Pentagon kaynakları Şam’da geçici hükümetin kırılgan yapısı, güvenlik risklerinin devam etmesi ve DAEŞ'in yeniden yapılanma ihtimali nedeniyle çekilme sürecinin ertelendiğini duyurdu.
DAEŞ TEHDİDİ
Al-Monitor’a konuşan iki ABD’li yetkili, çekilme planının durdurulmasının temel nedenini “Suriye’deki siyasi istikrarsızlık” olarak açıkladı. Washington yönetimi asker sayısını 1.000’in altına çekmeyi hedefliyordu ancak plan şimdilik askıya alındı. Reuters’a konuşan başka bir yetkili ise, “Mevcut tablo, DAEŞ'in yeniden örgütlenmesi için uygun bir zemin sunuyor. Bu nedenle güvenlik misyonumuza daha fazla ağırlık vereceğiz” ifadelerini kullandı.
DENGELER DEĞİŞİYOR
ABD’nin sahadaki en büyük müttefiki konumundaki Suriye Demokratik Güçleri (SDG), son haftalarda ABD öncülüğündeki koalisyonla birlikte Haseke yakınlarındaki Kasrak Üssü’nde geniş kapsamlı tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikat, hem olası yeni saldırılara karşı hazırlık hem de Washington’un “çekilmiyoruz” mesajı olarak yorumlandı.
"KULUÇKA MERKEZİ"
Pentagon’un öncelikli kaygıları arasında, Suriye’nin kuzeyinde bulunan Hol ve Roj kampları yer alıyor. Binlerce DAEŞ mensubu ve ailelerinin tutulduğu bu kamplar, yeni nesil militanların yetişebileceği potansiyel bir kuluçka merkezi olarak değerlendiriliyor. ABD’li yetkililer, kontrolsüz kalmaları halinde bu kampların hem bölgesel hem küresel güvenlik için büyük risk oluşturduğunu belirtiyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...