Türkiye'nin herkesi kapsayan ve tüm birimlerin aynı çatı altında toplandığı bir sağlık sistemini hayata geçirmeyi planladığını belirten kanal, son yıllarda ortalama yaşam süresindeki artış ve bebek ölüm oranlarındaki düşüşe dikkat çekti.
Dünyadaki en kötü sağlık sistemine sahip ülkeler arasında gösterilen Amerika'da, Başkan Barack Obama'nın sağlık planı gündemdeki yerini koruyor. Hala Meclis'te tartışmaya açılmayan plan, Amerika'yı ikiye bölmüş durumda. Herkesi kapsayan bir sağlık sistemini öngören planın artı ve eksileri tartışılırken, CNN televizyonu yaptığı bir araştırmayla diğer ülkeler ile Amerika arasındaki farkı ortaya koydu. Seçilen 5 ülkeden biri de Türkiye oldu. Yaklaşık 4 dakikalık haberde, Türkiye'deki sağlık sistemi ele alınarak ABD'de uygulanan sistem ile karşılaştırıldı.
TÜM SAĞLIK SİSTEMİ AYNI ÇATI ALTINDA TOPLANACAK
Türkiye'deki kamu ve özel sektörün karışımından oluşan bir sağlık sisteminin bulunduğu belirtilen haberde, buna rağmen hala nüfusun yüzde 20 kadarının sağlık sigortasından yoksun olduğu vurgulandı. Tüm vatandaşlarını kapsayan sağlık sistemine sahip olmayan serbest pazar demokrasilerinden birinin de Türkiye olduğu belirtilerek, Türkiye'deki sağlık sisteminin karışıklığına değinildi.
Kamu çalışanları, emekliler, iş yeri sahipleri ve işsizler için ayrı ayrı sigortalar olduğu anlatılan haberde, Amerikan John Hopkins Üniversitesi öğretim üyelerinden Hugg Waters'ın görüşlerine başvuruldu. Hopkins, "Son yıllarda ülkenin (Türkiye) ortaya koyduğu çaba, bunları bir araya getirmek." dedi. 2003 yılında kabul edilen sağlık reformu ile 10 yıl içinde tüm sağlık sisteminin aynı çatı altında birleştiren ve herkesi kapsayan bir sigorta geliştirmenin amaçlandığı kaydedilen haberde, Türkiye ile Amerika arasında da kıyaslama yapıldı. Türkiye'de sağlık sistemine ayrılan paranın gayri safi milli hasılanın yüzde 5.7'sine gelirken, bu rakamın Amerika'da yüzde 16 olarak gerçekleştiği, aynı zamanda Türkiye'de sağlık harcamalarının kişi başına 618 dolar, Amerika'da ise 7 bin 290 dolar olduğu ifade edildi.
YAŞAM SÜRESİ ARTIYOR
Türkiye'de son 40 yılda ortalama yaşam süresinin arttığı ve şu anda 71.1 yıla kadar geldiği, Amerika'da ise ortalama yaşam süresinin 78 yıl olduğu belirtilerek, "Hala bir çok zorluk söz konusu: Hastalıkların önlenmesi, maliyetin kapsanması ve hizmetlere adil ve eşit erişim. Türkiye, gelişmiş ülkeler arasında hasta başına düşen doktor bakımından son sırada. 2006 yılında Türkiye'de 666 kişiye bir doktor düşerken, Amerika'da bu rakam 416." denildi.
BEBEK ÖLÜMLERİ DÜŞÜYOR
Kırsal alanda çalışmak isteyen sağlık görevlilerine ekstra ücretler ödendiği de vurgulanan haberde, şu ifadelere yer verildi: "2008 verilerine göre, Türkiye, orta gelirli ülkeler arasında sağlık sistemine onarmaya çalışan birkaç ülkeden biri. Başarının diğer bir işareti de, son yollardaki bebek ölümlerinin oranı. Bu oran çarpıcı bir biçimde düştü. Ancak hala gündemde. Türkiye'deki bebek ölüm oranı, orta ölçekli büyük serbest pazar ülkelerinden 4 kat daha yüksek."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...