Şirket Genel Müdürü Şadi Büyükkeçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin enerjide ve özellikle elektrikte büyük oranda dışa bağımlı olduğunu, ülkenin bu bağımlılıktan kurtarılmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.
Türkiye’deki elektrik üretiminde kullanılan kaynakların da yüzde 60’ının ithal edildiğini bildiren Büyükkeçeci, şu bilgileri verdi:
“Elektrik üretiminde kullanılan kaynakların yüzde 49’unu doğal gaz, yüzde 6’sını ithal kömür ve yüzde 3’ünü fuel oil oluşturuyor. Yani kaynakların yüzde 60’a yakını ithal ediliyor. Geriye kalan kaynakların ise yüzde 20’sini linyit kömürü ve yüzde 16’sını barajlar oluşturuyor. Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmamız için yerli kaynakların ilk etapta en az yüzde 50’ye çıkarılması lazım. Bunun için yerli kömürden elektrik üretimi teşvik edilmeli. Yapacağımız yatırım ile bu konuda özel sektöre model oluşturmak istiyoruz. Yerli kaynaklardan elektriği sadece devlet kurumları üretiyor. Şu an Türkiye’de yerli kömürden elektrik üreten sadece bir kurum var. Biz bunun önünü açmak istiyoruz.”
Yılda 2 milyar 200 milyon kilovat saat elektrik dağıtımı yaptıklarını ve mevzuata göre aynı miktarda elektrik üretme hakları bulunduğunu hatırlatan Büyükkeçeci, dağıtım şirketi olmanın yanı sıra üretim şirketi de olmak için çalışma başlattıklarını kaydetti.
Bu kapsamda ilk etapta 200-250 milyon dolarlık yatırım ile yerli kömür kaynaklarından elektrik üretimi yapabilen bir santral kuracaklarını bildiren Büyükkeçeci, şöyle devam etti:
“Elektrik üretimi yapabilmek için yılbaşı itibariyle yüzde 95’i şirketimize ait olan Erciyes Enerji Üretim A.Ş. adında yeni bir şirket kurduk. Bu şirket kanalıyla kömürden elektrik üretimi yapmak için Denizli’de 8 bin hektarlık bir alan için kömür arama ruhsatı aldık. Bu bölgeden yeterli miktarda kömür bulduğumuz takdirde buraya santral kurarak elektrik üreteceğiz. Türkiye Kömür İşletmeleri’nin uzun sürelerle özel şirketlere kömür anlaşması için yeni bir düzenleme yapılıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bu konuya büyük önem veriyor. Bu konuda somut adımlar atılırsa, bu yöntemle de kömür anlaşması yaparak Türkiye Kömür İşletmeleri’nin bize göstereceği herhangi bir yerde de santral kurabiliriz. 200-250 milyon dolarlık bir yatırım ile 125 megavatt kurulu güce sahip bir santral kurmayı planlıyoruz. Böylece yılda 800 milyon kilovat saat elektrik üretebileceğiz.”
KÖMÜR GAZLAŞTIRILARAK ELEKTRİK ÜRETİLECEK
Kurmayı planladıkları santralde Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyacak yeni bir sistem kullanmayı da hedeflediklerini dile getiren Büyükkeçeci, kömürü gazlaştırarak elektrik enerjisine dönüştüreceklerini söyledi.
Normal sistemlerde kömür direk yakıldığı için çevreye büyük zararlar verildiğini ifade eden Büyükkeçeci, kurmayı planladıkları sistemde ise kömürü gaz haline dönüştürdükten sonra yakacaklarını, böylece hem verimi artıracaklarını, hem de çevreye zararı azaltacaklarını vurguladı.
ÇÖPTEN VE HAYVANSAL ATIKTAN ELEKTRİK
Elektrik üretimi konusunda Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini de kaydeden Büyükkeçeci, Türkiye’de olmayan yeni sistemler üzerinde çalıştıklarını bildirdi.
Bazı yabancı firmaların projeler hazırlayarak kendilerine teklifte bulunduklarını belirten Büyükkeçeci, çöpten veya hayvansal atıklardan enerji üretimi konusunda projeleri değerlendirdiklerini anlattı.
Hayvansal atıkların enerjiye dönüştürülmesi konusunda TÜBİTAK ile işbirliği yaptıklarını ifade eden Büyükkeçeci, bu kapsamda ilk etapta demo tesis kuracaklarını, sistemin verimliliğini test ettikten sonra da daha büyük tesisleri hayata geçirerek hayvansal atıklardan veya çöplerden enerji üretmeye başlayabileceklerini sözlerine ekledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...