ABD ile Avrupa Birliği arasında aylardır süren ve küresel piyasaları tedirgin eden ticaret gerilimi, yapılan yeni bir anlaşmayla şimdilik son buldu. Bloomberg’in haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İskoçya’daki Turnberry golf tesisinde düzenlenen ortak basın toplantısıyla 15% oranında sabit gümrük tarifesi uygulama kararı aldıklarını açıkladı.
Yeni anlaşmayla birlikte, AB’nin ilaç, otomobil ve yarı iletken gibi başlıca ihracat kalemleri 1 Ağustos’tan itibaren yüzde 15’lik tekil tarife oranına tabi tutulacak. Bu oran daha önce tehdit edilen yüzde 30 ila 50’lik oranlardan önemli ölçüde düşük kalsa da, yine de özellikle Avrupa sanayisi için ciddi bir maliyet anlamına geliyor.
İLAÇ VE OTOMOTİVDE 15’LİK VERGİ, METALLERDE KOTA SİSTEMİ
Bloomberg'e konuşan üst düzey ABD’li yetkililer, ilaç ürünleri için de bu yüzde 15’lik verginin geçerli olacağını, ancak ayrıca başlatılan 232. madde kapsamındaki soruşturmanın sonucunun üç hafta içinde açıklanacağını belirtti. Anlaşma ayrıca çelik ve alüminyum gibi ürünlerde ise yüzde 50 oranındaki vergilerin süreceğini, ancak bu ürünler için kota sistemine geçileceğini öngörüyor.
Von der Leyen, “15’lik oran hafife alınmamalı ama bu, alabileceğimiz en iyi sonuçtu” dedi. Anlaşmanın otomotiv, ilaç ve çip sektörünü kapsadığını, sektör bazlı yeni tarifelerin bu oranın üstüne çıkamayacağını da sözlerine ekledi.
AB, ABD’DEN ENERJİ VE SAVUNMA ALIMI YAPACAK
Anlaşmanın karşılığında Avrupa Birliği, ABD'den 750 milyar dolarlık enerji ürünü alımı ve 600 milyar dolarlık yeni yatırım yapma taahhüdünde bulundu. Ayrıca Avrupa ülkeleri, Amerikan askeri teçhizatlarını “büyük ölçekte” almayı kabul etti. Trump, "Bu hepsinin en büyüğü" diyerek anlaşmayı överken, Von der Leyen bu sürecin "istikrar ve öngörülebilirlik" getirdiğini söyledi.
Anlaşmanın açıklanmasının ardından S&P 500 vadeli endeksleri yüzde 0.4 yükselirken, Avrupa borsaları da yüzde 1 artış gösterdi. Euro ise dolar karşısında değer kazandı.
DENGESİZLİK SÜRÜYOR: AVRUPA SANAYİSİNDEN TEPKİLER YÜKSELDİ
Her ne kadar ticaret savaşı riski şimdilik bertaraf edilmiş olsa da, Avrupa sanayisinden gelen tepkiler sürüyor. Almanya’nın önde gelen sanayi lobileri, “bu anlaşmanın transatlantik ekonomik bağlara zarar verdiğini” savundu.
Bloomberg’e konuşan eski ABD Ticaret Müzakerecisi Stephen Olson ise, “AB, elindeki zayıf kartlarla en iyisini yaptı. Ama temel gerçek şu: AB, sağlıklı ve açık ticaret ilişkilerine değer verirken, Başkan Trump bunu istemiyor” yorumunda bulundu.
Anlaşma kapsamında ABD, AB pazarına sıfır vergiyle erişim sağlarken; AB tarafı ilaçtan otomobile neredeyse tüm ihracat kalemlerinde yüzde 15’lik vergiyle karşı karşıya kalacak. Bu dengesizlik, AB tarafında müzakerelerin ilerleyen dönemlerinde yeniden ele alınması gereken bir başlık olarak kayda geçti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...