Kıbrıs Rum kesimi, müzakerelerin kilit konularından biri olan mülkiyet sorununa "Türk usülü çözüm önerisini" konuşuyor. Türkiye'nin, Kıbrıs'taki mülkiyet sorununun tazminatlar veya iade yoluyla çözülmesi yerine, Kıbrıslı Rumlara Türkiye'den su getirilmesi önerisini gündeme getirdiği iddia edildi. Rum Fileleftheros gazetesi, "Kıbrıslı Rumların mülkleri yerine bedava su- Türk Fikri: tazminatlar ve iade yerine su sorunumuzu çözecekler" başlıkları altında verdiği haberinde, Türk diplomatların son günlerde, yabancı devlet adamlarıyla temasları sırasında, Kıbrıs'taki mülkiyet sorununu çözme yönünde yeni bir öneriyi gündeme getirdiğini öne sürdü.
NEW YORK'TA KONUŞULDU
Gazete, Türk diplomatların, Kıbrıs sorununun en zorlu başlıklarından biri olan mülkiyet konusunu çözmenin yolunun, 'Kıbrıslı Rumların taşınmaz mallarına karşılık Türkiye'den bedava su verilmesi' olduğu görüşünü gündeme getirdiklerini ileri sürdü. Habere göre, Kasım başlarında İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesini ziyaret eden ABD'deki Yunan derneklerinden "APEHA" yetkilileri, "Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Sorumlusu Kerim Uras"la görüştü ve su konusu gündeme geldi. Kerim Uras'ın Yunan heyetine, Türkiye'nin KKTC'deki su sorununu çözmek için KKTC'ye borularla su götüreceğini, aynı yöntemin çok uzun yıllar Kıbrıslı Rumların da su sorununa, KKTC'de bulunan ve "Türkiye tarafından tazmin edilecek" Kıbrıslı Rumların taşınmazları karşılığında çözüm teşkil edebileceğini söylediği ileri sürüldü.
Haberde ayrıca, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun da 30-31 Ekim'de New York yakınlarında Long Island'da yapılan üçlü görüşme öncesinde, müzakerelerde sunduğu bir belgede Türkiye'den su getirilmesi konusuna değindiğini ve mülkiyet konusunu açıkça ifade etmese de Kıbrıs'taki zorlu konulara çözüm olabileceğini belirttiği savu- nuldu.
KKTC üçüncü kez sayıldı
KKTC'nin tarihinde, dün üçüncü kez genel nüfus sayımı yapıldı. Ülkedeki '2011 Genel Nüfus ve Konut Sayımı'nın ardından ülkenin nüfusunun 2-3 gün; ayrıntılı dökümün ise 2-3 ay içinde açıklanması bekleniyor. 15 Aralık 1996'da yapılan sayımda ülkenin nüfusu 200 bin 587, 2006 yılında yapılan sayımda ise 256 bin 644 olarak açıklanmıştı. Sayımı BM'den 7 gözlemci izledi. BM gözlemcilerinden biri "takım lideri" olarak sürekli bölgeleri gezdi. Diğerleri de KKTC'nin 5 bölgesindeki sayım bürolarında bulundu. Sayımda görevli sayım memurları beş bölümden oluşan 66 soru soruldu. Birinci bölümde adres, ikinci bölümde sayım yapılan yerin niteliği, üçüncü bölümde konutla ilgili özellikler, dördüncü bölümde hane halkı üyeleri ve beşinci bölümde fertlerin kimlik bilgileri belirlendi. Sayımda kimlik soruldu, ancak gösterme mecburiyeti istenmedi. Doğum tarihi, doğum yeri ve kimlik numarası belirtilmesi yeterli görüldü.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...