E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

AİHM: YÜZDE 10 BARAJI HAK İHLALİ DEĞİL 

AİHM, 3 Kasım 2002'deki seçimlerde yüzde 10'luk barajın altında kalan DEHAP'ın yaptığı başvuruyu karara bağladı. Mahkeme, yüzde 10 barajının ihlal olmadığına karar verdi.

30.01.2007 - 13:01
AİHM: YÜZDE 10 BARAJI HAK İHLALİ DEĞİL

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan genel seçimlerde yüzde 10'luk barajın altında kalan DEHAP'ın yaptığı başvuruyu karara bağladı. AİHM, yüzde 10'luk barajın insan hakları ihlali olmadığını açıkladı.

Mahkemenin aldığı karar içtihat teşkil edecek. AİHM, bugüne kadar ülkelerin seçim barajlarına müdahale edecek herhangi bir karar almamıştı.

DEHAP, 2002 seçiminde, Şırnak'ta oyların yüzde 46'sını almış, ancak, yüzde 10'luk ülke barajı aşılamadığı için Meclis'e temsilci gönderememişti.

Tarafların görüşleri

Türk hükümetinin avukatı, duruşmada, ''seçim barajının siyasi istikrar için gerekli olduğunu'' savunmuştu. Yüzde 10'luk barajla birlikte siyasi istikrarın dışında ekonomik büyüme sağlandığını ve demokrasinin güçlendiğini kaydeden avukat, tek parti iktidarının demokratik reformları daha kolay ve hızlı biçimde uyguladığını belirtmişti.

Hükümetin avukatı, seçimlerde yüzde 10'luk baraja Anayasa Mahkemesi’nin de onay verdiğini hatırlatmış, AİHM'nin Anayasa Mahkemesi’nin kararına müdahale etmemesini istemişti.

Baraj yüzünden sadece DEHAP üyelerinin Meclis dışında kalmadığını, önceki koalisyon hükümetini oluşturan üç partinin de TBMM’ye üye sokamadığını anlatan avukat, baraj sisteminin Türkiye'deki diğer partiler tarafından da kabul gördüğünü söylemişti.

DEHAP'ın avukatı ise savunmada, ''barajın çoğulcu demokrasi açısından temsil ve meşruiyet sorunu yarattığını'' öne sürmüştü.

''Seçim barajı yüzünden Güneydoğu Anadolu'daki seçmenlerin siyasi tercihlerinin Meclis’e yansıtılmadığını'' savunan avukat, ''bu durumun demokrasi ve çoğulcu parlamenter sistem açısından sorun teşkil ettiğini'' söylemişti.

 

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emin Çölaşan Turktime'a Konuştu
(ÖZEL-TURKTİME) Türk basının usta kalemi, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin ...
ÖZÜR, TEŞEKKÜR VE “KONYA NUMUNE TİYATROSU”NDA SON PERDE…
Ertuğrul Özkök’ün bugünkü “Özür ve Teşekkür” başlıklı yazısı Konya Numune ...
TUNCAY ÖZKAN’A ADD DARBESİ
Atatürkçü Düşünce Derneği'nde emekli Org. Eruygur yine başkan seçildi. ...
 
ÇANDAR BARZANİ’NİN BAKANI MI?
Cengiz Çandar, Irak'la Türkiye arasındaki petrol krizinde suçluyu buldu; ...
“BİZ OLSAK TEFE KONULURDUK”
Kaddafi, taze sütünü içmek için Etiyopya'daki Afrika Zirvesi'ne devesini ...
İŞ VAR ELEMAN YOK!
Nüfus sayımında eve hapis dönemini ortadan kaldıran yeni sistem getirildi ...
 
SEZER'İN KORUDUĞU DERİN VALİ
Taha Kıvanç, öldürülen bir belediye başkanı, onulla ilişkili bir vali ...
FUHUŞ OPERASYONUNDA 107 GÖZALTI
ANTALYA ve İstanbul'da eşzamanlı olarak yapılan ve ‘San Tango’ adı verilen ...
KLAVUZU KARGA OLANIN… HAYAL, ÇATLI OLMAK İSTİYORMUŞ!
Dink cinayetinin azmettiricisi Yasin Hayal, emniyetteki ifadesinde, eylemi ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
süper lig
Club Brugge
ygs
yangın
ölüm haberi
İstihdam
bodrum
pkk
siyanürlü mektup