E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

YUNANİSTAN'A GAZ İHRACI BUGÜN BAŞLIYOR 

Başbakan Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla İpsala'da tarihi tören yapılıyor.

18.11.2007 - 14:11
YUNANİSTAN A GAZ İHRACI BUGÜN BAŞLIYOR

Türkiye'yi stratejik bir enerji koridoru haline getiren Azerbaycan doğalgazının Avrupa'ya ihracatının ilk ayağı bugün hayata geçiriliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı açılış törenine katılacak olan Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve beraberindeki heyeti, Meriç Nehri Köprüsü üzerinde karşıladı.

Helikopterle İpsala Gümrük Sahası'na indikten sonra kara yoluyla Meriç Köprüsü'ne geçen Başbakan Erdoğan, sınırda görevli Türk askerleriyle tokalaştı.

Erdoğan, daha sonra Yunanistan Meclis Başkanı Dimitris Siufas, Yunanistan Kalkınma Bakanı Christos Folias'ın da aralarında bulunduğu heyetle birlikte gelen Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'i karşıladı.

Karşılamada, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de hazır bulundu.

Başbakan Erdoğan ve konuk Başbakan Karamanlis, daha sonra Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı'nın açılış töreninin yapılacağı sınırın Türkiye tarafındaki tören alanına hareket etti.

Türkiye ve Yunanistan doğalgaz şebekelerinin enterkonneksiyonu ve Güney Avrupa Gaz Ringi'nin gerçekleştirilmesi kapsamında başlatılan Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı projesinin fizibilite çalışmaları 25 Mart 2002 tarihinde tamamlandı. 28 Mart 2002 tarihinde ise Ankara'da, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Yunanistan Kalkınma Bakanının huzurunda BOTAŞ ve DEPA Genel Müdürleri tarafından Mutabakat Zaptı imzalandı. Projeyle ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Yunanistan Kalkınma Bakanı tarafından 23 Şubat 2003 tarihinde bir hükümetlerarası anlaşma da imzalandı.

Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı'nın temeli de 3 Temmuz 2005 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis tarafından atılmıştı.

Proje ile Yunanistan'a ilk yıl 250 milyon metreküp Şahdeniz gazı, ikinci yıl 500 milyon metreküp ve sonraki yıllarda yıllık 750 milyon metreküp olmak üzere toplam 15 yıl süre ile gaz ihracatı yapılacak.

HAT İTALYA'YA KADAR UZATILACAK

Güney Avrupa Gaz Ringi Projesi'nin bir sonraki aşaması olan ve Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı'nın Adriyatik deniz geçişi ile İtalya'ya uzatılmasını kapsayan projeyle ilgili olarak BOTAŞ, DEPA ve İtalya'dan EDISON şirketleri arasında 4 Ekim 2002 tarihinde bir mutabakat zaptı imzalandı. 31 Ocak 2007 tarihinde de İtalyan ve Yunan hükümet temsilcileri Atina'da Yunanistan-İtalya bağlantı hattının inşasına ilişkin resmi anlaşmayı imzaladılar.

Ardından BOTAŞ, DEPA, DEPA'nın boru şirketi DESFA ve EDISON yetkilileri ile 3 ülke ilgili bakanlık temsilcilerinin katılımıyla Ankara ve Atina'da Hükümetlerarası Anlaşma üzerinde görüşmeler gerçekleştirildi ve müzakereler neticesinde Türkiye-Yunanistan-İtalya Hükümetlerarası Anlaşma da 26 Temmuz 2007 tarihinde Roma'da imzalandı.

Proje kapsamında 2012 yılında Yunanistan'a yılda 3,6 milyar metreküp ve İtalya'ya yılda 8 milyar metreküp gazın Hazar ve Ortadoğu kaynaklarından sağlanarak Türkiye üzerinden taşınması planlanıyor.

ENERJİ TİCARETİ ELEKTRİKLE BAŞLADI

Türkiye ile Yunanistan arasında ilk enerji ticareti bu yaz aylarında elektrik alışverişine dönük bir anlaşmayla başlamıştı. İki ülke arasında 400 kilovolt kapasiteli 268 kilometrelik elektrik iletim hattı bulunması nedeniyle Yunanistan tarafının isteği üzerine hükümetlerarası anlaşma imzalanmıştı. Bu çerçevede 4 Ağustos 2007 tarihinden itibaren 1,5 ayda yaklaşık 180 milyon kilovatsaat (kWh) elektrik enerjisi Yunanistan'a verilmişti. Anlaşmaya göre, 2008 yılı Ocak-Şubat aylarında ise Yunanistan, Türkiye'ye aldığı miktar kadar elektrik enerjisi verecek.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cem Uzan Turktime'a Konuştu: Beni Kesebilirsin, Öldüerbilirsin ama Bana İnananlara İhanet Ettiremezsin!!!
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan Türk Basınında evinin kapılarını ilk ...
MENDERES TURKTİME'A KONUŞTU! : “AĞAR, DEMOKRASİNİN YANINDAN BİLE GEÇMEMİŞTİR!”
Sağ siyasetin patent sahibi ve DP’nin biyolojik ve siyasi varisi Aydın ...
BAŞÖRTÜSÜ ÖZ DEĞİL, SEMBOLDÜR!
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) 5 bini aşkın üyesi ile Türkiye’nin ...
 
Emin Çölaşan Turktime'a Konuştu
(ÖZEL-TURKTİME) Türk basının usta kalemi, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin ...
HANGİSİ DOĞRU? BAŞBAKANI TAKİP EDEN 6 GAZETECİ BİR TORUNUN ADINI BİLE DOĞRU YAZAMADILAR…
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Prag ve Bakü'ye giden 6 gazetenin temsilcisi, ...
CEBİNİN AÇILIŞ MESAJI "MAĞRUR OLMA"
Erdoğan gazetecilerin siyaset dışı sorularını yanıtladı. Sadece iki soruya ...
 
BAŞBAKAN ERDOĞAN’DAN TARİHİ ÇAĞRI: TÜRKÇE KONUŞAN DEVLETLER TOPLULUĞU KURALIM
Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Kurultayı'nın ...
ABD’NİN YENİ SİLAHI: KURAN
ABD 254 milyon dolara Irak’taki hapishanelerde Kuran kursu açtı. Tuğgeneral ...
800 BİN ÖĞRENCİNİN GÖZÜ BAŞBAKANLIK'DA
Lise ve üniversiteden atılan 800 bin öğrencinin dört gözle beklediği af ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
ygs sonuçları
seçim
Tehdit
ütopya
Manchester City
Elif Erbakan
Slaven Bilic
Fernandao
deprem