BERİVAN ORUÇOĞLU'nun haberi...
Avrupa Birliği’nin Müslüman Balkan ülkelerine uyguladığı vize ayrımcılığı Ankara’nın da çabasıyla yakında son bulacak. Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Sevn Alkalaj, AB’nin Haziran ayında Bosna’ya vize serbestliği getireceğini duyurdu. Marmara Grubu Vakfı’nın düzenlediği 13. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne katılan Alkalaj, ülkesine dönmeden önce Star’ın sorularını yanıtladı.
EYLÜL’DE VİZESİZ SEYAHAT
Alkalaj, AB’nin 2 Haziran’da Saraybosna’da düzenlenecek konferansta Bosna ile vizelerin kaldırılacağını açıklayacağını belirtti. Ekim’de Bosna’da yapılacak genel seçimler öncesine denk gelen vizesiz seyahat özgürlüğünün Eylül ayında uygulanmaya başlaması öngörülüyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Aralık ayında Sırbistan, Makedonya ve Karadağ ile vizeleri kaldıran AB’yi, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Bosna-Hersek, Kosova ve Arnavutluk gibi Balkan ülkelerine vize uygulamasını sürdürdüğü için sert bir dille eleştirmiş, tüm AB toplantılarında vize konusunu gündeme taşımıştı.
Gerekli reformları tamamlayarak bu yıl içinde AB’ye adaylık başvurusunda bulunmak istediklerini söyleyen Alkalaj, Bosna Hersek’in öncelikli hedefinin ise NATO üyeliği olduğunu vurguladı. Geçen ay Türkiye’nin çabalarıyla Bosna’nın NATO Üyelik Eylem Planı’na (MAP) dahil edilmesine değinen Alkalaj şunları kaydetti: “Türkiye’nin MAP’a verdiği destekten dolayı müteşekkiriz. Bunu NATO’ya üye olmadan önceki son adım olarak değerlendiriyoruz. Öncelikli hedefimiz Bosna’nın ve Balkanların istikrarı için yakın zamanda NATO’ya üye olmak ve bu süreçte Türkiye çok önemli bir rol oynadı.”
TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR
Alkalaj, Türkiye’nin Sırbistan ve Bosna Hersek’i buluşturarak gerçekleştirdiği Üçlü Zirveler sayesinde kemikleşmiş sorunların çözümüne artık daha yakın olunduğuna işaret etti. Davutoğlu’nun çabasıyla başlayan Üçlü Zirvelerle önce Belgrad’a büyükelçi atandığını, ardından Sırbistan meclisinin, Srebrenitsa soykırımını kınadığını anımsatan Alkalaj, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Cumhurbaşkanları Silajdzic, Radmanovic ve Komsic’in önümüzdeki günlerde Belgrad’a gideceğini kaydetti.(star)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...