Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle bazı illerde düzenlenen etkinlikleri irticai faaliyet olarak kamuoyuna lanse eden medya, Bağcılar Lisesi'nde namaz kılan öğrencileri de suç işliyormuş gibi sundu. Lisede öğrencilerin namaz kılmasının 9 ulusal gazete ve 5 televizyon kanalında aynı anda, aynı mantıkta verilmesi büyük tepki topladı. Namaz kılmanın 'topluca uyuşturucu kullanılıyormuş' gibi yansıtılması dine saygısızlık olarak değerlendirilirken, görüntülerin tek elden servis edilmesi ise 28 Şubat sürecini akıllara getirdi.
Namaz Gönüllüleri Platformu, gazete ve TV'lerde yayınlanan haberleri dine saygısızlık olarak değerlendirdi. Platform adına açıklama yapan Abdullah Yıldız, "İslam'ın beş temel farzından ikincisi ve Kur'an'da en çok emredilen bir ibadet olan namazın sanki bir suçmuş gibi gösterilmesi üzüntü vericidir." ifadelerini kullandı. Uyuşturucu ve kumarın ilköğretime kadar indiğine vurgu yapan Yıldız, şunları söyledi: "İlköğretimdeki içki, uyuşturucu, fuhuş, kumar, kapkaç ve çeteleşme gibi büyük problemler dururken, hiç kimseye zararı olmadığı gibi, bütün kötülükleri engelleyen namazın aleyhinde olmak, çok çirkin ve antidemokratik bir tavırdır." Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası Başkanı Av. Ahmet Yıldız da, okulda dinî ibadetlerin yapılmasının suç olarak gösterilmesinin yanlış bir yaklaşım olduğunu söyledi. Öğrencilerin okulda namaz kılmalarının suç işleniyor gibi verilmesini büyük bir hata olarak nitelendiren Yıldız, "Şayet bu öğrenciler bodrumda esrar, eroin veya buna benzer zararlı alışkanlıklarını yerine getirseydi daha mı iyi olacaktı?" dedi.
Anayasal suç işlendi
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, namazı suç saymanın anayasal bir suç olduğunu dile getirdi. "Anayasa'nın 24. maddesi, her vatandaşa vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyeti tanımıştır." diyen Bayındır, "Öğrencilerin namaz kıldıkları için kovuşturulması yerine bu kişilerin ibadetlerini rahatça yapabilecekleri yerler hazırlanmalı." ifadelerini kullandı. Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem, bir kimsenin namaz kılmasından dolayı suçlanmasının ve kınanmasının dinen uygun bir davranış olmadığının altını çizdi.
İnternet okuru kendi gazetesine isyan etti
Dün bazı gazeteler, Bağcılar Lisesi'nde öğrencilerin namaz kılmasını sayfalarına taşıdı. Okulda çekilen görüntülerin medyaya servis edilmesi, haberlerde 'gizli kamera', 'gizli takip' gibi ifadelerin kullanılması rahatsızlık oluşturdu. Söz konusu gazetelerin internet sayfaları, dün okuyucu tepkilerinin akınına uğrarken, özetle şu yorum yapıldı: "İsteyen öğrencilerin namaz kılmalarından daha doğal ne olabilir? Aileler bundan sadece memnun olur."
Haberlere internet ortamından tepki yağdı
Hürriyet ve Milliyet gazetelerinin internet sitelerine haberle ilgili tepki yağdı. Bazı yorumlar:
Bu nasıl bir anlayış: Ben ABD de yaşayan bir eğitimciyim. Yahu üç-beş çocuğun bir yerde ibadet etmesinin kime ne zararı var? Burada böyle bir şeyi anlatsanız size gülerler.
Emre Can: Bu veli neden kızının namazına karışıyor, anlamadığım nokta bu. Özgür bir ülkedeyiz, modern kıyafet giyip gönlünce eğleneceği gibi hem okulunu okuyup hem de İslam'ın gerekleri olan ibadetini yapabilir.
Emine Sönmez: Şehit cenazelerine ağlayan binlerce anne varken uğraştıkları işlere bakın. Pınar Karabulut: Öğrencilerin aileleri mutlu olacaklarına sanki onlar ahlak dışı bir şey yapıyormuş gibi kameraya çekiyor, TV'lere gönderiyor. Allah aşkına biri çıkıp da söylesin namaz kılmak İslam'ın şartlarından biri değil mi?
Feyzi Karna: Namaz kılmak ne zaman suç oldu. Uyuşturucudan, içkiden, sapıklıktan kurtuluş yolunu bulmuşlar. Daha ne istiyorsunuz? Size zorla orada namaz mı kıldırıyorlar?
Teşhir psikolojik travmaya sebep olabilir
Okulda gizli kamera görüntüsü çekilmesine veliler sert tepki gösterdi. Özellikle kızların soyunma odası olarak kullandığı odada görüntü çekilmesi velileri kızdırdı. Bağcılar Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Ali Hacısalihoğlu, "Kız öğrencilerin soyunma odasına girip görüntü çekilmesi hiç hoş bir şey değil." şeklinde konuştu. Bağcılar Lisesi öğrencileri de medyada yer alan haberleri üzüntüyle karşıladıklarını belirtti. Namaz kılan öğrencilerin gizli kamerayla teşhir edilmesinin psikolojik travmalara sebep olabileceğini belirten Psikolog Gülden Esat, gizli kameralı teşhirin namaz kılarken 'suç işliyormuş' gibi gösterilen öğrenciler üzerinde çok ciddi psikolojik sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundu. Görüntüleri televizyonlarda ve gazetelerde teşhir edilen öğrencilerin topluma güveninin sarsılacağını belirten Esat, "'Acaba suç mu işledik?' düşüncesiyle uyku düzenleri bozulabilir, geceleri kâbuslarla uyanabilirler." dedi.
zaman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...