E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Merkez Bankası açıkladı: 2025 yılı 3.enflasyon raporu 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın 3. enflasyon raporunu açıkladı. Buna göre 2025 yıl sonu için tahmin edilen enflasyon, yüzde 25 ile yüzde 29 aralığında tutuldu.

14.08.2025 - 11:27
Merkez Bankası açıkladı: 2025 yılı 3.enflasyon raporu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın 3. enflasyon raporunu açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü Enflasyon Raporu sunumunda 2025 yıl sonu enflasyon tahminiyle ilgili olarak, "Enflasyonun 2025 yıl sonunda yüzde 25-29 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.
 
Karahan 2026'da ise enflasyonun, yüzde 13-19 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini değerlendirdi.

Karahan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Sıkı para politikasının kademeli sonuçlarını kademeli olarak almaya devam ediyoruz. 2024 Haziran'dan bu yana enflasyondaki düşüş kesintisiz devam ediyor. Fiyat istikrarının sağlanması yolunda aldığımız mesafeyi önemsiyoruz. Bu amaç doğrultusunda, önümüzdeki dönemde de tüm para politikası araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz.

Küresel ticaret politikası belirsizliği ve jeopolitik riskler yüksek seyretmeye devam ediyor. Küresel büyüme görünümü yılbaşına kıyasla halen zayıf seyrediyor. Arz artışları enerji fiyatlarındaki jeopolitik gelişmeler kaynaklı yükselişi sınırladı. Küresel piyasalarda portföy tercihleri ağırlıklı olarak hisse senedi yönünde oldu.

DAHA DENGELİ

Sıkı para politikası sonucunda talep kompozisyonu daha dengeli hale geldi. İlk çeyrekte özel tüketimin yıllık büyümesi yavaşladı. Özel tüketimin büyümeye katkısı belirgin olarak geriledi. İlk çeyrekte yurt içi talep zayıfladı, dış denge iyileşti. İkinci çeyrekte üretim göstergelerinin büyümesi yavaşladı. Anket bazlı göstergeler sanayide zayıflayan bir görünüme işaret ediyor. İşgücü piyasası manşet işsizlik oranının ima ettiğine kıyasla daha az sıkı. İkinci çeyrekte yurt içi talepte ivme kaybı sürdü. Altın hariç perakende satışlar ılımlı seyrini sürdürdü.

"TÜKETİMDE İVME KAYBI DEVAM EDİYOR"

Kartla yapılan harcamalar tüketimde ivme kaybının devamına işaret ediyor. Kartla yapılan harcamalar tüketimde ivme kaybının devamına işaret ediyor. Talep koşullarının dezenflasyonist etkisi öngörülerimizle uyumlu şekilde arttı. Temmuz ayına ilişkin geçici veriler dış ticaret dengesinde iyileşmeye işaret ediyor. Bu görünüm altında cari açığın milli gelire oranının ikinci çeyrekte yüzde 1,3 civarında seyredeceğini tahmin ediyoruz.

"Öncü veriler ağustosta düşüş eğiliminin devamına işaret ediyor"

Dezenflasyon süreci kesintisiz devam ediyor. Enflasyon, tahmin aralığının üst bandının bir miktar altında gerçekleşti. Tüketici enflasyonu Temmuz'da 2024 Mayıs zirvesine kıyasla 42 puan düşük kaydetti, Ağustos öncü verileri eğilimin devamına işaret ediyor. Enflasyon son üç ayda piyasa beklentilerinden düşük gelse de hizmetteki atalet tahminlerimizin üzerinde risk oluşturmaya devam ediyor. Veriler dezenflasyonun süreceğini gösteriyor. Temel mal enflasyonundaki yükselme geçici oldu. Ağustos öncü verileri ana eğilimde kademeli yavaşlamanın devamına işaret ediyor. Gıda grubunda zirai dona rağmen enflasyonda yavaşlama görüyoruz. Jeopolitik gelişmeler küresel enerji fiyatlarını olumsuz yönde etkiledi. Bitkisel üretim tahminleri rekolte kayıplarına işaret ediyor. Kuraklığın gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü riskleri artırdığını değerlendiriyoruz.

"KİRA ENFLASYONU ÖNGÖRÜLENDEN DAHA DİRENÇLİ"

Geçmiş enflasyona endeksleme eğilimi yüksek kalemler dezenflasyonu yavaşlatıyor. Önümüzdeki iki ayda özel üniversitelerin ücretlerindeki gelişmelerin etkisini takip edeceğiz. Kira enflasyonu öngörülenden daha dirençli bir seyir izliyor. Kira enflasyonunun gerilemeye devam edeceği öngörülüyor. Enflasyon beklentileri gerileme kaydetti. Enflasyondaki düşüşün kademeli bir şekilde sürmesi bekleniyor.

"Sıkı para politikasının sonuçlarını kademeli olarak alıyoruz"

Sıkı para politikasını sürdürmeye ve sonuçlarını da kademeli olarak almaya devam ediyoruz. Sıkı para politikası duruşumuz dezenflasyon sürecinin devamını sağlayacak. Sıkı parasal duruş makroihtiyati tedbirler ve likidite yönetimi ile destekleniyor.

"Yıl sonu odaklı ara hedefler ilan edilecek"

Bu enflasyon raporu itibarıyla orta vadeli tahminlerin sunulmasına ilişkin çerçevede bir değişikliğe gitme kararı aldık. Yeni yaklaşımla, enflasyon raporu tahminlerine ilave olarak, taahhüt ve çıpa işlevi görecek yıl sonu odaklı ara hedefler ilan edilmeye başlanacak. Olağanüstü gelişmeler olmadıkça sürece ara hedefler değiştirilmeyecek. Ara hedefler, enflasyonun yüzde 5'e gittiği dezenflasyon sürecinde daha kısa bir vadede ulaşılması taahhüt edilen yıl sonu enflasyon düzeyleridir.

2025 yıl sonunda enflasyonun yüzde 25 ile yüzde 29 aralığında olacağını tahmin ediyoruz. 2026 sonu için ise tahminlerimiz, enflasyonun yüzde 13 ile yüzde 19 aralığına gerileyeceğine işaret ediyor. Enflasyonun 2027 yılında yüzde 9’a geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını öngörüyoruz.

Önceki raporda 2025 yıl sonu enflasyon tahminimiz olan yüzde 24 değerini 2025 yılı ara hedefimiz olarak koruyoruz. 2026 ve 2027 yılları için ise enflasyon hedefimizi sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 9 olarak belirledik. Ara hedefleri ulaşmak için sıkı para politikası duruşumuzu sürdüreceğiz.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Müsilaja karşı sıkı takip: 55 tesis kapatıldı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, Marmara Denizi ...
TMSF o şirketi satışa çıkardı
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Aydınlı Giyim Grubu şirketleri paylarını satışa sundu.
BIST 100 günü düşüşle tamamladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,04 değer kaybederek 10.949,95 puandan tamamladı.
 
ASELSAN'dan dev ihracat
ASELSAN, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde bulunan bir müşterisi ile toplamda ...
Togg T10F'in yola çıkacağı tarih belirlendi!
Türkiye'nin yerli ve milli otomobili Togg'un sedan modeli T10F'in satış ...
Mehmet Şimşek: Cari açık sürdürülebilir seviyelerde
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari açık ve ekonomiyle ilgili ...
 
Borsa güne yükselişle başladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,05 yükselişle 10.960,22 puandan başladı.
Konut satışları 2025'in en yüksek seviyesinde!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz 2025 Konut Satış İstatistikleri'ni ...
Alaattin Aktaş yazdı: Döviz gelmiyor, sorun da bu!
Ekonomim.com yazarı Alaattin Aktaş, Türkiye ekonomisindeki durumu, hazinenin ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
İstanbul Başakşehir
Sosyal Medya
survivor all star
madenci
Zlatan Ibrahimoviç
FED
İthalat
Sınav
özgecan