E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Avrupa'nın Kader Haftası Başlıyor Tüm Gözler AB Liderler Zirvesinde!

Tüm dünya, 9 Aralık’ta yapılacak AB Liderler Zirvesi’ni bekliyor. Belki de son şanslarını kullanacak olan liderler, üzerinde anlaştıkları planla krizi aşmada yeterli olacağının güvencesini herkese vermeleri gerekiyor.

4.12.2011 - 08:01
Avrupa nın Kader Haftası Başlıyor

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en zor günlerini yaşayan Avrupa Birliği (AB) için kader haftası başlıyor. Geçen hafta 5 Aralık’ta yürürlüğe girecek ABD Merkez Bankası’nın öncülüğünde 5 büyük merkez bankasının dolar likiditesini artırma planı açıklamasıyla rahatlayan piyasalar, 9 Aralık’ta Brüksel’de yapılacak AB Liderler Zirvesi’ne odaklandı. Yunanistan’la başlayan ve Portekiz, İspanya, İtalya ile birlikte tüm Euro Bölgesi ülkelerini etkisi altına alan borç kriziyle yaklaşık 2 yıldır mücadele eden AB liderleri, 9 Aralık’ta belki de son şanslarını kullanacaklar. Euro Bölgesi’nde ekonomi yönetiminin güçlendirilmesi hakkındaki tasarılar 9 Aralık’ta yapılacak olan AB Liderler Zirvesi’nde ele alınacak. Tüm dünya nefesini tutmuş, merakla AB liderlerinin borç krizine yönelik plan üzerinde anlaşıp, krizi aşabileceklerinin güvencesini verip veremeyeceğini bekliyor. Cuma günü yapılacak liderler zirvesi öncesi haftanın ilk günü yani pazartesi, ‘Merkozy Zirvesi’ olarak adlandırılan Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy biraraya gelecekler.

Piyasalar iki önemli adıma odaklandı

İki liderin, görüşmenin ardından Euro Bölgesi için gerçek bir ekonomi yönetiminin sağlanması için AB’nin ana anlaşmalarından olan Maastricht Anlaşması’ndaki eksikleri gidermek için ortak teklif vermesi bekleniyor. Geçen hafta, Sarkozy “Avrupa’yı baştan düşünmemiz gerekiyor... Gereken değişikliği yapmazsak kriz Avrupa’yı sürükleyip götürebilir” demişti. Benzer bir açıklama da “Mali birliği sağlamanın tek yolu anlaşmada değişiklik yapılmasıdır” diyen Merkel’den gelmişti. Analistler AB liderlerinin yapacağı değişiklikle Avrupa Merkez Bankası ve AB Komisyonu’nun daha etkin olacağını kaydediyor. Piyasalar da zirvede liderlerin şapkadan iki önemli adımın çıkmasına odaklanmış durumda. Bunlardan ilki daha etkin ekonomi yönetimi kapsamında ülkelerin orta ve uzun vadede bütçelerini disipline alacak tedbirleri alması. İkincisi ise Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) büyüklüğünün İtalya gibi dev ekonomileri de rahatlatabilecek büyüklüğe çıkarılması. Geçen hafta da Euro Bölgesi maliye bakanları, EFSF’nin güçlendirilmesi için anlaşmaya vardılar.

Geithner’den zirve öncesi AB ziyareti

9 Aralık’taki AB Liderler Zirvesi öncesinde, ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Avrupa seyahatine çıkıyor. Geithner’in 6-8 Aralık tarihlerinde öngörülen Avrupa seyahati kapsamında liderlerle görüşerek Euro Bölgesi borç krizine karşı daha etkin önlemler alınması ve bölgedeki kuruluşların güçlendirilmesi için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiği mesajını vermesi bekleniyor. ABD Hazine Bakanı’nın ziyaret kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İtalya Başbakanı Mario Monti, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann ile bir araya gelmesi öngörülüyor. AB seyaheti öncesi açıklama yapan Geithner, mevcut konjonktürde IMF’nin görevini sürdürebilmesi için yeterli kaynağı bulunduğunu belirterek, ABD’nin IMF’nin kaynaklarının artırılması konusunda daha fazla katkı yapmayı düşünmediğini ifade etti. Borç sorununun üstesinden gelmeye çalışan İtalya ve İspanya gibi ülkelerin makul borçlanma maliyetleriyle piyasalardan finansman sağlamaya devam etmelerinin önemine dikkat çeken Geithner, Avrupa’nın borç sorunuyla baş edebilecek kaynağa sahip olduğunu vurguladı.

star

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD'den İsrail'e Filistin Resti:
Türkiye'den özür dilememekte direten, Filistin'le barışmamak için de her ...
Arap Birliği Suriye'yi Uyardı:
Arap Birliği, Suriye'deki şiddetin sona ermesi için Şam yönetimine bugün akşama kadar süre verdi.
Norveç Polis İstihbarat Birimi Başkanı:
Katil Anders Behring Breivik'in saldırısı esnasında ve sonrasında yetersiz ...
 
Amerika'dan İsrail’e:
ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Filistinlilerle barış müzakerelerinin ...
Dövme Krizi!
Pakistanlı bir aktrisin, Hindistan'da yayınlanan bir dergiye, kolunda ...
Kabe Revakları Numaralandırıldı
Kabe'nin genişletilmesi ile ilgili çalışmaların son hacının da Mekke topraklarından ...
 
Wikileaks’ten Son Türkiye Bombası
WikiLeaks, Türkiye’nin de içinde olduğu 25 ülkede dinleme ve takip sistemleri ...
Frikiği Çok Geç Fark Etti
Frikiği Çok Geç Fark Etti
Kim Kardashian Karslı Çıktı
Kim Kardashian Karslı Çıktı
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Torku Konyaspor
yangın
1. Lig
sınav stresi
Cüneyt Çakır
Çankaya
Mehmet Şimşek
GAZİANTEP
meb