖRÜ YERİNİ FAŞİZME Mİ BIRAKIYOR?
12/5/2020
CHP, HDP, SP VE İYİ PARTİ ANAYASASI İNKÂR EDİLDİ, İYİ PARTİ’DE NELER OLUYOR?
11/26/2020
HANGİ CUMHURİYET YAŞASIN?
11/17/2020
ABD’DEKİ SEÇİMLER Mİ, YOKSA VENEZUELA’DAKİ SEÇİMLER Mİ DAHA AZ HİLELİ?
11/8/2020
İZMİR DEPREMİ VE HÜKÜMETE BİR ÖNERİ
10/31/2020
Tarikatlar Atatürk’ün 1924 Anayasası’nda teminat altında idi
10/24/2020
ENİS BERBEROĞLU MİLLETVEKİLLİĞİNE GERİ DÖNEBİLİR Mİ?
10/14/2020
CHP’NİN SÖZÜNÜ ETTİĞİ “GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM” MÜMKÜN MÜDÜR?
10/4/2020
RECEP TAYYİP ERDOĞAN 2023 SEÇİMLERİNDE CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY OLABİLİR Mİ?
9/23/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GÖRE, DEVLET KADINA YÖNELİK 'ALKOL TEMELLİ ŞİDDETLE' MÜCADELE ETMEMELİ Mİ?
9/13/2020
TÜRK TOPLUMUNUN TEMELİ OLAN AİLEDE “ALARM ZİLLERİ” ÇALIYOR?
8/27/2020
15 YAŞ ALTI KIZLARLA İMAM NİKÂHI İLE EVLİLİK SUÇ MU, DEĞİL Mİ?
8/16/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ: “BAL”IN İÇİNE ZEHİR KATILARAK SERVİS EDİLMESİ
8/5/2020
ZİNCİRLERİNİ KIRAN AYASOFYA-İ KEBİR CAMİ-İ ŞERİF’İNDE İLK CUMA NAMAZI
7/25/2020
15 TEMMUZ BENZERİ YENİ BİR İHANET KALKIŞMASI YAŞANABİLİR Mİ?
7/15/2020
27 MAYIS ASKERİ DARBESİNİN YASSIADA CİNAYET MAHKEMESİ İLGA EDİLDİ
7/6/2020
FETH-İ MÜBİN’İN SEMBOLÜ AYASOFYA SAN’AT VE İMAJA FEDA EDİLEMEZ
6/20/2020
AYASOFYA’YA DANIŞTAY KARARIYLA CAMİ STATÜSÜ KAZANDIRILMASI
6/9/2020
TÜRKİYE’DE ASKERÎ DARBELERİN ANASI: 27 MAYIS 1960
5/31/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ: AİLE VE KADINLAR KORUNUYOR MU TAHRİP Mİ EDİLİYOR?
5/18/2020
ALİ ERBAŞ’IN ŞAHSINDA HUTBELERE LGBTİ+ AYARI MI ÇEKİLMEK İSTENİYOR?
5/5/2020
CORONA SÜRECİNDE YAŞANAN KÜRESEL EKONOMİK SAVAŞLARIN GALİBİ KİM OLACAK?
4/24/2020
CORONA VİRÜSÜ KÜRESEL OPERASYONA MI DÖNÜŞÜYOR?
4/13/2020
CORONA VİRÜSÜNE KARŞI “DUA İLE MÜCADELE” ÇOK MU SAÇMA?
4/1/2020
CORONA VİRÜSÜNE KARŞI HANGİ ÜLKELER BAŞARILI, HANGİLERİ BAŞARISIZ?
3/21/2020
İDLİB’DE NE İŞİMİZ Mİ VAR? ŞEHİTLİK TEPESİ BOŞ MU KALMALI?
3/10/2020
28 ŞUBAT, RAND CORPORATİON: YENİ BİR DARBE Mİ GELİYOR?
2/29/2020
SORUYORUM: FETÖ İHANET ÖRGÜTÜ’NÜN SİYASİ AYAĞI KİMLER OLABİLİR?
2/18/2020
ANAYASA MAHKEMESİ KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNLENMESİ ÇABALARINI SABOTE Mİ ETTİ?
2/9/2020
ELAZIĞ VE MALATYA DEPREMİ SONRASI SKANDAL MAÇ ERTELEME KARARI
1/28/2020
HAKİKATEN TÜRK ASKERİ’NİN LİBYA’DA NE İŞİ Mİ VAR?
1/18/2020
İNSANCIL(!) BATIDA FAŞİST BİRİNE VERİLEN NOBEL ÖDÜLÜ
1/8/2020
KANAL İSTANBUL KAMPLAŞMASI: YENİ GEZİ EYLEMLERİ HAZIRLIĞI MI YAPILIYOR?
12/30/2019
YENİ PARTİLERİN TOPLUMDA KARŞILIĞI VAR MIDIR?
12/24/2019
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Buket 23 Kasım 2021 Salı 07:18

2023 seçimleri sadece türkiyede değil tüm dünyada da ses getirecek gibi siyasilerin şimdiden hareketlemeleri başladı eğer hile hurda olmassa hepimizi nasıl bir yol izlecek merak dogruruyor

Yorumu oyla      39      40  
Halime 20 Kasım 2021 Cumartesi 07:15

Suanki yönetim şeklimiz dünyanın hic bir yerinde uygulamamakla birlikte eşi benzeri yoktur söyler misiniz kendi çıkarları doğrultusunda hareket ediyoruz vay arkadaş

Yorumu oyla      39      39  
Musa 17 Kasım 2021 Çarşamba 07:14

Normal şartlarda Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir fakat seçim günü trafolara kedi girmezse anormal bi durumla karşı karşıya kalabiliriz

Yorumu oyla      40      39  
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
ihracat
DEAŞ
kardeş
film
uefa
Milwaukee Bucks
Tatbikat
2022 Dünya Kupası
İnternet