TBMM Genel Kurulu teklifin 2. tur görüşmeleri için toplandı. Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın konuşmasıyla başlayan oylama gergin başladı. Muhalefetr partili vekilleri kürüs işgaline çağıran Kamer Genç, ortamı gererken Meclis Başkanı Toptan oturuma beş dakika ara verdi.
Anayasa'nın 10 ve 42 Maddeleri'ndeki değişiklik tekliflerini okutan Toptan, aralarında CHP Milletvekili Canan Artıman, Nesrin Baytok ve Tunceli bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in bulunduğu muhalefet partili vekillerin oylamanın iptaline ilişkin verdiği önergeleri Burhan Kuzu'nun Başkanlığı'ndaki Anayasa Komisyonu'na sundu. Kuzu verilen tellifleri reddetti.
ARITMAN: EMPERYALİZMİN TARİKATÇI UŞAKLARI
Oylama öncesi bir konuşma yapan CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman konuşmasında AK Parti'li ve MHP'li vekilleri eleştirdi. Artıman konuşmasında şunları söyledi; "Buradaki vekilleri, emperyalizmin tarikatçı uşaklarıyla beraber olmamaları gereklidir. Ülkemizin Ortadoğu karanlığına çekilmesine asla izin vermeyeceğiz. Milletvekili yeminine sadakat gösterecek tüm vekilerin önünde saygıyla eğiliyorum."
Artıman'dan sonra kürüsye gelen Tunceli Bağımzısz Milletvekili Kamer Genç bu değişiklikle siz laiklik ilkesini ortadan kaldırıyorsunuz dedi. Genç, "Oylama sonrasında Anayasa Mahkemesi'ne gidilecek ona ben de imza vereceğim." diye konuştu. Genç konuşmasında şunları söyledi:"KÜRÜSÜYÜ İŞGAL EDELİM" TEKLİFİ
"Ben bugün burada tek bir milletvekili olmasaydım varya bu kürsüyü işgal ederdim. Burayı sarardım. Bu yasayı çıkarttırmazdım. Buradan muhalefet partisi vekilerine sesleniyorum. Gelin bu kürsünün etrafında toplanalım. Bu yasayı buradan çıkarmayalım. Bu ülkenin gerçek laikliği savunanları bu iş lafla yapılmaz. Eylemle olur. Muhalefet partisindeki arkadaşara sesleniyorum.Gelin buraya toplanalım. Bana destke verin Bunun mücadelesini verelim. Maddeyi çıkaralım. Rica ediyorum. Buraya gelin." Konuşma süresi biten Genç'e cevap veren Meclis Başkanı Toptan, "Meclis'i böyle provokasyona davet edemezsiniz" dedi. Genç'in muhalefeti eyleme çağırmasına tepki gösterilmesi üzerine Meclis Başkanı Köksal Toptan oturuma beş dakikalık ara verdi.
Genç'in eyleme davet etmesiyle çıkan gerginlik sebebiyle 5 dakika ara verilen oturum tekrar başladı.
Oylama öncesi son konuşmayı yapan DTP Millervekili Hasip Kaplan tüm vekillere "45. maddede uzalaşalım" çağrısında bulundu.
330 YETERLİ
İlk tur oylaması 6 Şubat Çarşamba günü gerçekleştirilen Anayasa değişiklik teklifinin 2. tur oylamasında maddeleri ve tümünün kabul edilebilmesi için en az 330 kabul oyu kullanılması gerekiyor.
AK Parti ve MHP’nin birlikte hazırladığı teklife birinci tur oylamalarda referandumsuz kabul için gerekli olan 367’nin çok üzerinde oy çıkmıştı.
OYLAMAYA GEÇİLDİ
AK Parti ve MHP'nin Anayasa'nın 10 ve 42.Maddesi'nde değişiklik yapılması için verdiği teklif şu anda oylanıyor. İl sıralarına göre ismi okunan vekiller oylarını kullanıyor.
OYALAMA BİTTİ
TBMM Genel Kurulunda, yüksek öğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesi 403 oyla kabul edildi.
Anayasanın, “Kanun önünde eşitlik” başlıklı 10. maddesinde değişiklik öngören teklifin 1. maddesi üzerinde yapılan görüşmelerin tamamlanmasının ardından, maddenin gizli oylamasına geçildi.
10. MADDE'YE EVET
Gizli yapılan oylama sonucunda 1. madde 403 oyla kabul edildi.
Kabul: 403
Ret: 107
Çekimser: 4
Boş: 5
Geçersiz: YOK
Haber 7
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...