Ermeni terör örgütü ASALA'ya yönelik 1980'li yılların başında düzenlenen yurtdışı operasyonların beyni olarak bilinen "Mete Bey" lakaplı Metin Günyol, Abdullah Çatlı ile ilk kez Viyana'da buluştuğunu belirterek "Vatansever, ülkesine bağlı, saygılı birisiydi. Bazı küçük operasyonlarda görev aldı, başarılı da oldu" diyor. Bugüne kadar lakabı dışında hakkında bilgi olmayan Günyol, terör uzmanı Ercan Çitlioğlu'nun önümüzdeki hafta yayımlanacak olan "Ölümcül Tahteravalli Ermeni-Kürt Sorunu" adlı kitabında Çatlı için "Kontrolümüzde olduğu süre içinde hiçbir yanlışını görmedim" ifadelerini kullanıyor. Metin Günyol'un Çitlioğlu'nun kitabında Çatlı ile ilgili ses getirmesi beklenen açıklamaları şöyle: "Abdullah Çatlı ile ilk buluşmamız söylenenlerin aksine Paris'te değil, Viyana'da oldu. Bir kahvehanede buluşarak konuştuk. Bize çevreyi bilen, devletle ilişkili olmayan, rahat hareket edebilecek ama her şeyden önce ülkesine bağlı, çıkarlarını düşünmeyen, ketum insanlar gerekiyordu. Çatlı'nın geçmişini ve dosyasını biliyorduk. Daha ziyade istihbari ve lojistik anlamda görev teklif ettim. Kabul etti. Hemen belirteyim, bu işte maddi bir karşılık yoktu, zaten bu konuyu hiç konuşmadık, ne o ne de ben. Bizim için ağırlık merkezi Fransa idi. Oraya yerleşmesini sağladık. Kontrolümüzde iken hiçbir yanlışını görmedim."
KİMLİĞİMİ BİLMİYORDU
Günyol ses getirecek sözlerini şöyle sürdürüyor: "Vatansever, ülkesine bağlı, saygılı birisiydi. Bazı küçük operasyonlarda görev aldı, başarılı da oldu. Görevi bittikten sonra kendisi ile bir kez görüştüm. Benim gerçek kimliğim mi? Bunu hiçbir zaman bilmedi. Bana 'Albayım' derdi, çünkü beni askerlikten ayrılmış sanıyordu"
Mete Bey'in lakabı Albay
"BOKSÖR", "Şahin", "Albay" isimleriyle de bilinen Mete Bey hakkında bilinenler son derece kısıtlı. Susurluk davasında tanık olarak dinlenen Mehmet Eymür, "Çatlı ve Avrupa'daki ASALA operasyonları tamamen MİT İstanbul Bölge Başkanı Nuri Gündeş ve Metin Günyol'un yürüttüğü bir şey. Nuri Gündeş üst düzey yönetici olarak işin başındaydı. Sonra Ankara'ya tayin oldu, orada da devam etti "demişti. Bu açıklamanın ardından Metin Günyol komisyona davet edilmiş burada verdiği ifadede 1965'te servise girip kesintilerle 22 Mart 1981 yılına kadar çalıştığını belirtmişti.
sabah
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...