E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Boyun yaşlanması nedir? 

Boyun en önemli yaşlanma göstergelerinden (indicator) biridir. Peki boyun yaşlanması deyince ne anlıyoruz, neden önemli? ve daha fazlası için Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Nedim Sarıfakıoğlu, aklımıza takılan tüm soruları bizler için yanıtladı.

19.09.2019 - 13:30
Boyun yaşlanması nedir?

Yerçekimi, güneş, genetik, hormonal dalgalanmalar, hızlı ve aşırı kilo alıp vermeler, ağır sigara tüketimi cildimizin hızlı gevşeyerek sarkmasına neden olan tetikleyici faktörlerdir. Yaşlılık cildimizin nem oranını kaybederek esneme kabiliyetinin azalmasına, deri altı yağ dokusunun kaybına ve boyun kaslarının gevşemesine neden olan bazı fizyolojik değişikliklere neden olur.


Boyun estetiği planlaması yüz estetiği ve germe işlemleri ile birlikte değerlendirilmeli ve ihmal edilmemelidir. Boyun bölgesi yüz ile kıyaslandığında sık ihmal edilen ve bu nedenle sıklıkla eşarp, boyunlu kazaklarla kapatılmaya çalışılan, kişinin beden algı imajını tanımlayarak ve biyolojik (gerçek) yaşını gösteren en önemli estetik ünite olarak kabul edilir.

 

YAŞLI BOYUN NASIL ANLAŞILIR?

Bu bölgenin en sık görünür olan yaşlanma belirtileri;

Boyun derisinde incelme, lekelenme, gevşeklik ve sarkma
Çene ucu altında veya çene hattı (jow line) altında tüm boyun bölgesinde olan aşırı yağ fazlalığı
Derinlemesine dikey ve yatay çizgilenmeler (Platisma*bantları) yani boyun ince kas yapıların orta ve yan alanlarında gevşekliğidir.
Bu belirtiler ilave olarak aşırı tükrük bezi (submandibuler) büyüklüğü ve çene altında kas (digastrik) büyüklükleri ile yanık, enfeksiyon, kaza veya doğumsal anomalilere bağlı deformitelerle beraber, ilave olarak önceki ameliyat iz ve sekellerine eşlik edebilir, önde veya geride küçük çene yapısı ile bir arada olabilirler. İmaj düzeltmek, gençleşme ve yaşlılık belirtilerinin giderilmesi için boyun germe ve estetik işlemleri yüz/boyun bütünlüğü ve armonisini tamamlamak için kombine edilmelidir.

Bazı genetik (Hindi gıdısı: Turkey Gobbler) ve kişisel anatomik özelliklere bağlı olarak yüz germe ihtiyacı duymayan ancak yaşlı bir boyuna sahip olan ve tek başına boyun germe gereken kişiler de bulunabilir. Platisma kası: Göğüs ve omuz kas zarlarından başlayarak çene köşelerine bir kaç noktadan yapışarak sonlanan yüzeyel pelerin biçiminde ince boyun kasıdır. Ağız köşelerinin zorlamayla aşağı doğru büzüldüğünde gözlenen çene ucundan köprücük kemiklerine doğru uzanarak fark edilen çift taraflı kas çizgileri platisma kasına aittir.

 

JOWLING NEDİR?

Yanak altında çene kemiği hattı boyunca oluşan yağ birikimi ve deri sarkması ile beraber oluşan ve sıklıkla çene boyun konturunu bozan yaşlanma göstergesine Jowling denir. Yüzün alt 1/3’ünde en sık gözlenen yaşlanma belirtisidir.

 


BOYUN YAŞLANMA SINIFLANDIRMASI NASIL YAPILIR?

Guerrerosantos ve arkadaşlarının (1985) boyun bölgesindeki yaşlanma belirtileri hala geçerli olan ve kabul gören bir derecelendirmedir.
- 1. derece: Orta derecede cilt sarkması ile veya cilt sarkması ile beraber olmayan çene altında yağ birikimi,
- 2. derece: Orta derecede cilt gevşekliği ile beraber orta derecede yağ birikimi ve orta derecede boyun kas (platisma) gevşekliği
- 3A derece: Cilt ve kas gevşekliği ve sarkması ile beraber olan fazla yağ birikimi
- 3B derece: Hindi çenesi (Turkey Gobbler), aşırı yağ ile beraber aşırı cilt fazlalığı ve kas gevşekliği

 

BOYUN ESTETİĞİ DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILIR?

Hastanın yaşı, geçirmiş olduğu ameliyat ve esetik amaçlı işlemler, genel sağlık durumu, diş implant veya ortodontik tedavi beklentisi olup olmadığı ve cilt kalitesi ayrı ayrı not edilir. Tükrük bezi, kas büyümesi, yüz asimetrileri, belirgin çene boyun çizgisi, ve çene boyun açısı (normali 90-105 derecedir) çene köşe kası belirginliği (masseter büyümesi, kare yüz olup olmaması), çene deformiteleri, deri sarkması, kas gevşekliği ve yağ biriken lokalize veya bölgesel alanlar detaylı değerlendirilmelidir. Ameliyat öncesi boyun fıtığı mutlaka araştırılmalıdır.

 

BOYUN ESTETİĞİ CERRAHİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR, KORSEPLASTİ NEDİR?

Genç, boyun derisinde sarkma ve gevşeklik olmayan hastalarda fazla yağ dokuları liposuction ile düzeltilebilir. Özellikle 30 yaş civarı erkek hastalar için liposuction yeterlidir. Geride, gömülü, küçük, asimetrik veya önde olan çene kemiği aynı seanda düzeltilerek boyun estetiği yani yüzle olan uyumu sağlanabilir. Bu amaçla çeneye kalıcı implant veya kemiğe şekil verme işlemleri uygulanabilir.


Orta derecede deri sarkması ile beraber boyunda platismal ayrışma ve yağ fazlalığı olan hastalarda kulak önü veya arkasından girilerek tüm yanak ve boyun bölgesi deri altından serbestlenir ve gerilir. İlave olarak bazı hastalarda çene altından girilerek ayrışmış olan platisma kenarları orta hatta dikilerek sağlamlaştırılır (Korseplasti). Orta hatta kas altı yağ kümeleri aynı seansta çıkarılır.

İleri vakalarda, çene boyun çizgisini oluşturmak için askı sütürleri ile çene çizgisi belirginleştirilebilir. Boyun ve çene çizgisinin belirginleştirilmesi için yapılan iple askı, iple gerginleştirme ve dolgu işlemleri ise kalıcı olmamakla beraber sıklıkla nüksederek tekrarlanmayı gerektiren cerrahi dışı medikal estetik işlemlerdir. Bu uygulamaların geç dönem sonuçları tatmin edici değildir.

 

CERRAHİSİZ BOYUN ESTETİĞİNDE EN SIK TERCİH EDİLEN YÖNTEM HANGİSİDİR?

Çalışmalar, çok seanslı yüzeyel nörotoksin (Botilinum Toxin A) uygulamalarının özellikle 45-55 yaş arasındaki kadınlarda sık görülen yatay ve dikey boyun çizgilenmelerinin silikleşmesinde oldukça başarılı sonuçlar verdiğini göstermiştir. Enerji bazlı Radyofrekans işlemleri, cilt soyma, PRP gibi cilt sıkılaşmasına neden olan kemomekanik işlemler ve çok seanslı Hyaluronik Asit (HA) içeren nemlendirici mezoterapi uygulamaları ile bölgesel leke ve ince kırışıklık ve sarkmaların giderilmesi bir protokol içinde sağlanabilir. En sık tercih edilen kombine teknikler arasında ise odaklı ultrason tedavisi ile, nörotoksin kombinasyonu ve Lazer yenileme ile PRP sayılabilir.

 

BOYUN GERME AMELİYATLARI NE KADAR SÜRE ALIR, İYİLEŞME NASIL OLUR?

Hasta beklentisi ve anatomik değişkenler göz önünde alınarak planlanan ameliyatlar genel anestezi altında yapılır. Çene veya yüz ile ilgili işlemler kombine edilmezse yaklaşık 2-4 saat süre alan ameliyatlardan sonra hasta 1-2 gün hastanede kalınır ve baskılı boyun korsesi veya boyunlukla taburcu edilir. İyileşme kişiden kişiye değişmekle ve yapılan cerrahinin boyutuna bağlı olarak 1-2 hafta içinde tamamlanır.

 

YOGA BOYUN ESTETİĞİNİ BOZAR MI?

Boyun yogası (kaplumbağa hareketi) ve birçok asana hareketi (kobra, yay, balık vb.) erken yaşlarda boyun kaslarında (platisma) gevşeme ve ayrışmaya neden olarak yaşlı boyuna neden olabilmektedir. Kıdemli yoga eğitmenlerinin çoğunda yaşlı boyun (platisma gevşeliği ve sarkması) fark edilir.

ETİKETLER:
Boyun yaşlanması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alzheimer ölümlerinde şaşırtan artış
Türkiye’de 600 binin üzerinde, dünyada ise 50 milyonun üzerinde Alzheimer ...
Lohusalıkta depresyona dikkat
Halk arasında loğusa depresyonu olarak da bilinen doğum sonrası postpartum ...
Hava kirliliği 'doğmamış bebekleri de etkiliyor'
Belçika'da hamlie kadınlarla yapılan bir araştırmada plasentalarda hava ...
 
"Vitamin eksikliği görme kaybına neden oluyor"
Op. Dr. Ömer Takeş, vitamin eksikliğinin göz sağlığını olumsuz etkilediğini ...
Bu belirtilere dikkat, teşhisi kendiniz koyun!
Romatizmal durumlar kaslarda ve eklemlerde iltihaplanmaya neden olabilir ...
İş ve okul stresi diş sıkmaya neden olur mu?
Diş Hekimi Pertev Kökdemir uyarıyor: "Gece farkında olmadan dişlerinizi ...
 
Çocuk İshalse Bol Su İçirin
Çocuklarda çok sık görülen bir sağlık sorunu olan ishal tedavisi için ...
Burun tıkanıklığına yol açan 4 önemli neden!
Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. ...
Prostat kanseri nasıl tespit edilir?
Prof. Dr. Can Öbek, "Güncel öneri, 40 yaştan itibaren erkeklerin bir kan ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
abd
Ak Parti
Gökhan Töre
nato
ygs sonuçları
Afganistan
Euro
BBP
Yükseköğretime Geçiş Sınavı