Turk Time
DOLAR
49,7374 ▲ %0.17
EURO
55,7091 ▼ %-0.17
ALTIN
6423,9210 ▼ %-0.01
BIST-100
11007,82 ▼ %-1.89
PETROL
109,3400 ▲ %0.28
BONO
39,6200 ▲ %0.33
ISTANBUL
BUGÜN
14/20°
ISTANBUL
YARIN
12/18°

ZAMAN HAYATTA MI?

Bir insan aklından geçenlerin esiri midir?

Dün ile bugünün benzerliği şakaklarıın arasında yazılı ise alın bölgesine yansıyanlar mı hayatta, kalbinize mi yoksa gözlerinize mi?

Kulaklarınıza dışarıdan gelen aynı sesler  herkese aynı yönden gelmiyorsa, sizin açınıza göre ses tonunu düzenleyen sistem etrafınızda mı dönüyor?

Yüzlerine baktığınızda insanların boyları değişiyor da, neden boşluğa baktığınızda gördüğünüz insanlar ve silüetleri kayboluyor?

Gözleriniz kapalı iken ortam algılamanız hayale bağlı iken, aynadaki yüzünüze dokunduğunuzda neden camdaki soğuklukla karşılaşıyorsunuz?

Retorik akıl tutulması hangi zamanda  düşüncelerinizi yansıtmıyor? 

Kahkahada ivmelenen zaman, kederde ve bekleyişte neden  çok yavaşlar?

Bir gün herkese yirmi dört saat iken uyandığınızda geriye neden daha az zaman kalır? Zaman uyurken başka bir dilde mi konuşur?

Canınızın sağlıklı olduğunu nasıl anlarsınız?

Kendi etrafınızda döndüğünüzde ve aniden o dönmeyi bıraktığınızda neden hala etrafınız sizinle dönmeye devam eder?

Güneşin ışığı ile sokak lambası aynı insanı farklı kılıyorken, gözlerinize ne kadar güvenebilirsiniz? Herkeste sizin gördüğünüzü aynı şekilde görüyor mudur?

Kameradaki silüetiniz sizi birebir taklit ederken, aynadaki gözlerinize neden uzun süre bakamazsınız?

Herhangi bir ülke veya şehirdeki arkadaşınızla görüntülü konuşurken, arkadaşınızın görüntüsünü balkonun camına doğru çevirip yansıttığınızda, arkadaşınızın yansıyan görüntüsünün ardındaki sokak lambaları ile karışan arkadaşınız kaç boyutlu bir gerçekliktedir?

Bir plazaya uzaktan bakınca plaza gözbebeklerinize sığarken, o plazaya bir santim kadar yaklaşınca plaza neden devasa bir yapıya dönüşür? 
Plazaya uzaktan bakan kişi ile kapıya yaklaşan kişi aynı kişi midir? 
Aynı kişi ise yaklaşınca plazayı büyüten göz ile uzaklaşınca küçülten göz yanılgısı tam olarak nerede başlamıştır?

Aklınızdan geçenlerden tamamen ilgisiz bir yerde, bambaşka bir ortamda  yaşadığınızı farkettiğinizde, hangisi gerçektir? 
O ortamda bulunmayan kişileri nasıl aklınızda tutabiliyorsunuz?

Tanıdığınız birini rüyanızda görürken, uyanınca o tanıdığınız kişi neden rüyanızdaki kişinin hayat hikayesine sahip değildir? Ortak noktası rüyanızdaki kişiyle sadece tanıdığınızın silüeti ise, rüyanızda o kişinin sesini neden hiç duymazsınız? 
Ses olmayan rüyada iletişim aracı nedir?

Araçla varılan yerle yürünerek ulaşılan yer aynı mıdır? 
Araçla gittiğinizde hız ve zaman algınız değişiyorsa, araçla hızla giderken aracın camından dışarıyı izlediğinizdeki insanların zamanı sizin hızınıza ulaşmadan nasıl görünür olabiliyorlar? 

Uçakla doğuya doğru gidildiğinde zaman neden ileride, batıya doğru gidildiğinde zaman neden geridedir?

Herhangi bir ülkede  insanlar gündüzü yaşıyorken, internet bağlantısı ile başka bir ülkede geceyi yaşayan insanlarla aynı anda nasıl irtibata geçebiliyor? 
Gece ve gündüz internet bağlantısı ile nasıl aynı anda buluşabiliyor? 
Zaman farkı internet bağlantısı ile nasıl ortadan kalkabiliyor? 
İnternet bağlantısı fiziksel zamanı nasıl aşabiliyor?

Siz geçmişte çekilen bir videoyu izlerken, videoda izledikleriniz neden sizi izleyemiyor? 
Zamansal farkındalılığınız uyandığında mekânınız neden değişir?
Dalgın bir şekilde siz düşüncelere dalmışken, aniden irkildiğinizde neden çok şaşırırsınız? Değişen nedir?
Neden ilk karşılaştığınız kişiyle, yine ikinci kez karşılaştığınızda aynı kişinin tavırları bambaşkadır?
Aynı kişi ile karşılaştırıldığınıza emin misiniz?
İkinci karşılaşmada tavrı değişen kişi, gerçekten ilk karşılaştığınız insan mıdır? 
İlkinde gerçeğe ulaştıysanız, ikincisinde muhatabınız kimdir?


Baktığınız da acaba sizi görüyor mudur? Mükemnel eşzamanlılık mümkün mü?

Hatırladığınız bir anıyı aklınızla nasıl şimdiye taşıyabiliyorsunuz?

Hiçbir şeyin tanığı kalmadığında, mekân var olmaya devam eder mi?

Bir aynayı başka bir aynaya tuttuğunuzda oluşan sonsuzlukta, kaçıncı yansıma sizsiniz?

Karanlıkta kaldığınızda dünya mı küçülür, yoksa sınırlarınız mı genişler?

Hiç kimsenin gözlemlemediği bir anda, hayat kendi biçimini korur mu yoksa sadece bir potansiyel olarak mı bekler?

Her sabah uyanan kişi dün gece uyuyan kişiyle aynı kişi midir?

Aynı caddeden bin kez geçip her defasında başka bir insan olarak evinize dönüyorsanız, siz aslında hangisisiniz?

Ölümden hemen önceki son salisede zihniniz zamanı sonsuz uzatabiliyorsa, şu an yaşadığınız hayat aslında o son salisenin içindeki bir anımsama olabilir mi?

Eşyalar, nesneler veya mekânlar; onlara bakacak tek bir göz bile kalmadığında renklerini ve biçimlerini korumaya devam eder mi, yoksa sadece görünmeyi mi beklerler?

Günün 'Esra Süntar' sözü:
"Bir dünya boyu yol aldığınızda aslında yürümezsiniz, kendinize bir adım attığınızda bir ömür tüketirsiniz!"