Libya halkının Kaddafi’den kurtulmasına büyük destek veren Türkiye, Libya’dan gelen rezerv cevabı nedeniyle adeta şok oldu. Türkiye, Libya yeni yönetiminden, ülkenin ABD ve Avrupa bankalarında bulunan yaklaşık 170 milyar dolarlık rezervinin bir kısmını Türkiye’de değerlendirmesini istedi. Libya makamları ise Türkiye’nin kredi notunun yeterli düzeyde olmadığını belirterek, rezervlerin bir kısmını Türkiye’ye aktarmayı kabul etmedi. Türkiye, Libya’dan gelen bu cevap karşısında şaşkına döndü.
Libya ile yaşanan rezerv krizinin hikayesi şöyle:
Türkiye’nin, Arap baharı yaşayan ülkelere yönelik verdiği destekler, Ankara’da kapalı kapılar ardında sorgulanmaya başladı. Özellikle, Libya ile geçtiğimiz günlerde yaşanan rezerv krizi bu ilişkilerin daha çok sorgulanmasına yol açtı. TARAF’ın ekonomi yetkililerinden edindiği bilgiye göre, iç isyanın ardından memurların maaşlarını bile ödemekte zorluk çeken Libya hükümetine Türkiye, rezervlerinin bir kısmını Türkiye’ye taşıma teklifinde bulundu. Libya ise bu teklifi uzun süre düşündü. Ve ardından da Libya’nın kanunlarında rezervlerin kredi notu A olan ülkelerde değerlendirilmesi konusunda düzenleme olduğu belirtilerek, dolayısıyla rezervlerin Türkiye’ye aktarılmasının söz konusu olamayacağı bildirildi. Libya, özetle, Türkiye’nin kredi notu düşük olduğu için rezervleri Türkiye’ye aktaramayacakları mesajını verdi. Bu cevap ise ekonomi bürokratlarını rahatsız etti. Ancak, Libya yetkililerine konuyla ilgili herhangi bir tepki gösterilmedi.
Libya’nın yurt dışı bankalarda yaklaşık 170 milyar dolarlık rezervi olduğu biliniyor. Söz konusu kaynağın büyük kısmı Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere bankalarında tutuluyor. Rezervler, iç savaş sonrasında da tartışma konusu olmuş ve Libya Geçiş Hükümeti, rezervlerin bir kısmının serbest bırakılması için yoğun diplomasi yürütmüş, ancak bu girişimlerden sonuç alınmamıştı.
LİBYA geçiş hükümetinin oluşturulmasının ardından, AB ülkelerinin rezervleri serbest bırakmaması nedeniyle Libya halkı zor günler yaşadı. Bu süreçte, hükümet memur maaşlarını bile ödeyemedi. Bunun üzerine Türkiye, Libya hükümetine 300 milyon dolarlık kredi açtı. Kredi ise bankacılık sistemi gelişmediği için, bavullarla taşınmak zorunda kalındı.
taraf
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
|
|||||
|