Bugün 6 Mayıs. Anadolu, Balkan, Kırım ve Suriye Türklerine mahsus bir halk geleneği olan Hıdrellez bayramı. İlkbahar mevsiminden yaz mevsimine geçişin aslında bir çeşit kutlaması. Hava, su, toprak ve ateş elementlerine de yapılan geleneksel etkinliklerle vurgu yapan bu bayramda ateş üzerinden atlama etkinlikleri de dikkat çekmektedir. Hızır ve İlyas isimlerinin bir araya gelmesinden türemiş olan Hıdrellez ismi zamanla bu şekilde yerleşmiştir halk ağzına.

Ölümsüzlük sırrına erdiğine ve insanlara darda kaldıklarında yardım ettiğine inanılan Hızır ve İlyas peygamberlerin yılda bir kez bir araya geldikleri gün olarak kabul edilen gündür. Başka dinlerde de farklı isimlerle kutlanan bu özel günde gerek dini gerekse de Türklere has geleneklerle sentezlenen kutlamalar yapılmaktadır.
5 Mayıs gecesinden hazırlık yapılıp su ve sirke ile her yer silinerek hazırlanılan bu özel günde yeryüzüne inen Hızır Peygamberin, insanların diledikleri ne varsa bunları yerine getirdiğine inanılmaktadır. İnanırsınız inanmazsınız bunu bilemem ama Orta Asya’dan beri süre gelen bu gelenek hala birçok yerde sürdürülmekte ve Hıdrellez Bayramı olarak kutlanmaktadır.
Genç kızlar dilekler dilemekte ve gül ağaçlarına dileklerini asmakta iken hastalar hastalıklarına şifa dilemektedir. Ne olursa olsun yazın kıpır kıpır gelişini simgeleyen bu özel günde yapılan kutlamalar birlik, beraberlik ve dayanışma havası içinde insanlara pozitif bir yaşam enerjisi vermektedir.
Herkese sağlık, şifa, sevgi huzur, bolluk ve bereket dolu bir hıdrellez bayramı diliyorum. Sağlıcakla kalın