Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ünlü şairin "Anadolu'da bir köy mezarlığına gömülmesi ve başında bir çınar ağacı olmasını” istediği vasiyetini yerine getirmek için çalışma başlatacak.
ÇALIŞMA BAŞLATILIYOR
Nazım Hikmet ölümünün 44"üncü yılında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yaptığı açıklamada, bu konuda daha önceki çalışmaları inceleyeceğini söyledi.
Günay, “Biz vatan hasretiyle yurdumuzun dışında ölmüş olan herkesin mezarının Türkiye"ye getirilmesinden yanayız. Kaldı ki, Nazım Hikmet"in böyle bir vasiyeti var” diye konuştu.
Nazım Hikmet"in Moskova"da Kızlar Manastırı"ndaki mezarının Türkiye'ye getirilmesi zaman zaman gündeme geldi. Eski Kültür Bakanı İstemihan Talay, bu yönde girişimde bulundu, ancak girişim sonuçsuz kaldı.
Geçen yıl ünlü şairin mezarını ziyaret eden eski Meclis Başkanı Bülent Arınç da Nazım"ın Anadolu"da bir köy mezarlığına defnedilmeyi vasiyet ettiğini hatırlatarak, en uygun yerin memleketi Manisa"nın Kaşıkçı köyü olduğunu söyledi. Ancak, bu açıklamanın ardından bazı yerel yöneticiler karşı karşıya geldi.
MEZAR TARTIŞMALARI
Malatya"nın Arguvan Belediyesi ilk resmi başvuruyu kendilerinin yaptıkları gerekçesiyle, Kaşıkçı köylülerine karşı çıktı. Daha sonra tartışmaya Nevşehir"in Hacıbektaş ilçesi de katıldı. Şairin gömütünün Hacıbektaş'a getirilmesi için Belediye Meclisi"nde karar alan Hacıbektaşlılar, aldıkları kararı TBMM Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı"na da gönderdi.
Ancak bu kez de Karadeniz Ereğli"den itiraz sesi yükseldi. Son seçimde DP"den milletvekili adayı olduğu için görevinden istifa eden dönemin belediye başkanı Halil Posbıyık, Nazım Hikmet"in Rusya"ya gitmek için Ereğli"ye geldiğini savunarak, “Nazım Hikmet, Rusya"ya gitmeden önce Ereğli"ye gelir; İnönü Parkı"nda bulanan çınarın altında oturur ve "Ben öldüğümde buraya gömün" der. Ben bu vasiyetin altında eziliyorum.” dedi ve Nazım"ın mezarının Ereğli"ye getirilmesini istedi.
Haziran 1963 sabahı, Nâzım Hikmet bir kalp krizi sonucu Moskova'da yaşamını yitirdi. Yazarlar Birliği'nin düzenlediği bir törenle Novodeviçiy Mezarlığı'na gömüldü
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |