E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

RENKLERDEKİ ŞİFA... Renkli Beslenin Sağlıklı Kalın

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için, meyve ve sebzelerin renklerini kullanarak öğünlerinizde birçok vitamin, mineral ve antioksidan bulunmasını sağlayabilirsiniz.

2.03.2010 - 12:45
RENKLERDEKİ ŞİFA...

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için öğünlerinizde birçok vitamin, mineral ve antioksidan bulunması gerektiğini söyleyen uzmanlar, bunu meyve ve sebzelerin renklerini kullanarak yapabileceğinizi açıklıyorlar.
Amerikan Tarım Dairesi, günde 5 yarım porsiyonluk meyve ve sebze yemelerini tavsiye ediyor. 2006 yılında Nutrition dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, çeşitli vitamin ve minerallerin farklı kaynaklardan küçük miktarlarda absorbe edilmesi sadece birkaç çeşit sebze tüketilmesinden daha fazla yarar sağlıyor. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, çeşitli ürün seçeneğinin önemine dikkat çekiyor. Merkez yetkilileri, farklı renklerde sebze ve meyve yemenin vücuda lif, folat, potasyum ve A ile C vitaminleri gibi bol miktarda besin sağladığını ifade ediyorlar.

Yüksek besin değeri için koyu ve parlak renkleri seçmek gerektiğini belirten Kentucky Üniversitesi Tarım Okulu'ndan gıda ve beslenme uzmanı Sandra Bastin, renk, besin ve tat kaybını önlemek için meyve ve sebzelerin mümkün olduğunca kısa sürede tüketilmesinin önemli olduğunu açıkladı. Ehow.com isimli sitede yer alan habere göre, işte beslenmenizi meyve ve sebzelerle renklendirmenin yolları:

1. Sebze yemelisiniz.

Her gün hayatta kalmak için karbonhidrata, proteine, yağlara, vitaminlere, minerallere ve suya ihtiyacınız var. Tipik bir beslenmede karbonhidratların büyük çoğunluğu tahıllarlardan gelirken proteinler ise hayvan temelli kaynaklardan ve bakliyatlardan sağlanıyor. Yağlar ise süt ürünleri, sebzeler, et, tavuk ürünleri ve tahıllar gibi çeşitli kaynaklardan geliyor. Meyveler ve sebzeler ise önemli bir vitamin ve mineral kaynağıdır.

2. Vitaminler, mineraller ve antioksidanlar

Vitaminler, vücudunuzun düzenli bir şekilde gelişmesine yardımcı organik maddelerdir ve birçok önemli biyolojik reaksiyonlar için katalizör görevi görüyor. Mineraller ise hücreler ve sistematik sağlık için yaşamsal öneme sahip inorganik maddelerdir. Beslenmenizdeki 3 önemli mineral ise kalsiyum (kemik şekillenmesi için), magnezyum (kalp atışı düzenlenmesi için) ve fosfordur(besin emilimi için). Ayrıca vücudunuzun az miktarda potasyum, folat, demir, sodyum ve çinkoya ihtiyacı var.

Her gün değişik türlerde sebze ve meyve tüketerek hayatta kalmanız için ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri elde edebilirsiniz. Ayrıca, meyve ve sebzeler antioksidan ile vücuttaki serbest radikal hücrelerini etkisizleştiren besin bileşenleri sağlıyor.

3. Kırmızıyı tercih edin.

Birçok kırmızı renkli sebze ve meyve, prostat kanseri ve kalp hastalığıyla savaşan güçlü antioksidan olan likopen içeriyor. Ahududu, kanserle savaşan güçlü bir ellagic adı verilen bir tür asit içeriyor. Çilekler ise antosiyanin olarak bilinen ve bağ dokusu hastalıklarına karşı mücadele ettiği keşfedilen bir bileşen içeriyor. Bunun yanında, kırmızı dolmalık biber bağışıklık sistemini güçlendiren iyi bir A ve C vitamini kaynağıdır.

4. Turuncu rengi de unutmayın.

Turuncu ve sarı sebzeler ve narenciye olmayan meyveler yüksek seviyede beta karoten içeriyor. Beta karoten, vücutta A vitaminine dönüşüyor, maküler dejenerasyona ve kalp hastalığına karşı korumaya yardım ediyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Beslenmenize patates, balkabağı, havuç ve şeftali eklemeyi unutmayın. Turuncu ve sarı narenciyeler fazla beta-karoten içermiyor, ancak bol miktarda C vitamini bulunuyor. Bu nedenle bol bol portakal, mandalina ve greyfurt yemelisiniz.

5. Yeşil sebze ve meyveler dostunuzdur.

Yeşil meyve ve sebzeler arasında iki ağır top bulunuyor. Avokado: 25 vitamin ve mineral içerirken, kivi ise mükemmel bir potasyum, magnezyum ve bakır kaynağıdır. Tüm yeşil sebzeler ve meyveler insan dokularının onarılmasına ve gelişimine yardımcı olan ve vücudumuzdaki kirleticileri etkisiz hale getiren ajan görevi gören klorofil içeriyor. Ispanak gibi koyu yeşil renkli sebzeler kırmızı kan hücrelerinin fonksiyonlarına yardım eden folat içeriyor. Salatalık, brokoli ve lahana A, C ve çoklu B vitaminleri içeren önemli besinlerdir.

6. Mavilerden uzak durmayın.

Araştırmacılar, mavi ve çivit rengi meyvelerde ve sebzelerde bulunan güçlü antosiyanin pigmentlerinin bunamaya, kolon ve yumurtalık kanserine karşı koruyucu olduğunu buldular. C vitamini ve manganez kaynağı olan yaban mersinine sağlıklı bir cilt ve kıkırdak şekillenmesi için ihtiyacınız var. Patlıcan, üzüm ve erikte lif, hücre onarıcı antioksidanlar bulunuyor.

7. Peki beyaz yiyeceklere ne dersiniz?

Muz, patates, mantar, soğan ve zencefil gibi beyaz yiyecekler, anthoxanthin isimli bileşenler içeriyor. Bu bileşenler ise daha düşük kolesterol ve kan basıncı seviyesine yardım eden, mide kanseri ve kalp hastalığı riskini azaltan antioksidan alisinlerine sahip. Muz, patates ve mantar iyi bir potasyum kaynağıdır. Mantarda ayrıca mükemmel bir B vitamini sağlayıcısıdır.


8. Çok renkli beslenmeye önem verin.

Sağlıklı ve aktif yaşam tarzını desteklemek için çok renkli beslenin. Makarnanızı sebzelerle zenginleştirilmiş domates sosuyla süsleyin. Çok renkli, egzotik meyve salatalarını deneyin ya da yoğurdunuza taze yaban mersini ya da ahududu ekleyin. Lif, mineral ve antioksidan desteği, kendinizi birkaç gün içinde daha hafif, sağlıklı, mutlu ve enerjik hissetmenizi sağlayacaktır.

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Rüstem 26 Şubat 2010 Cuma 16:14

Haklı..Hadi işinize bakın iş adamları; 81 KİŞİ SERVETİNİ ARTIRDI Geçen yıla göre Forbes 100'deki değişime bakıldığında, 2009'da servetini sadece 1 kişi, bu yıl ise 81 kişi artırdı. Listeye 2009 yılında 14 yeni kişi, bu yıl 17 kişi girdi. Geçen yıl serveti değişmeyen kimse yoktu ancak, bu yıl 6 kişinin servetinde değişim olmadı. 25 aile toplamda 60 milyar dolarlık bir serveti yönetirken, listede toplam serveti milyar dolar sınırını aşan 17 aile var.(Forbes Dergisi)

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DİŞLERİN YAPISI ÖNEMLİ
Diş yapısının hem psikolojik hem de fiziksel etkileri, konuşma üzerinde tesir ediyor:
UZMANLARDAN ÖNERİLER...
Balıkla yoğurt yiyebilir miyiz? Ispanakla birlikte yoğurt yemek demiri azaltır mı?
BAKAN AKDAĞ'DAN AÇIKLAMA
Sağlık Bakanı Recep Akdağ: Deniz ürünlerinde ağır metallere rastlandı..
 
Uçuk Bulaşıcı Bir Hastalık!
Uçuk genellikle dudak, ağız ve burun delikleri çevresinde çıkan herpes ...
Morali Bozuk Olanlara Tavsiye...
Antidepresan ilaçlara psikiyatrist önerisi dışında başlandığında birçok ...
Yaşlı Hastalar Doktoru Takmıyor
Gazi Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, yaşlıların yüzde 17'sinin reçete ...
 
Diyabete Doğal İlaç:
Dünyadaki en yaygın hastalıklardan biri olan diyabet, insan sağlığını ...
Hiperaktivite Nedir?
Çocukluk çağının en önemli psikiyatrik sorunlarının başında gelen DEHB'nin ...
İLGİNÇ ARAŞTIRMA:
Müziğin insan beynine ciddi zararlar verebileceği belirtiliyor.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
abd
döviz
Türkmenistan
IŞİD
kardeş
zonguldak maden
mülteci
Milwaukee Bucks
sürükleniyor