Rusya, 15 Ağustos 2021’de Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban geçici hükümetini tanıyan ilk ülke oldu. Kremlin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Rus haber ajansı RİA’ya yaptığı açıklamada, Rusya'nın Taliban yönetimini "resmen tanıdığını" belirtti.
DİPLOMATİK İLİŞKİLER KARŞILIKLI GÜVEN MEKTUPLARIYLA GÜÇLENDİ
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko'nun, Afganistan'ın yeni Moskova Büyükelçisi Gul Hasan ile bir araya geldiği duyuruldu. Görüşmede Hasan, Rudenko’ya güven mektubunun kopyalarını teslim etti. Aynı zamanda, Moskova'daki Afganistan Büyükelçiliği binasında Taliban geçici hükümetinin bayrağının dalgalandığı görüldü.
KABİL’DEN MOSKOVA’YA KARŞILIK: YENİ BÜYÜKELÇİ ATANDI
Afganistan geçici hükümeti de diplomatik adımını attı. Taliban Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Afganistan’ın yeni Moskova Büyükelçisi Dimitry Zahirnov, Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki’ye güven mektubunu sundu. Zahirnov, Rusya'nın tanıma kararını "tarihi bir adım" olarak nitelendirirken, Muttaki bu gelişmeyi "iki ülke arasında yapıcı işbirliği ve karşılıklı saygının yeni bir aşaması" olarak değerlendirdi.
Taliban, 2003 yılında Rusya Yüksek Mahkemesi kararıyla terör örgütü listesine alınmıştı. Ancak bu statü Aralık 2024’te sona erdi. Devlet Başkanı Vladimir Putin’in onayıyla yürürlüğe giren yasa kapsamında Taliban, artık Rusya’da yasaklı örgütler arasında yer almıyor. Yüksek Mahkeme de Taliban’ın faaliyetlerine yönelik yasağın askıya alındığını ilan etti.
DİPLOMATİK DÜZEY YÜKSELDİ
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Afganistan’ın Moskova’daki diplomatik misyonunun artık büyükelçilik seviyesinde faaliyet göstereceğini açıkladı. Böylece iki ülke arasında resmî diplomatik ilişkiler, tam tanınma düzeyine taşınmış oldu.
Bu gelişmeyle birlikte Taliban yönetimi, ilk kez bir ülke tarafından resmi olarak tanınmış oldu. 2021'de ABD ve NATO’nun çekilmesinin ardından kurulan geçici hükümet, Batılı ülkeler tarafından henüz tanınmamış durumda. Çoğu ülke Kabil'deki diplomatik faaliyetlerini askıya alırken, Rusya aktif büyükelçilik faaliyetlerini sürdüren az sayıda ülkeden biri olmuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...