AK Parti'ye açılan kapatma davasında Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, partinin kapatılmaması yönünde görüş bildirdi. Raportör Can, Anayasa Mahkemesi'ne sunduğu AK Parti hakkındaki kapatma davasına ilişkin görüşlerine yer verdiği raporunda, “Bir siyasi partiyi kapatmanın bir kişiyi idama mahkum etmekle aynı anlama geldiğini, siyasi partilerin Anayasaya uygunluğunu denetlerken bireylerin temel hak ve özgürlüklerine gösterilmesi gereken özenin siyasi partilere de gösterilmesi gerektiğini” belirttiği öğrenildi.
AIHM KARARLARINA ATIF
Dün akşam saatlerinde Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtılan raporda Osman Can, AIHM'in siyasi partilerin kapatılması ile ilgili verdiği kararlara da atıfta bulundu. Can, demokratik ve hukuk sistemine dayalı ülkelerde bireylerin kullandığı oylarla seçilen kişilerin ancak yine bireylerin oyları ile iktidardan düşmelerinin öngörüldüğüne de dikkat çekti.
MAHKEMEYİ RAHAT BIRAKIN
Raporun Anayasa Mahkemesi'ne teslim edilmesi nedeniyle bir açıklama yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, “Raporu arkadaşlarımıza dağıttım. Onların temposu önümüzdeki süreci belirleyecek. Bütün basın mensuplarından özellikle rica ediyorum, lütfen Mahkeme'yi rahat bırakın. Biz de bu süreci sağlıklı bir şekilde tamamlayalım” dedi.
Kılıç, “YAŞ toplantısının sonucu beklenecek mi?” sorusuna da, “Onlar bizi ilgilendirmiyor” yanıtını verdi.
Bundan sonra süreç nasıl işleyecek
Rapor yüksek mahkemenin 11 üyesi tarafından incelenecek. Heyet incelemesini tamamladıktan sonra, Kılıç davanın ele alınacağı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşecek. Kapatma kararı için en az 7 üyenin oyu gerekiyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...