Suriyeli muhalifler tarafından düzenlenen 'Suriye'de Değişim Konferansı'' sürerken, Suriye Ordusu ülkenin orta kesimlerindeki Rastan kentine yönelik olarak hafta sonunda başlattığı operasyonu şiddetlendirdi. Tankların açtığı ateş sonucu 16 sivil öldü. Suriye İnsan Hakları Örgütü Başkanı Ammar Kureybi ve avukat Rezan Zeytuna, güvenlik güçlerinin kasabayı kuşatmasının beşinci gününde, askerlerin ve keskin nişancıların düzenledikleri baskınlarda 16 sivilin öldüğünü belirtti. Kureybi ve Zeytuna, güvenlik güçlerinin 60 bin nüfuslu kasabayı kuşattığı pazar gününden bu yana en az 52 kişinin öldürüldüğünü, 200 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Beşar Esad yönetimi hafta başında muhalif gruplara af ve diyalog önerisi götürmüştü. Ancak Türkiye'de toplanan muhalif gruplar hükümetin önerilerini geç ve yetersiz olduğu gerekçesiyle reddetti. Muhalifler dün yol haritasını içeren deklarasyon için katılımcıların önerileri alırken, Suriye'de devrime desteklerini yineledi ve Alevilerin inançlarına saygı duyulacağına söz verdi. Muhalifler, bir katılımcının, 'Suriye'de devrim sonunda Alevilerin can güvenliğinin sağlanacağına ve onlara dokunulmayacağına inançlarına saygı gösterileceğine'' dair söz vermesi muhalifler tarafından alkışla karşılandı.
Suriye İslam Alimleri Başkan Yardımcısı İbrahim Hariri de Suriye'de, Aleviler ve Sünnilerin birlik içinde eşit haklara sahip olmasını dile getirdi ancak laik devlet fikrine karşı olduğunu söyledi.
MUHALİFLER ZORLANDI
Financial Times gazetesi, Antalya'da toplanan muhaliflerin birlik sağlamada zorlandığını yazdı. Antalya'daki toplantıda, Suriye'deki önde gelen muhalefet temsilcilerinin olmadığına dikkati çekilerek, 'Suriye'de halen gelişen ve değişen protestolar dikkate alındığında, bazı muhalifler Antalya'daki toplantıyla neye ulaşılabileceğini sorguladı' denildi. Katılımcıların, Müslüman Kardeşler, Suriye'deki Kürt azınlığı ve Suriye'deki bazı protestocular olacağının söylendiği, ancak çok sayıda temsilcinin konferansa katılmadığı bildirildi.
Şam'ın gözü Antalya'da
Antalya'da gerçekleştirilen Suriyeli muhaliflerin toplantısına ilişkin haberler Suriye basınında geniş yer aldı. Resmi haber ajansı SANA konferansı, 'Antalya toplantısı dış müdahaleler ile dolu' başlığı ile duyurdu. 'Suriyeli muhaliflerin Antalya toplantısında, medyada duyurulan sayıda kişinin katılımını sağlayamadığı' ifadelerine yer verilen haberde, 'muhaliflerin, toplantılarda ortaya bir vizyon koyamadıkları ve ulusal diyaloğun sağlanmasının yolunu kapatan söylemleri öne çıkardıkları' yorumu yapıldı. Toplantıdaki konuşmaların, 'Suriye'ye karşı yürütülen medya savaşına malzeme olacak tahrik edici ifadeleri kullanmakla sınırlı kaldığı' değerlendirmesi yapılan haberde, 'Suriyelilerden ve Türklerden oluşan bir grubun, muhalif grubu protesto ettiği' belirtildi. El Vatan gazetesi ise 'Türk polisi konferansı protesto etmek isteyen Suriyelileri engelledi' başlığı ile verdiği habere, 'otele protesto için yürüyen grubun, emniyet tarafından engellendiği' iddia edildi.
İsyanın sembolünü çocuklar andı
SURİYE'de rejim karşıtı gösterilerde ölenlerin arasında 31 çocuğun bulunması uluslararası camiada büyük tepki uyandırırken, işkenceyle öldürülen 13 yaşındaki Hamza El Hatip isyanın sembolü haline geldi. Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta önceki gece onlarca çocuk ellerinde Hamza'nın fotoğrafları ve mumlarla küçük kahramanlarını andı. Bu arada Avustralya, Esad'ın, ülkesinde rejim karşıtı protestoların önlenmesinde insanlığa karşı suç işlemekten uluslararası savaş suçları mahkemesinde yargılanmasını istedi. Suriye'deki ihlallerin 'insanlığa karşı suçla eşdeğer'' olduğunu söyledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...