E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

BABACAN'DAN AÇIKLAMA: IMF Anlaşmasını Tarih Affetmez

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ''IMF ile bir anlaşma yapmak Türkiye ekonomisini daha hızlı büyütecekse, işsizlikteki azalmayı beraberinde getirecekse ve biz bunun üzerinden bir siyasi malzeme oluşturalım derken eğer Türkiye'de bir kaç yüz bin vatandaşımızın daha işsiz kalmasına sebep oluyorsak bunu tarih affetmez'' dedi

22.03.2010 - 11:55
BABACAN DAN AÇIKLAMA:

Babacan, ''IMF ile bir anlaşma yapmak Türkiye ekonomisini daha hızlı büyütecekse, işsizlikteki azalmayı beraberinde getirecekse ve biz sırf bunun üzerinden bir kahramanlık yapalım, bunun üzerinden bir siyasi malzeme oluşturalım derken eğer Türkiye'de bir kaç yüz bir vatandaşımızın daha işsiz kalmasına sebep oluyorsak bunu tarih affetmez'' dedi.

     Babacan, Kanal 7 televizyonunda katıldığı bir programda ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi.
     Türkiye'de nüfusun arttığını, her yıl 500 bin ile 800 bin kişinin iş gücüne katıldığını anlatan Babacan, işsizlik oranının ilk defa geçen yıl aralık ayında düşmeye başladığını, beklentilerinin bu düşüş trendinin 2010 yılı içerisinde devam etmesi yönünde olduğunu belirtti.
     ''2010 yılında, 2009'a göre daha fazla iş imkanı olacak'' diyen Babacan, gazetelerin insan kaynakları eklerinin geçen yıl bir kaç sayfaya kadar düştüğünü, ancak son bir kaç ayda bu eklerin arttığına dikkati çekti.
    
     -IMF GÖRÜŞMELERİ-
    
     Hazırladıkları Orta Vadeli Program konusunda tüm dünya genelinde en küçük bir kuşku bulunmadığını ifade eden Babacan, bu programın güven oluşturmasının Türkiye'deki büyüme oranlarını da artırmaya başladığını söyledi.
     IMF'yi Türkiye'de iç siyaset tartışması yapmaktan mümkün olduğunca uzak tuttuklarını belirten Babacan, şöyle devam etti:
     ''Kendi dönemimizde iki tane birinci stand-by anlaşmasını tamamladık, ikincisini başlattık ve tamamladık. Bu kadar IMF ile beraber çalışan bir iktidar, çıkıp da IMF ile çok da olumsuz şeyler söylemesi tutarlı olmaz. Dün o zaman niye çalıştın bunlarla diye sorarlar o zaman. Dolayısıyla biz buna rasyonel bir çerçeveden bakıyoruz. Türkiye ekonomisi için en iyi nedir? Çünkü bugün eğer IMF ile bir anlaşma yapmak Türkiye ekonomisini daha hızlı büyütecekse, işsizlikteki azalmayı beraberinde getirecekse ve biz sırf bunun üzerinden bir kahramanlık yapalım, bunun üzerinden bir siyasi malzeme oluşturalım oluşturalım derken eğer Türkiye'de bir kaç yüz bin vatandaşımızın daha işsiz kalmasına sebep oluyorsak bunu tarih affetmez. Böyle şey yapamayız. Türkiye için bugün en doğru politika neyse onu uygulayacağız. Çünkü önemli olan halkımızın refahıdır. ''
     Ali Babacan, siyasi istikrarın, ekonomik istikrarın olmazsa olmaz koşulu olduğunu belirterek, ''Bir ülkede ilk önce siyasi istikrar olacak ki ekonomik program kararlılıkla uygulanabilsin'' dedi.
     Siyasi istikrarın Türkiye'de uzun vadeli devamlılığın ancak demokrasinin derinleşmesiyle, Türkiye'nin gerçek anlamda demokratik bir ülke olmasıyla mümkün olacağını ifade eden Babacan, Türkiye'yi kendilerinin birinci sınıf demokrasi yapmak istediklerini, bütün çabalarının bu yönde olduğunu kaydetti.
    
     -ANAYASA PAKETİ-
    
     Gazetecilerin hazırlanan Anayasa paketinin özünde yargı reformunun olduğunu hatırlatmaları üzerine Babacan, tartışmaları ideolojilerden arındırılıp yapılmasının önemine değinerek, şöyle devam etti:
     ''İdeolojik yapılanmaların hakim olduğu kurumlarda bu değerlendirmeler bazen çok sıhhatli olmuyor. Yargının bağımsızlığı tabii ki önemli. Ancak siyaset ile yargının kesiştiği, birbirine dokunduğu yerin çok iyi dizayn edilmesi gerekiyor. Bunu ekonomideki karşılığında bir örnek verelim. Bugün Merkez Bankası, BDDK bağımsız bir kurumdur. Ama bağımsız olması başka bir ülkenin merkez bankası gibi çalışmasını beraberinde getirmiyor. BDDK cumhuriyeti değil. Türkiye Cumhuriyetinin BDDK'sı.''


BABACAN: "TÜRKİYE KRİZDEN DAHA HIZLI ÇIKACAK"

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ekonomisindeki toparlanmanın, dünya ortalamasından daha hızlı başladığını belirterek, ''Bizim uyguladığımız politikalarla Türkiye bu krizden diğer ülkelere göre daha hızlı çıkacak'' dedi.
     Babacan, Kanal 7 televizyonunda katıldığı bir programda ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi.
     Küresel ekonomik krizin Türkiye için bitip bitmediğine ilişkin soru üzerine Babacan, krizin dünyada tam anlamıyla bitmediğini, ancak çıkış sürecinin başladığını, dünya genelinde toparlanma görüldüğünü belirtti.
     Söz konusu toparlanmanın kendi içinde ciddi riskleri de barındırdığını ifade eden Babacan, ancak dünyada krizin iyi yönetilmesi, gerekli adımların gerektiği zamanda atılması durumunda ikinci bir dalga ve ikinci bir şokun önlenebileceğini kaydetti.
     Dünya ekonomisinde toparlanma başladığını anlatan Babacan, ''Ancak Türkiye ekonomisindeki toparlanma, dünya ortalamasından daha hızlı başlamış durumda. Bizim uyguladığımız politikalarla Türkiye bu krizden diğer ülkelere göre daha hızlı çıkacak'' dedi.
     Babacan, ''Türkiye, ekonomik krizden çıkmaya başladı mı?'' sorusunu yanıtlarken, 2009 yılının son çeyreği itibariyle artık Türkiye'de resesyonun bittiğini ifade ederek, bu yılın ilk 3 ayında da gelişmelerin gayet umut verici olduğunu söyledi. Türkiye ekonomisinin 2010 yılında Avrupa'da en hızlı büyüyecek ekonomi olarak gösterildiğine işaret eden Babacan, bunu IMF, Dünya Bankası gibi bütün uluslararası kuruluşların teyit ettiğini anımsattı.
     ''2009 yılının hasar tespiti nedir ve 2010 yılında Türkiye ekonomisi bunun ne kadarını telafi edecek?'' sorusu üzerine Bakan Babacan, 2009 yılının tüm dünya için kayıp yıl olarak tarihe geçeceğini, ancak 2010 yılının Türkiye için 2009 yılına göre çok daha iyi bir yıl olacağını vurguladı.
     Dünyada işsizlik oranlarının bu süreçte bazı ülkelerde yüzde 100 oranında arttığını anlatan Babacan, Türkiye'de işsizlik oranındaki artışın diğer ülkelere göre daha mütevazı gerçekleştiğini kaydetti.
    
     -''TMSF İNFAZ KURUMU GİBİ OLDU''-
    
     Bakan Babacan, Türkiye'de yüzde 10-11 oranında seyreden işsizlik oranının bu süreçte yüzde 14'e çıktığını ancak Aralık ayı itibariyle işsizlik oranında fiili düşüş başladığını ifade etti. Hükümet olarak zamanında tedbirler aldıklarını, bir çok yasa çıkardıklarını anlatan Babacan, ''TMSF yasası ile işini doğru yapmayan bankacıların banka sahiplerinin ya da yöneticilerinin başına neler gelebileceğini gösterdik. TMSF bankacılık sistemimizin önemli bir infaz kurumu oldu bir bakıma. Yani yanlış yapan bankacıların bir bakıma infaz kurumu haline geldi bu süre içerisinde'' diye konuştu.
     Hükümet olarak krizde meydana gelen bütçe açığındaki ve borç stokundaki artışı, nasıl kontrol altında tutacaklarını, nasıl azaltacaklarını geçen yıl eylül ayında ilan ettiklerini Orta Vadeli Programı açıkladıklarını anımsatan Babacan, ''Zamanında bazı tedbirleri almasaydık O zaman Türkiye'ye bunun faturası çok daha büyük olurdu. Çünkü bugün milli gelirin yüzde1-2'si oranında aldığımız tedbirlerle sağladığımız istikrarı, yarın işler bozulursa yüzde 3-4 oranında tedbir dahi alsanız yeterli olmayabilir. Zemin bir kaymaya başladığı zaman artık ne yapsanız boşa gidebilir'' şeklinde konuştu.
     Babacan, bir çok ülkede bütçe açığı sorunu yaşandığını ancak Türkiye'de aldıkları tedbirle bütçe açığının düşüş trendine girdiğini bildirdi.
     Orta vadeli programda 2009 yılı için ekonomideki daralmayı yüzde 6 olarak tahmin ettiklerini ancak son aylardaki toparlanmanın tahminlerinden daha hızlı gerçekleştiğini anlatan Babacan, şöyle konuştu:
     ''Son 3 aydaki toparlanma bize şunu gösteriyor ki bizim geçen yıl ki milli gelirle ilgili rakamımız yüzde 6 değil, daha düşük olacak. Yani Türkiye yüzde 6'dan, beklenenden daha az daralacak. Bu rakamlar 31 Mart'ta açıklanacak.
     Orta Vadeli Programda 2010 yılı yüzde 3,5'lik bir büyüme öngörmüştük. Ama bugün itibariyle yüzde 3,7 ile 5,5 arasındaki geniş bir aralıkta tahmin ediliyor.''
     Babacan, bir soru üzerine, Türkiye'nin ekonomik krizde kaybettiklerini tam anlamıyla telafi etmesinin 2011 yılının sonunu bulacağını söyledi.
     Bakan Babacan bir başka soruyu yanıtlarken de toplam kredi kartı borçlarının yüzde 10 kadarının takibe geçtiğini, yüzde 90'ının bugün tam ve gününde ödendiğini, bu oranın dünya ile karşılaştırıldığında düşük kaldığını belirtti.
     Çek konusunun önemli olduğunu anlatan Babacan, ''Çeklerdeki geri dönüş oranı geçen yıl yüzde 10'u geçmişti. Şu anda yüzde 5'e düşmüş durumda. Zaten krizin olmadığı normal dönemlerde de Türkiye'de bu oran böyledir. Yarı yarıya bir düşüş var'' dedi.

YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Yoköle 18 Mart 2010 Perşembe 15:51

İşte Batı'nın çirkin yüzü. Kendileri Afrika ve ortadoğudan gelen kaçakları gemilere doldurup denize atarken kimse ses çıkarmıyor. Neymiş, efendim kaçak göçmenlerle mücadele ediyoruz... Bizimki ne? Benim vatandaşım işsizlikten kırılırken onları sınır dışı etmeyip de besleyelim mi? Bugüne kadar göz yumulması bile bizim Batı'dan ne derece insaflı olduğumuzun delilidir. Çatlak seslerini kısıp aynaya baksınlar.

Yorumu oyla      18      10  
ramazan Akbudak 18 Mart 2010 Perşembe 14:11

Akil almaz bu sacmalik,sirada bekleyen devletlerin ellerindeki kozu güclendirdi.Gözümün önüne getiriyorum.Basbakan seferi kilikta,elinde Kamci vagonlara doldurulan coluk,cocuk ermeniler.Hitler bile canavar fikrini bu kadar acik konusmadi.Yaziklar olsun. Sakin elci falan geri cekme ,cünkü mimari sensin.

Yorumu oyla      18      10  
Hasan Tahsin 18 Mart 2010 Perşembe 12:15

Sn Başbakanın siyasal yaşamındaki en büyük GAFI bu demecidir. Başbakanın en talihsiz günü, bu açıklamayı yaptığı gün olsa gerek.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fiyatlardaki Artış Kadınları Vurdu
Altın fiyatlarındaki artış ev hanımlarının düzenlediği günlerin vazgeçilmezlerinden ...
CEPTE YENİ DÖNEM:
Cep telefonunda kontör hesaplama dönemi bitiyor. Tıpkı taksimetre gibi ...
18 Bin Hektarlık Tarım Arazisinde Yapılaşmaya İzin Yok
Ziraat Mühendisleri Odası, Bolu Göynük'te 23.6 hektar verimli tarım arazisi ...
 
4 Milyon Emekliye Milenyum Piyangosu
Ankara 5. İş Mahkemesi 2000 yılından önce emekli olduğu için yeni emeklilere ...
Özel Okullara Yeni Standart
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yapılan düzenlemeyle, dershanelerde en ...
Haftanın İlk Gününde Borsa
Borsa günlük işlem hacmine yükselişle başladı.
 
PİYASALARDA BUGÜN:
İstanbul serbest piyasada dolar 1,5400, avro 2,0800 liradan haftaya başladı.
FRANSA'DA LİDERİZ!
Fransa 'haute couture'de, Türkiye üretimde lider oldu
KEY'de Eksik Ödeme Yapılacak
Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Ayhan Çivi, ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
tff
Cüneyt Çakır
film
PSG
Barack Obama
Zlatan Ibrahimoviç
Alba Berlin
Ahmet Kaya
çin