Savaş, devrim gibi gerekçelerle kamulaştırma olması durumunda da yargı yolu açık olacak. Buna göre eğer Kral Abdullah’ın İstanbul’da imar izni için onay beklediği Sevda Tepesi’ne beklenen izin çıkmazsa, Suudiler haklarını yasal zeminde arayabilecek. Suudi işadamlarına Türkiye’de getirilen haklar şöyle: Suudi yatırımcılar, Türk vatandaşlarıyla aynı muameleye tabi olacak. Birçok ikili anlaşmada “en çok kayırılan ulus” statüsü belirli alanlarla sınırlanırken, Türk ve Suudi yatırımcılar için genel anlamda düzenlendi. Taraflar yatırımcılarını mümkün olduğunca teşvik edecek ve bu yatırımları kanunlarına uygun olarak kabul edecek. Yatırımlara her şartta adil ve eşit muamele yapılacak.
KAMULAŞTIRMA RİSKİ YOK
Yatırımların yönetimine, kullanımına, genişletilmesine veya elden çıkarılmasına makul olmayan veya ayrımcı tedbirlerle hiçbir şekilde engel olunmayacak. Kaynağı serbestçe transfer edebilecek. Kazançların transfer edilmesi, tazminat veya bununla bağlantılı herhangi bir faaliyetle ilgili olarak, kendi yatırımcısına tanınan hakları uygulayacak. Bütün para transferlerinin içeri ve dışarıya serbestçe ve gecikme olmaksızın yapılması temin edilecek. Yatırımlar kamulaştırılmayacak, millileştirilmeyecek.
YARGI YOLU AÇIK
Savaş veya diğer silahlı çatışma, devrim veya isyan veya diğer benzer olaylar nedeniyle yatırımcının uğradığı zarar ev sahibince karşılanacak. Bu gibi kamulaştırma, millileştirme kararları ve tazminat miktarına karşı yargı yolu açık olacak.
‘En kayırılan ülke’ statüsü
‘En kayırılan ülke’ kuralı; Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan gibi Türk cumhuriyetleri ile İran, Fas, Kongo, Gabon, Slovenya, Slovak Cumhuriyeti gibi Türk yatırımcıların yaygın olduğu ülkelerle uygulanıyor. ‘Kayırılma statüsü’ belli konularla sınırlanıyor. Tunus, Hırvatistan, Kamboçya, Afganistan, Gana, Vietnam için bu statü ‘vergi, harç, gümrük formaliteleri’ gibi konularla sınırlı bulunuyor. İsrail yalnızca hizmet sektörü alanında, Yunanistan ise yalnızca denizcilik alanında “en çok kayırılan” statüsünde bulunuyor.
Akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...