Kapatılan RP'nin siyasi yasaklı lideri Necmettin Erbakan'ın öncülüğünde kurulan Gelişen Ülkeler (D-8) platformu üyeleri Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya, Pakistan ve Türkiye arasında tercihli ticaret yapılmasına ilişkin anlaşmayı imzalamak, Erbakan'dan koparak iktidara gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a nasip oldu. Endonezya'nın turistik Bali adasında bugün yapılacak zirvede Türkiye'yi Erdoğan temsil edecek.
Gümrük vergisi indirimi
Erbakan'ın yoğun girişimleri sonrasında Gelişmiş Ülkeler (G-8) platformuna alternatif olarak D-8 girişimi kurulmuş ve sekiz ülkenin liderleri 15 Haziran 1997'de İstanbul'da ilk toplantısını yapmıştı. Ancak aradan geçen dokuz yılda planlanan hiçbir projeyi yürürlüğe sokamayan D-8 ülkeleri, ilk kez bugün Bali'de somut bir adım atacak. D-8 üyeleri arasında imzalanacak tarife dışı engellerin kaldırılması ve gümrük vergilerinin indirilmesini öngören anlaşmayla karşılıklı ticaretin artırılması hedefleniyor.
Toplam nüfusu 825 milyon olan sekiz ülkenin dünyayla ticaret hacminin 800 milyar dolar olduğunu kaydeden Türk kaynaklar, anlaşmayla Türkiye'den diğer yedi üye ülkeye yapılmakta olan toplam 2 milyar dolarlık ihracatın artmasının da öngörüldüğünü belirtti. Türkiye'nin diğer yedi üyeden yaptığı 6 milyar dolarlık ithalatta da özellikle tarım ürünlerinde artış öngörülüyor. Anlaşma çerçevesinde bir de "Ticaret Bakanları Konseyi" kurulacak.
Hayal projeler rafta
Erbakan'ın katıldığı ilk toplantıdan bu yana gündemde olan Ortak Pazarlama Şirketi de hiçbir özel sektör kuruluşun ilgi göstermemesi nedeniyle iptal edildi. Erbakan'ın "İslam arabası, uçağı" gibi hedeflerinin ışığında geliştirilen ortak Zirai İlaçlama Uçağı projesi de ilk prototip uçak TAI'de üretilmesine rağmen diğer ülkelerin mali destek ve alım garantisi vermemesi nedeniyle destek bulunana kadar ertelendi.
Ahmedinecad da zirvede
Nükleer programı üzerindeki tartışmalar nedeniyle tüm dikkatlerin çevrildiği Ahmedinecad da Bali'ye geldi. Bugün yayımlanacak bildiride, işbirliği yapılacak alanlar arasında "sivil amaçlı nükleer enerji kullanımı"nın da yer almasının öngörüldüğü öğrenildi. Ahmedinecad'ın bu kararı, ABD ve AB ülkelerinin ülkesine karşı uyguladığı izolasyon politikalarına karşı koz olarak kullanması bekleniyor. İran geçen hafta Bakü'deki Ekonomik İşbirliği Zirvesi'nde de benzer bir karar aldırmak istemiş, Türkiye ve Pakistan'ın engellemesi sonucu başarısızlığa uğramıştı.
Kutan'dan Erdoğan'a sitem
D-8'in kuruluşunda Erbakan'ın yanında aktif olarak yer alan Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, D-8 çerçevesinde ilk somut imzayı Erdoğan'ın atmasını "Hayırlı bir adım" sözleriyle değerlendirdi. Kutan, "Erbakan Hoca bu projenin öncüsüydü. Keşke davet etselerdi. Davet olmasa bile en azından gelip bir istişare etselerdi" diyerek Erdoğan'a sitem etti.
Milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...