Öymen, CHP Bursa İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, son günlerde Türkiye’de toplumu ve rejimini yakından etkileyecek çok ciddi gelişmeler yaşandığını söyledi.
Hükümetin, MHP’nin de desteğiyle gerçekleştirmeye çalıştığı Anayasa değişikliğinin özünde, "Anayasa’nın, değiştirilmesi bile teklif edilemeyecek laiklik ilkesinin zedelenmesi, aşındırılması girişiminin bulunduğunu" savunan Öymen, 1989 yılında iş başında olan hükümetin de benzer bir girişiminin bulunduğunu, ancak Anayasa Mahkemesinin üniversitelerde türbanın kaldırılması girişimini reddettiğini ve bu kararı da Anayasa’nın 2. maddesine dayandırdığını kaydetti.
Öymen, Anayasa Mahkemesinin yine bu doğrultuda karar alacağına inandıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Anayasa’nın 2. maddesinin değiştirilmesi teklif dahi edilemez. Hal böyleyken, anayasanın başka bir maddesini değiştirerek Anayasa Mahkemesinin kararını geçersiz kılmak mümkün değildir. Bu mahkemenin kararı, ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından onaylanmıştır.
Bu durumda hükümet, bu girişimiyle resmen ulusal ve uluslararası yargıya baş kaldırmış vaziyettedir. Bunu daha çok iç politika amacıyla yaptıklarını düşünüyoruz. Fakat inanıyoruz ki sonunda bu iş yargıdan dönecek." Düzce Üniversitesinin yaptığı bir araştırmada, başını örtmeyen genç kızlara "Türban yasağı kalkarsa aileniz size türban takmanız için baskı yapar mı?" sorusunun yöneltildiğini ve yanıtların son derece dikkat çekici olduğunu dile getiren Öymen, genç kızların yüzde 29’unun "Evet, ailem baskı yapar", yüzde 24’ünün "Ailem çok baskı yapar" dediğini, bunun da başı açık kızların yarısından fazlasının türban baskısına maruz kalacaklarını ortaya çıkardığını anlattı.
milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...