E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Enflasyonda, 77 Ülke Arasında 26’ncı Sıradayız 

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) son verilerine göre Türkiye, Fon’a üye ve resmi istatistiğe sahip 77 ülke arasında, 26. sırada bulunuyor.

5.01.2009 - 15:56
Enflasyonda, 77 Ülke Arasında 26’ncı Sıradayız

IMF’nin son verilerinden derlediği bilgiye göre Türkiye, TÜFE cinsinden ortalama yüzde 11’lik enflasyon düzeyi ile Avrupa Birliği’ne üye olan Bulgaristan ile aynı düzeyde bulunuyor.
Türkiye’nin bulunduğu IMF üyesi ülkeler listesinde, resmi verilere göre en yüksek enflasyon Venezuelada bulunurken, avro bölgesi ülkeleri de en düşük enflasyona sahip ülkeler olarak yer alıyor.
IMF’ye göre Türkiye, ileriki yıllarda, uygulamayı planladığı mali kuralın da etkisiyle, kalıcı tek haneli enflasyon düzeyini yakalayacak.
Enflasyon hedeflemesinin de önemine dikkati çeken IMF, Türkiye gibi ülkelerin, dışarıdaki koşulların daha iyi olması ve daha iyi enflasyon performansına ulaşılması durumunda, gelecekte, enflasyon hedeflemesinde daha olumlu yönde yeni revizyonlar yapılabileceğini, zaten orta ve uzun vadeli hedefte değişiklik olmadığını vurguluyor.
Türkiye gibi ülkelerde, enflasyon beklentilerinin ise küresel şokların ikincil etkileri nedeniyle arttığı belirtiliyor.
Mali kuralın, Brezilya gibi büyük ve gelişmekte olan bir ülkeden, Yeni Zelanda gibi küçük, gelişmiş ülkelere kadar birçok ülkede uygulanmış olan bir program olduğuna dikkati çeken IMF, mali kuralın, mali istikrar açısından önemli olduğunu vurguluyor.
IMF’ye göre, mali kuralın altında yatan fikir, mali harcamalara kılavuzluk edecek bazı orta vade kuralların belirlenmesi. Mali kural ile politikaların gelecekte izleyeceği yol konusunda güven vermek ve neye göre değerlendirileceğini belirlemek amaçlanıyor.
IMF, Mali kuralların, bir yandan kamu maliyesinin yönü hakkında piyasalar açısından öngörülebilir bir patika ortaya koyarken, diğer taraftan da dışsal koşullardaki değişimlere karşı gereken politika tedbirlerinin alınmasına imkan verecek esneklikte tasarlanması gerektiğini de ifade ediyor.
Türkiye, Aralık ayında Ankara’da, IMF ile mali kural konulu bir ortak çalıştay gerçekleştirmişti.
1990’ların sonunda Türkiye’nin, kronik enflasyon, yüksek bütçe açıkları, büyük ve daha da artan kamu borçları, yüksek reel faiz oranları, düşük ve dalgalanan bir büyüme ve zayıf şekilde idare edilen ve düşük sermayeli bir bankacılık sisteminden sıkıntı çektiğini belirten IMF, en son Stand-by düzenlemesinin tamamlandığı Mayıs 2008’de ise ekonominin bir dönüşüm geçirdiğini vurguluyor.
Fon’a göre, Türkiye’de enflasyon, önceki yıllara göre büyük ölçüde düştü, kamu borç oranları keskin şekilde azaldı, bankacılık sistemi yeniden yapılandırıldı ve Türkiye ekonomik büyüme sağladı.
IMF, Türkiye’nin, enflasyonda sağladığı başarıyı koruyarak, enflasyonu düşürmeye devam edebilmesi için yapısal reformlar ile kamu maliyesi disiplinine ağırlık vermesi gerektiğine de dikkati çekiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2008 yılında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 10,06, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) ise yüzde 8,11 arttığını açıklamıştı. 

YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
raşit 30 Aralık 2008 Salı 14:26

Başbakan Melihi göstermeyince başına geleceği biliyor. Onun için melihi yerinde oturtacak bir aday arıyor. Bence Aday Cemil Ciçek olacak. Böylece başbakan bir taşla iki kuş vuracak. Hem melihten, hemde ciçekten kurtulacak.

Yorumu oyla      18      10  
Hüseyin 30 Aralık 2008 Salı 13:34

İnşallah Ankara seçmeni bu sefer yanılmaz ve bu sefer Ankara'yı yüzde yüz hakeden bir aday çıkartan MHP'ye oyunu veriri. Benim ve tanıdığım bir çok kişinin oyu Milliyetçi Hareket Partisi adayı Mansuy Yavas Beyefendiye.

Yorumu oyla      18      10  
Burhan 30 Aralık 2008 Salı 00:44

MHP nin Adayi Mansur Bey kazanmali,bu sefer oyum MHP ye.Ayrica bütün akrabalarimi da bu konuda iknaya calisacagim.En az 21 oyumuz var.

Yorumu oyla      18      10  
ÜLKÜCÜ VE M H P Lİ OYUNA SAHİP ÇIK 29 Aralık 2008 Pazartesi 23:59

Kayıkçı kavgası Edoğan hangi ayadı göstersem ülkücü kökenlilerin oyunu alabilirim herkes oyuna sahip çıksın ülkücülerin oyu Mansur yavaşındır Melihde zaten iş verdiği kimse yok garibanların tezgahını almış bayanlara zayıflama merkezi yapmış bahçelievler kapalı pazarda bahçeli halkı şahit sn melih bula bula o garibanlarımı buldun hiç merhamet duyguların sızlamadımı makarna verdiğin değil iş verdiğin birini söyle 116binbayan zayıflama merkezinden yararlanmış sen o zaman zengine hizmet et

Yorumu oyla      18      10  
şafagın sesi 29 Aralık 2008 Pazartesi 23:40

Çekirge bu sefer sıçramayacak görürsünüz. GÖkçek i aday yapsa bile gökçe o oyu asla alamaz. Mİlli grüşçüler bile iyi konuşmadığına göre onun hakkında. varın siz düşünün. GÖkçek olayı bitmiştir. BU saatten sonra Başbakan da gökçek i aday gösterirse, başbakan da bitmiştir.. böyle biline.. yol bitti, başka aday bulun.Merkez sağı toparlayacak. kim olursa olsun, gökçek olmasın, yoksa oylar MHP ye..direkt.

Yorumu oyla      18      10  
Şevval 29 Aralık 2008 Pazartesi 22:53

melih gökçek Anakara Büyükşehir Belediye Başkanlığında misyonunu tamamlamıştır.Artık ANKARA bir Türk Milliyetçisini Başkan seçmelidir.

Yorumu oyla      18      10  
Erkan Ugur 29 Aralık 2008 Pazartesi 22:33

Ben Ankara' da daha önceki seçimlerde Ankarada AK Partiye ve Melih BEY' eoy verdim. Şu anda İstanbul'da oturuyorum. Ama Eşim kardeşlerim Ankarada .. Melih GÖKÇEK adat olsun, Eşim Kardeşlerim Ankarada AKP ye oy vermeyeceği gibi, Bende sırf buna tepki olsun diye İstanbul'da AKP ye oy vermeyeceğim... Bazı değerler seçim kazanmaktan iyidir...

Yorumu oyla      18      10  
MHP Kapıyı Aralamış 29 Aralık 2008 Pazartesi 22:27

Sn Başbakan isterse yapmasın.Gökçeksiz AKP seçimi alamıyor ama, AKP siz GÖKÇEK Ankarada seçimi her halükarda alıyor. MHP li Gökçekin oyu %38, AKP li Gökçekin oyu %40 ın üzerinde gözüküyor.Sn Başbakan ne yapsın.?

Yorumu oyla      18      10  
Bir Bilen 29 Aralık 2008 Pazartesi 22:01

Şu sıralar ciddi kaynaklardan bir duyumlar var.. Akp'nin Ankara Belediye Başkan adayı kesin olarak sn. Cemil ÇİÇEK deniyor.. Doğru olabilir mi?

Yorumu oyla      19      10  
TOTEM 29 Aralık 2008 Pazartesi 21:41

evet daha önceki haber üzerine,bende aynı şeyi söylemiştim.melih gökçeki aday yapmak zorunda.hemde nereden bakarsak bakalım melih gökçek aday olacak ikinci iddiamda gökçekin yine kazanacağı idi bakalım zaman göreceğiz..

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'OPEC, Acil Toplantı Yapmayı Planlıyor'
İran, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) petrol fiyatlarının ...
İnternette Vergiler Yüzde 5'e İniyor
"2009'da internette hem sabit hem cepte indirim olacak" diyen Ulaştırma ...
İşte Özelleştirilecek Yeni Devler
Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, önümüzdeki dönemde özelleştirilecek ...
 
Hızlı Tren Seferleri Şubat Sonunda Başlayacak
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Şubat ayı sonunda hızlı tren seferlerinin ...
Vergide Tam Elektronik Dönem
VEDOP'in 3. aşamasının da devreye girmesiyle birlikte mayıs ayından itibaren ...
Doğalgaz Akışında Bir Sıkıntı Yok
BOTAŞ, Rusya'dan Türkiye'ye batı hattıyla gelen doğalgazda herhangi bir ...
 
Enflasyonda Düşüş Sürecek
ayı fiyat gelişmelerinin döviz kurundaki hareketlerin kısa dönemli etkilerinin ...
Petrol Fiyatları 48 Dolara Yaklaştı
İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırıları petrol fiyatlarını hızla ...
Her Eve Dedektör Zorunluluğu
Ankara’daki doğalgaz faciası EPDK’yı da harekete geçirdi. Kurum Başkanı ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
CEV Şampiyonlar Ligi
Bütçe
Yükseköğretime Geçiş Sınavı
Okan Buruk
Şota Arveladze
Çanakkale Savaşı
Anayasa
Yeşim Ceren Bozoğlu
hukuk