Altan Öymen Hocam ile 1968' de
Ulus Gazetesi'nde tanıştım
Haber nasıl yazılır?
Haber nasıl atlatılır?
Değerli üstadım, ağabeyim Altan Öymen'i gözyaşları içinde toprağa verdik.
Altan Öymen'in toprağa verildiği gün (22.07.2025) kardeşi Örsan Öymen'in de ölüm yıldönümü idi!
Örsan Öymen de ağabeysi gibi genç yaşta gazeteciliğe başlamış ve yıllar ca hem Türkiye'de hem yurt dışında çok önemli haberlere imza atmış çok önemli bir meslektaşımızdı.

RÜZGARLI GAZETECİLİĞİ
Altan Öymen ustam , hocam ile Ankara'da bir çok ünlü gazetecinin zirveye ulaştığı Rüzgarlı Sokak Gazeteciliği Üniversitesinde; o dönemlerde büyük trajlara ulaşan 'Ulus Gazetesi'nde tanıştım.
İz bırakan bir gazeteci ve siyasetçi Altan Öymen Hocam:
Haber nasıl yazılır? Öğretti...
Haber nasıl atlatılır? Öğretti...
Haber kaynağıyla ilişkilerin inceliklerini öğretti..
Siyasetçi-gazeteci ilişkilerinin ve "Ankara gazeteciliğinin" püf noktalarını da öğretti bizlere!
İZ BIRAKAN GAZETECİ
Cumhuriyet Halk Partisinin eski Genel Başkanı Mehmet Altan Öymen siyasi tarihte iz bırakan bir siyasetçi, gazetecilikte ise önde gelen ve saygı duyulan bir yazardı. Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin onur üyesi olan, iyi derecede Almanca ve Fransızca bilen Altan Öymen, 2024’de vefat eden Türkiye'nin ilk kadın Hazine Genel Müdürü Aysel Öymen ile evli, Aslı ve Murat adlı iki çocuk babası idi.
22 Temmuz 2025... Teşvikiye Camii...
Sevenleri ile doldu.
İz bırakan bir gazeteci ve siyasetçinin ardından gözyaşı döktü.
93 yaşındaki Altan Öymen, 18 Temmuz 2025'te kaldırıldığı Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesinde yoğun bakıma alındı. Yaşamında siyaset ve gazeteciliği ayırt etmeksizin başarılı ile taşıma örneği sergileyen Altan Öymen, ilerleyen zatürre hastalığı nedeni ile solunum ve çoklu organ yetersizliğinden vefat etti.
Yarım asrı aşan siyasi yaşamında Cumhuriyet, demokrasi ve özgürlük savunucusu olan ve’’İlk dergimi 10 yaşında çıkardım, 5 kuruşa okuttum’’ açıklaması ile Altan Öymen’in ölümüne kadar siyaset ve gazetecilik çizgisini yakından tanımak gerekiyor:
Ne siyasetten ne de gazetecilikten vazgeçti
20 Haziran 1932 tarihinde İstanbul’da doğan Öymen’in babası Hıfzırrahman bey Trabzonlu, annesi Fatma Nezaket Öymen Bolulu idi. Örsan adında bir erkek, Gülden adında bir kız kardeşi olan Altan Öymen ailece siyasetin içindeydi.
Onur Öymen amcasının, Bilsay Kuruç halasının oğlu idi. Ailesinin Ankara’ya taşınması nedeniyle ilk ve orta öğretimini Ankara'da tamamladı. 1955 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin Malî Şubesinde lisans öğrenimini tamamladı. 1950 yılında üniversiteden arkadaşları ile birlikte Cumhuriyet Halk Partisine kaydoldu. Ulus gazetesinde parlamento muhabiri olarak çalışmaya başladı. 2 yıl çalıştıktan sonra Tercüman'ın Ankara Temsilcisi, 1957'de Yeni Gün gazetesi Genel Yayın Müdürü oldu. 1958-69yılları arasında Ulus ve Akis gazetelerinde yazdı.
1960-61 yılları arasında Öncü gazetesinde Genel Yayın Müdürlüğü yaptı.
Akşam, Cumhuriyet, Günaydın gazetelerinde de yazılar yazan Altan Öymen, Milliyet gazetesinde uzun süre muhabir, röportajcı, yazar ve başyazar olarak çalıştı. 1962-1966 yılları arasında Almanya ‘da Bonn Büyükelçiliği Basın Ataşesi görevini üstlendi.
1966-67 Milliyet’te dizi yazarı, 1967-68 Ulus Genel Yayın Müdürü, 1968-1972’de Akşam gazetesi yazarı, WDR ve DPA muhabiri oldu. 1972 yılında onursal kurucusu olduğu Anka Haber Ajansını 1979 yılına kadar yönetti. Yurt içinde ve yurt dışındaki radyo ile televizyonlara haber yayınları ve belgeseller hazırladı. 1980'li ve 1990'lı yıllarda gazetecilik görevine devam eden Öymen, 1980-82 yıllarında Cumhuriyet Gazetesinde yazar olarak çalıştı. 1982'de Milliyet'e Yayın Kurulu Üyesi ve yazar olarak katıldı. 1985-1995 arasında Milliyet Genel Yayın Koordinatörü, başyazar ve İdare Meclisi Üyeliği yaptı. Uzun yıllar Radikal gazetesinde de köşe yazıları yazmıştı. Öymen son yıllar da köşe yazılarını tekrar Cumhuriyet gazetesine taşıdı.
Öğrenci iken CHP’ye kaydolan Altan Öymen’in siyasi kariyeri ise şöyle idi:
Altan Öymen üniversitede iken arkadaşları ile Cumhuriyet Halk Partisine kaydoldu. Aktif siyasete ise 1961 yılında kurucu meclis üyeliğiyle başladı. 1977 Türkiye Genel seçimlerinde CHP’den Ankara milletvekili olarak meclise girdi. Aynı yıl Bülent Ecevit tarafından kurulan 40. Türkiye hükumetinde Turizm ve Tanıtma Bakanı olarak yer aldı. 1978-1979 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi TBMM Grup Başkanvekilliği ve Avrupa Konseyi Türk Delegasyonu üyeliği görevlerini üstlendi. 1979-1980 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreter Yardımcısı olarak tarafından çalıştı.
1995 Türkiye Genel seçimlerinde CHP İstanbul milletvekili olarak tekrar meclise girdi ve partisinin Grup Başkan vekilliğini yaptı. 1999 Türkiye Genel Seçimlerinin ardından partisi CHP'nin meclis dışında kalması ile genel başkanlıktan istifa eden Deniz Baykal’ın ardından 23 Mayıs 1999 tarihinde düzenlenen CHP 27. Olağanüstü Kurultayında yeni genel başkan olarak seçildi. Bu görevi 15 ay sürdürdü. 30 Eylül 2000 tarihinde yapılan kurultayda Öymen bir kez daha genel başkanlığa aday oldu. Kurultayda yeniden aday olan eski genel başkan Deniz Baykal’a karşı mücadele verdi. Genel Başkanlık seçimi çekişmeli geçti ve üç tur halinde cereyan etti. Üçüncü turun sonucunda seçimi Deniz Baykal kazandı ve genel başkanlık görevini devretti. Öymen'in Genel Başkanlığı görevindeyken aday olmasına rağmen kaybetmesi Türkiye siyasi tarihi açısından ender rastlanan bir gelişmeydi. Cumhuriyet Halk Partisi tarihinde ise Öymen, görevi başındayken genel başkanlıktan kurultay delegelerinin kararı sonucu ayrılan ilk genel başkan olmuştu.
Geride bıraktığı eserleri ile unutulmazlar arasında yer alan Altan Öymen’in eserleri ise şöyle:
1999 - Mobilya Dosyası (Altan Öymen, Uğur Mumcu), Bir dönem bir çocuk 2004. Değişim Yılları ( 5 cilt) 2015, 01 Adana - 80'lı Yıllarda ADANA