ABD'nin girişimleri sonucu Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi, PKK'nın dağ ile şehir bağlantısı kesti.
Kuzey Irak Kürt yönetiminin, PKK'ya karşı aldığı son önlemler; terör örgütünün etkinliğini tamamen sona erdirmek üzere Türkiye'nin sürdürdüğü girişimlerin neticesi olarak gösteriliyor.
ABD'nin girişimi neticesinde, PKK'ya yönelik olası harekâta müdahale etmeyeceğini açıklayan Kürt yönetimi, başta Kandil olmak üzere örgüt kampları üzerindeki çemberi daraltıyor.
Sınır ötesi harekâtın PKK'yı değil Kuzey Irak'ın işgalini amaçladığını öne sürerek, başlangıçta buna karşı direneceklerini kesin bir dille açıklayan Kürt yönetimi, yoğun diplomasi trafiğiyle ikna edilmiş görünüyor. PKK'nın dağ ile şehir bağlantısının bizzat peşmergeler tarafından kesilmesi etkilerini göstermeye başladı. PKK'nın iletişim ve lojistik desteği sekteye uğrarken, güvenlik önlemlerinin boyutları giderek genişletildi. Gazetecilerin dağlık bölgelere geçişleri engellenirken, Kandil'e ve örgüte gıda sevkiyatı durduruldu, Mahmur kampı ablukaya alındı. Başta
Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi olmak üzere kent merkezlerindeki parti binaları ile irtibat ofisleri ise kapatıldı.
Kandil Dağı'na konuşlanmak üzere çok sayıda peşmerge sevkedilirken, bölgenin stratejik noktalarına uçaksavar, top ve ağır makinalı silahlar yerleştirildi. PKK kampları çevresinde, peşmerge kontrol noktalarının sayısı da artırıldı. Öğrenilen bir diğer önemli ayrıntı da, toplanan istihbarat bilgilerinin, doğrudan ABD'nin Irak'taki Genel Komutanı Orgeneral David Petraeus'a aktarıldığı yönünde.
Bölgede yaşanan bu gelişmeler, "Siyasi bir proje getirilsin. PKK kabul etmezse o zaman terörist ilan ederiz" görüşünü öne süren Kuzey Irak Kurt Yönetimi lideri Mesud Barzani ile Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin uygulamada farklı davrandıklarını ortaya koyuyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George Bush'un 5 Kasım'da yaptıkları görüşmenin ardından yaşanan tavır değişikliği, bu iki ismin "ikna edildiği" yorumlarına neden oluyor. Nitekim Barzani, kısa süre sonra PKK'ya karşı güvenlik önlemlerini artırdıklarını, sivillere zarar verilmemesi koşuluyla sınırlı bir harekâta müdahale etmeyeceklerini açıkladı.
Türkiye ve ABD'nin PKK'yı tasfiye planı örgütte endişe yarattı. PKK'nın denetimindeki Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) tarafından yapılan açıklamada ise, Barzani ve Talabani'nin, son günlerdeki açıklama ve tutumlarının endişe verici olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada "Maalesef, Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın Amerika ziyareti, ardından Güneyli (Kuzey Irak) yetkililerin yaptıkları açıklama ve HPG'ye (PKK'nın silahlı kanadı Halk Savunma Güçleri) yönelik bazı pratik uygulamalar Kürt halkını büyük bir endişeye sevk etmektedir. Bu açıklamalar bizi düşündürüyor" denildi.
Açıklamada, tüm Kürt parti, örgüt ve kurumlarının plana karşı durması ve seslerini daha fazla yükseltmeleri istendi.
Önlemler 2 yıllık
ABD ile Türkiye arasında yapılan görüşmelere Kürt yönetiminin de dahil edilmesi ile PKK'ya yönelik bölgede bir "tasfiye planının uygulanmaya başlandığı" gündeme gelen bir diğer gelişme. Kürt yönetimindeki kaynaklardan alınan bilgiye göre, Türkiye'nin ABD aracılığıyla Kürt yönetimine gönderdiği belirtilen tasfiye planı üç aşamalı olarak uygulanacak.
Buna göre önce Kürt yönetimi ile dolaylı, daha sonrasında ise direkt ilişki kurulacak. PKK'ya yönelik bölgede kent merkezlerinde kapsamlı önlemlere başvurulacak, şehir ve dağ bağlantısı tamamen kesilecek. Örgüt faaliyetleri ABD tarafından uyduyla yakından takip edilecek, karadan ise Kürt yönetiminin özel olarak oluşturacağı istihbarat birimi devreye girecek. İstihbarat bilgileri tek elde toplanıp anında harekete geçilecek. Örgütü, dağlık bölgeye hapsetmek için bölgede 24 saat alarm, bir tür olağanüstü hal uygulanırken, stratejik noktalara özel peşmerge kuvvetleri ile takviye sürecek. Sınır hattı ile iç kesimlere uzanan bağlantılar ve lojistik desteğin kesilmesi için ek karakollar kurulacak.
TSK'nın sınır otesi harekâtına ilk etapta askeri olarak destek vermeyi düşünmeyen Kürt yönetiminin, ileriki safhalarda dolaylı desteği gündeme gelecek. Konu ile ilgili olarak KYB ve KDP yönetiminin durum değerlendirmesi yaptığı öğrenilirken, örgüte karşı alınacak güvenlik önlemlerinin en az 2 yılı kapsayacağı belirtiliyor. Uygulamaya geçirilecek tasfiye planının örgütün hareket kabiliyetini kısıtlayıp silah bıraktırma amaçlı olduğu, elde edilen bilgiler arasında.
Aktifhaber
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...