Merkez Bankası, enflasyondaki asıl düşüşün yılın son ayları ile 2011 yılının ilk aylarında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini açıkladı.
Merkez Bankası, yaptığı açıklamada Şubat ayı fiyat gelişmelerini değerlendirdi. Açıklamada, Şubat’ta tüketici fiyatlarının yüzde 1.45 yükseldiği ve yıllık enflasyonun da 1.94 puan artarak yüzde 10.13 olduğu anımsatılarak, bu yükselişin işlenmemiş gıda fiyatları, vergi ayarlamaları ile geçtiğimiz yılın aynı ayındaki düşük baz gibi geçici unsurlardan kaynaklandığı belirtildi.
Fiyatlama davranışlarında genele yayılan bir bozulma görülmediği ifade edilen açıklamada, “Şubat ayında gıda ve tütün ana harcama gruplarındaki fiyat artışlarının aylık tüketici enflasyonuna katkısı 1.62 puan olurken, bu grupların dışında kalan mal ve hizmetlerdeki fiyat değişimlerinin geçmiş yıl ortalamalarına yakın seyrettiği görülmüştür. Şubat ayında olumsuz hava koşullarının etkisiyle önemli ölçüde artan sebze fiyatlarının Mart ayında kısmi bir düzeltme yapması beklenmektedir. Enflasyondaki asıl düşüşün ise yılın son ayları ile 2011 yılının ilk aylarında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir” denildi.
-VERGİ İNDİRİMLERİ ÇEKİRDEK ENFLASYONU DÜŞÜRDÜ-
Geçen yıl küresel krizin etkilerinin belirginleşmesiyle toplam talepte gözlenen keskin düşüş ile iç talebi canlandırmak amacıyla bazı ürünlerde uygulanan vergi indirimlerinin yılın ilk yarısında temel (çekirdek) fiyat göstergelerinin değişim oranlarının tarihsel olarak düşük düzeylerde gerçekleşmesine neden olduğuna dikkat çekilen açıklamada, temel enflasyon göstergelerinin de baz etkisi nedeniyle yıl ortasına kadar sınırlı bir artış göstereceği, ancak yıl boyunca hedefin altında seyretmeye devam edeceği öngörüldüğü kaydedildi.
-“GIDA FİYATLARI SEBZE FİYATLARININ ETKİSİYLE SIÇRAMA YAPTI”-
Ocak ayında tütün ürünlerinde yapılan vergi ayarlamalarının Şubat ayına yansımalarıyla birlikte alkollü içecekler ve tütün ürünleri grubu fiyatlarının yüzde 3.72 oranında arttığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:
“İşlenmemiş gıda fiyatları Şubat ayında, temelde sebze fiyatlarının etkisiyle belirgin bir sıçrama (yüzde 9.55) göstermiştir. Böylece, işlenmemiş gıda ürünleri fiyatları yıllık artış oranı yaklaşık 10 puan yükselmiştir. Sebze fiyatlarındaki gelişmeye ek olarak, et fiyatlarındaki artış eğilimi sürmüş ve söz konusu yükselişin işlenmiş gıda fiyatları üzerindeki olumsuz etkisi belirginleşmiştir. Şubat ayında olumsuz hava koşullarının etkisiyle yüksek oranda artan sebze fiyatlarının, Mart ayında kısmi bir düzeltme yapması beklenmektedir.”
-İMALAT SANAYİ FİYATLARI ILIMLI SEYİR İZLİYOR-
Üretici fiyatlarının Şubat ayında yüzde 1.66 oranında arttığı, böylelikle yıllık enflasyonun yüzde 6.82’ye yükseldiği hatırlatılan açıklamada, Şubat ayında imalat sanayi fiyatlarının ılımlı bir seyir izlediği kaydedildi. Sermaye malları fiyatlarının motorlu taşıtlar imalatı fiyatlarında devam eden artışın etkisiyle sınırlı bir oranda yükseldiği ifade edilen açıklamada, “Dayanıklı tüketim malları fiyatları aylık bazda mobilya imalatı fiyatlarındaki düşüş ile gerilerken, grup fiyatları bir önceki yıl seviyelerinin altında seyretmeye devam etmiştir. Şubat ayında, dayanıksız tüketim malları fiyat gelişmelerinde gıda imalatı fiyatlarındaki yükseliş etkili olurken, et ve et ürünleri imalatı
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...