IMF ve AB’den sağladığı 110 milyar euroluk krediye rağmen yeniden iflasın eşiğine gelen Yunanistan, tüm dünyayı ürkütüyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Yunanistan’ın filasına izin verilmesi, durumu zayıf başka ülkelerin de batışının önünü açar. Domino etkisiyle Portekiz ve İrlanda gibi ülkelere sıçrar” dedi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Yunanistan’ın 300 milyar euronun üzerinde borcu olduğunu ve ödeyip ödemeyeceğiyle ilgili ciddi risk bulunduğunu söyledi. Almanya ve Fransa’daki bankalarda 120 milyar euro kadar Yunanistan tahvili bulunduğuna dikkati çeken Babacan, şöyle konuştu:
“Yunan hükümeti borçlanmış, senet çıkartmış, bu senetleri de bankalar almışlar portföylerine koymuşlar. Yunanistan’ın bir borç ödeyememe sorunu Almanya ve Fransa’da bazı bankaların çok ciddi bunalıma düşmesini beraberinde getirebilir. Fransa ve Alman hükümetlerine ilave maliyetler getirebilir. Yunanistan’ın iflasına izin verilmesi, bundan sonra durumu zayıf olan başka ülkelerin de iflasının önünü açar. Çünkü şu andaki beklenti, nasıl olsa AB’ye üye olan ülkenin iflasına izin verilmez, şöyle ya da böyle yardım edilir. Ancak Yunanistan’a yardım edilmediğini gördüğü zaman piyasalar, Portekiz, İrlanda gibi başka ülkelerin de benzer duruma düşeceğini birden hesaplayarak, pek çok ülkede bir domino etkisi oluşturabilir. Riskler yüksek.”
Türkiye’de mutlak yoksulluk ve göreli yoksulluğun 2002’den bu yana çok ciddi düşüş gösterdiğini belirten Babacan, tabloyu gelişmekte olan Brezilya, Meksika ve Çin ekonomileriyle karşılaştırarak, ülkenin, mücadelede çok iyi noktada olduğunu söyledi.
Bunun en önemli sebeplerinden birinin sosyal destek mekanizmaları olduğunu dile getiren Babacan, yoksul ailelere aylık ödemeler, kömür yardımı, kitap yardımı gibi destek mekanizmalarına işaret etti ve geçen sene sosyal yardımlar için 14 milyar 600 milyon lira ayrıldığını kaydetti. Türkiye’de satınalma gücünün arttığını, gelir dağılımında adaletsizliğin bir ölçüde giderildiğini beliren Babacan, rekabet koşullarının da iyileştirildiğini anlattı. Bakan Babacan, ülkede işsizliğin 2011’in ilk çeyreğinde yüzde 11.5’e gerilediğini, bir önceki yılın aynı dönemine göre 2.9 puan düşüş kaydedildiğini ifade ederek, bu süreçte 1 milyon 535 bin kişinin iş bulduğunu ve toplam istihdamın 22 milyon 802 bin kişiye ulaştığını söyledi.
Babacan, “Türkiye son 1-1.5 yıllık dönemde, dünyada en çok istihdam üreten, işsizliği en hızlı aşağıya çeken bir kaç ülkeden bir tanesi” dedi. Babacan, büyüme hızı ne olursa olsun işsizlik oranının yüzde 10’nun altına çekilmesinin zor olduğunu, yapısal reformlara ihtiyaç duyulduğunu belirterek, özellikle eğitim sisteminde düzenleme yapmak, işgücü piyasasıyla daha uyumlu hale getirmek gerektiğini söyledi.
A.A
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...