Bu arada hükümetin evsizlere yönelik barınma olanakları krizde. Yetkili makamlar tarafından barınma olanakları arttırılmasında rağmen, özellikle Paris"te evsizlerin sayısı arttı.
Göçmenlerle dayanışmak amacıyla yeni kurulan Don Kişot"un Çocukları Derneği"nin geçen hafta başlattığı çadır eylemi devam ederken, derneğin iki kurucu üyesi tüm evsizlere konut imkanı tanınması için açlık grevine başladı. Paris"teki Saint-Martin kanalı boyunca kurulan 200 çadırda Parisliler geceyi geçirmeye devam ediyor.
Derneğin kurucusu Augustin Legrand, başka bir eylemci eşliğinde hükümet taleplerini kabul edene kadar açlık grevini sürdüreceklerini kaydetti. Ekim ayı sonunda beri Augustin ve arkadaşı Pascal, gönüllü olarak sokaklarda yaşıyor. Augustin, ""eğer onbinlerce kişi evsizlerle kalırsa bir şeylerin değişeceğini"" söyleyerek, bunun bir tür sivil itaatsizlik çağrısı olduğunu söylemişti.
TALEPLER
Derneğin sözcülerinden biri, ""Hiç olmadığı kadar büyük bir katılım"" çağrısında bulundu. Dernek, her gün 24 saat boyunca ve yılın 365 günü açık tutulacak barınma yerlerinin açılmasının yanısıra, acilen geçici konutların sağlanması ve özellikle sosyal evlerin geliştirilmesini istiyor.
Pazar günü Paris"te sokakta yaşayan 66 yaşında Robert isimli bir kişi öldü. Sağlık servisleri, Robert"in kalbinin durduğu ve ölüm nedeninin hava koşulları ile ilgili olmadığını söyledi. Polis sözkonusu kişinin sistematik olarak kendisiyle ilgilenilmesini reddettiğini belirtti.
Öte yandan soğuk hava koşullarının sertleşmesi ile birlikte Fransa"nın 53 kentinde ikinci derece kış planına geçildi. Kış planı üç dereceden oluşuyor. Bu tedbirlerle, evsizler için daha fazla barınma yerinin açılması amaçlanıyor.
HÜKÜMETTE KONUT KRİZİ
Bu arada hükümetin evsizlere yönelik barınma olanakları krizde. Yetkili makamlar tarafından barınma olanakları arttırılmasında rağmen, özellikle Paris"te evsizlerin sayısı arttı.
1999 yılında Temuz 2006"ya kadar acil barınma ve karşılama yapılarındaki yerlerin sayısı arttı. Ulusal Yoksulluk Gözlemevi, Paris bölgesinde barınma yerleri 4746"dan 7327"ye yükseldiğini belirtti. Bu da yüzde 52 oranında artış yaşandığını gösteriyor. Gözlemevi başkanı Agnès de Fleurieu 9 Ağustos"ta hükümete sunduğu raporda, belirli gelişmelerin yaşanmasına rağmen olanakların tıkandığı eleştirisini yaptı. Bunun da devleti, evsizleri otellere yerleştirmeye sevk ettiği belirtildi.
Aralık ayı başında Paris bölgelerinde Sosyal Bağlılık Bakanlığı"na göre barınma yerleri yaklaşık 7800 yer hizmete açtı. Oysa bu sayının gerçeğin sadece bir parçasını ifade ettiği kaydedildi. Kısa bir süre önce kamuoyuna sunulan bir parlamenter raporunda 10 bin 669 otel yatağının devreye konulduğuna işaret edildi. Bu otellere çoğunlukla, ev bekleyen göçmen kökenli aileler yerleştirildi. Bürokratik işleyişteki sorunların ağırlaşması karşısında iltica talebinde bulunan bu ailelerin kendilerine bir cevap verilmesini bekliyor.
VAUTRİN: HÜKÜMET DUYARSIZ DEĞİL
Sayısı ne olursa olsun, barınma yeri olarak kullanılan oteller acil barınma yerlerinin önemli bir kısmını oluşturuyor. Devlet için bunun faturası ise ağır: Yılda 50 ila 60 milyon euro.
Sosyal Bağlılık Bakan Delegesi Catherine Vautrin, ""hükümeti evsizleri sokaklarda kırılmaya bıraktı"" demenin doğru olmadığını söyleyerek, ""hükümetin evsizleri için harekete geçtiğini"" söyledi. Vautrin, hükümetin acil sorunlar için yılda 1 milyar 150 milyon ayırdığına dikkat çekerek, evsizlerin sorunu karşısında hükümetin duyarsız olduğu açıklamalarına tepki gösterdi. Bakana göre, bazı evsizleri kendilerine ayrılan barınma yerlerine gitmek istmiyor.
ANF
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |