DTP 2. Olağanüstü Genel Kurulu"nda Türkiye"deki siyasi rejimin Demokratik Özerklik çerçevesinde yeniden düzenlenmesini öngören siyasi tutum belgesi oy birliği ile kabul edildi.
Daha önce Diyarbakır"daki Demokratik Toplum Kongresi"nde hazırlanan ve daha sonra üzerinde çalışılan siyasi tutum belgesi kongrede okunarak parti programına zemin teşkil etmek üzere delegelerin oylarına sunuldu.
İDARE YEREL YÖNETİMLERE DEVREDİLMELİ
Türkiye"nin Savunma, Dışilişkiler ve Maliye hariç olmak üzere idari yönetiminin yerel yönetimlere devredilmesini öngören tutum belgesinde Adalet ve Emniyet"in de bölgelere devri benimseniyor.
“Atatürk döneminin yerel muhtariyet kavramının bugünkü koşullardaki uygulaması” olarak da nitelendirilen tutum belgesi “Türk halkı” tanımı yerinde “Türkiye ulusu” tanımını getiriyor.
KAYNAK KULLANIMI BÖLGELERE VERİLMELİ
Demokratik Özerklik içeren siyaset belgesinde, özerk tanımlanan bölgelerin isimleri de oradaki en büyük ilden ismini alması öneriliyor. Bu sistemde ayrıca resmi dil Türkçenin yanısıra bölgelerdeki kamusal alan ve eğitim dili olarak da anadilin geçerli olması öngörülüyor.
Ekonomi başlığı altında kaynak kullanımının yerel inisiyatiflere terk edildiği Demokratik Özerklik programında sosyal politika kapsamında köye dönüşün demokratik çerçevede teşvik edildiği, koruculuğun kaldırıldığı ve mayınların temizlenmesini içeren bir program tasarımı yer alıyor.
DTP kongresinde okunan bu belge üzerinde yapılan konuşmalardan sonra delegelerin oyuna sunuldu ve oybirliği ile kabul edildi. DPT kongresi Parti Meclisi sayısının 80"e çıkaran tüzük değişikliği çalışmaları ile devam ediyor.
ANF
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...