Başbakan Erdoğan Ak Parti'nin hazırladığı taslak hakkında açıklama yaptı
İşte Erdoğan'ın sözlerinden satırbaşları
82 anayasası memnuniyetsizlik ve tartışma konusu olmuş ve 13 kez değişikliklere uğramıştır. Dolayısıyla başlangıçtaki ruhunu kaybetmiş" diyen Erdoğan, "yüzde 47 oy aldığımız için bu çalışmalara başlamadık bu çalışmalara seçimlerden çok önce başlanmıştır.
Şüphesiz ki anayasalar uzlaşma tanımı içinde yerini bulacak, toplumun genelinin üzerinde ittifak edebileceği metinler olmalıdır. En geniş mutabakatla hazırlanacak ve milletimizin onayına sunulacaktır.
Henüz tartışmaya açacağımız bir metin ortada yoktur. Anayasa Profesörlerimize böyle bir çalışmayı vermiş olmamız, bunun da yayınlanmış olması nedeniyle tartışmalar başlamış oldu.
Bu üzerinde henüz mutabakata varılmış bir taslak değil. Partimizin ilgili kurulu çalışmasını yürütüyor. Çalışmalar tamamlandığında siyasi partilerden üniversitelere, köşe yazarlarımıza kadar katkıları alınmak üzere gönderilecektir.
Daha yolun başındayız, acele etmeden yeterince tartıştıktan sonra olgunlaştırılarak TBMM'ye teklif olarak sevkedilecektir. Ak Parti Meclis'e tasarıyı göndermiş değil. Kafa bulandırmak yanlış.
REKTÖRLER KENDİ İŞİNE BAKSIN
Erdoğan taslakta türbanla ilgili düzenleme olup olmadığı sorusu ve Rektörler Komitesi'nin açıklamasıyla ilgili soruyu da şöyle yanıtladı:
"Bizim çalışmamazın devam edip etmeme kararını Rektörler veremez. Onlar işine baksın. Bunun hukuki temeli olmadığı sözü kendi içinde çelişkili. Çünkü buruda yapılan hukuki temel oluşturma çabası.
Toplumda tartışma konusu olan olayda biz toplumun vereceği karara bakacağız. Toplum olumlu bakarsa biz yok mu sayacağız. Bunu millete götürmemiz lazım. Seçkinci takım çıkacak biz ne kadarını istersek o kadarını millete götürürsün bizim istemediğimizi millete götüremezsiniz diyecek.
Biz bütün sivil toplum örgütleri ile partilerle görüşüp katkılarını alacağız, bundan sonra nihai metni ortaya çıkaracağız".
Erdoğan gazetecilerin sorularını da şöyle yanıtladı:
SORU: Türban serbestisi olacak mı. Rektörler buna karşı çıkıyor ve çalışmalarınızın askıya alınmasını istiyorlar
- Çalışmalarımızın nasıl yürüyeceğine onlar karar veremez. Onlar kendi işine baksın. Biz bu sorunun hukuki alt yapısını düzenlemeye çalışıyoruz. Zaten yasada başka bir şey diyor. Mahkeme kararı başka bir şey diyor.
Seçkinci takım biz ne kadar istersek o kadarını millete götürün diyor Hayır demokraside bunlar olmaz.
SORU: Bürokrat dokunulmazlığını sınırlandırmak istediğiniz için bu eleştiriler geliyor olabilir mi?
- Biz çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bizden çıkan tasarı değil taslaktır. Eleştirilerden sonra tasarıyı hazırlayacağız. Ben milletvekillerinin dokunulmazlığı yoktur. Sadece yargılanmasının ertelenmesi var. Milletvekilliği bittiği gün yargılanır. Diğerleri için erteleme yok yargılanamıyorlar hatta onlar için zamanaşımı da var.
SORU: Kılık kıyafetle ilgili düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olacağını söylediler ve AİHM kararıyla ilgili ne düşünüyorsunuz.
- Rektörler bir araya geldi. Anayasa yapma görevi rektörlerin ise o zaman TBMM’nin hiç anlamı yok. Herkes işine baksın. Eğer yasama görevini kendilerinde görürlerse o zaman orada duracaklar. Durumdan vazife çıkarmaya kalkmasınlar. Herkese nerede duracağını bilmeli. Asıl ülkeyi germek budur. Sizin elinizde ne var. Elinizde bir şey olmadan konuşursanız kusura bakmayın kabul edemeyiz.
Özgürlük dediğiniz nedir? Siyasi simge dediğiniz zaman bunun bir partiye ait olması lazım. Benim anlayışım başörtüdür, beyefendilere göre türban. Bu partinin simgesi değil mi? Diğer siyasi partilerde yok mu? Ama dert başka dert. Bunu bana söyletmeyin.