Japonya merkezli Kyodo ajansı, İkinci Dünya Savaşı'nda ABD'nin Hiroşima ve Nagazaki'ye attığı atom bombası saldırılarından sağ kurtulan 79 ila 104 yaş arasındaki bin 532 kişi ile anket yaptı.
Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 68,6'sı nükleer silahların tekrar kullanılma riskine ilişkin soruyu "Risk artıyor" diye cevaplarken, yüzde 6,7'si "Artmıyor", yüzde 24,7'si ise "Bilmiyorum" yanıtını verdi.
‘ANA SEBEP RUSYA, ÇİN VE KUZEY KORE’
Katılımcılar, bu riskin artmasına "Rusya, Çin ve Kuzey Kore gibi ülkelerin nükleer tehditleri, nükleer silah kullanımına ilişkin tartışmaların yeterince dikkatli değerlendirilmemesi" gibi gerekçeler gösterdi.
ABD'nin atom bombası saldırılarına ilişkin soru karşısında katılımcıların yüzde 45,7'si bu ülkeyi "affedemediklerini" belirtirken, yüzde 24,3'ü "bu konuda özel bir düşüncesi olmadığını" kaydetti. Katılımcıların yüzde 16,9'u "kararsız kaldıklarını" dile getirdi.
‘ABD’NİN GÜVENLİK ŞEMSİYESİNDEN ÇIKMALIYIZ’
Atom bombası mağdurlarının yaklaşık yüzde 70'i, Japonya'nın Birleşmiş Milletlerin (BM) nükleer silahlanmanın önüne geçen anlaşmaya taraf olmadığını belirterek, ülkenin nükleer silah kullanımını sona erdirmeye yönelik çabaları hakkında "olumsuz düşünceleri olduğunu" kaydetti.
Öte yandan, katılımcıların yaklaşık yüzde 25'i Japonya'nın, ABD'nin "nükleer güvenlik şemsiyesinden" çıkması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Katılımcıların yüzde 43,9'u "eninde sonunda bu korumadan çıkılması gerektiğini ancak henüz erken olduğu" düşüncesini paylaşırken, yüzde 19,6'sı Japonya'nın ABD'nin koruması altında kalması gerektiğini ifade etti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...