E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Müsilaja karşı sıkı takip: 55 tesis kapatıldı! 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, Marmara Denizi Koruma Eylem Planı kapsamında, ileri biyolojik arıtmaya geçmeyi taahhüt eden ancak verilen süre içinde hayata geçirmeyen arıtma tesislerine yönelik denetimlerine devam ediyor.

14.08.2025 - 10:47
Müsilaja karşı sıkı takip: 55 tesis kapatıldı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi'ni müsilaj tehdidinden arındırma ve ekolojik dengesini korumaya yönelik çalışmalarına devam ediyor. 2021 yılında ortaya çıkan müsilajın ardından 6 Haziran 2021’de Bakanlık koordinasyonuyla 22 Maddelik Marmara Denizi Koruma Eylem Planı açıklanmıştı. Eylem planının en önemli maddesini ise Müsilaj Bilim Kurulu üyelerinin de işaret ettiği atık su arıtma tesislerinden kaynaklanan azot ve fosfor yükünü azaltmak oluşturuyordu. Bu kapsamda eylem planında, bölgede bulunan atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik atık su arıtma tesisine dönüştürme zorunluluğu yer aldı.



SÜRE DOLDU, İLERİ ARITMA TAHHÜTLERİ YERİNE GETİRİLMEDİ
Eylem planı kapsamında Marmara Denizi Havzası’ndaki belediyelerin ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini kurmaları için verilen süre 15 Haziran 2025’te sona erdi. Ancak gelinen noktada tesislerin dönüşümü, kapasite artışı ve revizyonuna yönelik Bakanlığa sunulan 169 iş planından sadece 42’si tamamlandı. 2021 yılında Marmara Bölgesi’nde yüzde 51 olan ileri biyolojik atık su arıtma oranı sadece yüzde 0.7’lik artışla yüzde 51,7’e yükseldi.

 7 İLDEKİ 480 TESİSTE EŞ ZAMANLI DENETİM SÜRÜYOR
Bakanlık, taahhütlerin yerine getirilmemesi üzerine 23 Haziran’da Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ildeki 480 tesiste eş zamanlı denetimlere başladı. Mevcut atık su arıtma tesislerinin ileri atık su arıtma sistemine geçip geçmedikleri, standartlara uygun faaliyet gösterip göstermedikleri 50 kişilik denetim ekibi ile 24 yetkili çevre laboratuvarının desteğiyle devam ediyor.

ŞARKÖY’DEKİ DERİN DEŞARJA VE  MARMARAEREĞLİSİ’NDEKİ ATT’YE CEZA
Bakanlık ekipleri bu kapsamda Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bağlı Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürlüğü’ne bağlı Şarköy Derin Deniz Deşarj Atıksu Arıtma Tesisi ile Marmaraereğlisi Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde denetim yaptı. İleri biyolojik arıtmaya geçmeyen Şarköy Derin Deniz Deşarj Atıksu Arıtma Tesisi ve ileri biyolojik arıtma yapmadığı belirlenen Marmaraereğlisi Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ndeki ihlallerle ilgili Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne 6 milyon 687 bin TL idari ceza uygulandı.

Daha önce de kentsel atık suyu arıtmadan denize deşarj eden Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’ne 6 milyon 687 bin TL ceza kesilmişti. Yağmur suyu hattından denize kentsel atık su deşarj ettiği belirlenen Yalova Belediye Başkanlığı’na da 1 milyon 337 bin 354 TL ceza uygulanmıştı. Diğer illerden alınan numunelerin incelemeleri sürüyor.

BU YIL 55 TESİS KAPATILDI

Marmara Havzası’nda bu yıl ocak ayından bugüne kadar 5 bin 638 tesiste denetim gerçekleştirdi. 822 milyon 547 bin 811 TL ceza uygulandı. 55 tesise kapatma cezası verildi. Ayrıca yine bu yıl Marmara Denizi’nde, gemi kaynaklı deniz kirliliğinin önlenmesine yönelik 34 bin 467 deniz aracı denetimi gerçekleştirildi. Bu denetimlerde 60 deniz aracına 978 bin 909 bin 257 TL idari ceza uygulandı.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TMSF o şirketi satışa çıkardı
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Aydınlı Giyim Grubu şirketleri paylarını satışa sundu.
BIST 100 günü düşüşle tamamladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,04 değer kaybederek 10.949,95 puandan tamamladı.
ASELSAN'dan dev ihracat
ASELSAN, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde bulunan bir müşterisi ile toplamda ...
 
Togg T10F'in yola çıkacağı tarih belirlendi!
Türkiye'nin yerli ve milli otomobili Togg'un sedan modeli T10F'in satış ...
Mehmet Şimşek: Cari açık sürdürülebilir seviyelerde
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari açık ve ekonomiyle ilgili ...
Borsa güne yükselişle başladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,05 yükselişle 10.960,22 puandan başladı.
 
Konut satışları 2025'in en yüksek seviyesinde!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz 2025 Konut Satış İstatistikleri'ni ...
Alaattin Aktaş yazdı: Döviz gelmiyor, sorun da bu!
Ekonomim.com yazarı Alaattin Aktaş, Türkiye ekonomisindeki durumu, hazinenin ...
BIST 100 günü düşüşle kapattı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,76 değer kaybederek 10.954,50 puandan tamamladı.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Beyaz Saray
fatih terim
ygs sonuçları
Ukrayna
A Milli Takım
mülteci
Necmettin Erbakan
Manchester City
muhsin yazıcıoğlu