Ne alırsam yanıma kâr
KRİZDEN en büyük darbeyi yiyenlerin başında gelen KOBİ’ler kapılarına kilit vurdu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise “yeniden yapılandırma” modeliyle, iflas eden işadamından vergi toplama derdine düştü.
Gençler, iş bulma umudunu yitirdi
KAPANAN işyerleriyle birlikte, işsizler ordusuna 860 bin kişi daha katıldı. Resmi rakamlara göre, yıllardır boşta gezenlerin sayısı 3 milyon 471 bin kişiye ulaştı. Gerçek işsiz sayısının 6 milyona ulaştığını kaydeden uzmanlar, gençlerin artık iş bulmaktan umudunu kestiğini belirtiyor.
İZMİR'DE TEKEL-TARİŞ DAYANIŞMASI
Tasfiye kararı alınan TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği’ne bağlı Çiğli İplik Fabrikası’nda işten çıkarılanların TARİŞ Genel Müdürlüğü önündeki eylemine Ankara’dan dönen TEKEL işçileri de katıldı. İşçiler burada “TEKEL-TARİŞ ölümüne direniş” ve “Asla Yalnız Yürümeyeceksin” sloganları attı.
Enflasyon dizgin tutmuyor
Krizin teğet geçtiğini ekonomik veriler yalanlamaya devam ediyor. TÜİK açıkladığı yüzde 14’lük rekor işsizlik rakamından sonra enflasyonun da yüzde 10.13’le dizgin tutmayacağını ortaya koydu
Vergi artışları nedeniyle artış trendine giren enflasyon Şubat ayında da yükselişini sürdürdü. Şubat ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 1.45 artarken, yıllık enflasyon yüzde 10.13’le çift haneyi tekrar gördü. Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) bir önceki aya göre yüzde 1.66 arttı, yıllık enflasyon ÜFE’de yüzde 6.82’ye çıktı. Şubat ayı enflasyon rakamları, piyasaların beklentisi üzerinde bir artış gösterdi, ancak Merkez Bankası açıkladığı son enflasyon raporunda 2010’da enflasyonunun önce artacağı, ardından düşüşe geçeceğine dikkat çekmişti.
Artış çift haneli
Türkiye İstatistik Kurumu, (TÜİK) 2010 Şubat ayı TÜFE ve ÜFE’yi açıkladı. Buna göre yıl sonunda yapılan vergi artışlarının etkisiyle Ocak ayında yükselişe geçen TÜFE, Şubat ayında da bu trendini sürdürdü. 2010 yılı Şubat ayında TÜFE bir önceki aya göre yüzde 1.45, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3.32, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.13 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 6.38 arttı. Böylece yıllık TÜFE 2008 yılı Aralık ayından sonra ilk defa çift haneli rakamlara ulaştı. 2008 yılının son ayında yıllık TÜFE 10.06 olarak gerçekleşmişti.
Enflasyon sürekli artıyor
Şubat ayında ÜFE bir önceki aya göre yüzde 1.66, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 2.25, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.82 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 1.20 arttı. TÜFE Ocak ayında yüzde 1.87, ÜFE yüzde 0.58 oranında artış göstermişti. Ocak’ta yıllık TÜFE 8.19, yıllık ÜFE yüzde 6.30 olmuştu.
Gıda ateş pahası oldu
TÜFE’de ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 5.01 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Şubat ayında endekste yer alan gruplardan alkollü içecekler ve tütünde yüzde 3.72, lokanta ve otellerde yüzde 1.17, ulaştırmada yüzde 0.42, konutta yüzde 0.39, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.22, haberleşmede yüzde 0.11, eğitimde yüzde 0.02 artış gerçekleşti.
Gerçek işsiz sayısı 6 milyona yükseldi
Türkiye İstatistik Kurumu, 2009’da işsizlik oranının yüzde 14,0 olduğunu açıkladı. Türkiye genelinde geçen yıl işsiz sayısı 3 milyon 471 bin kişiye yükseldi. İşgücüne katılma arzusunda olan ama iş bulamayan gençlerin oranı ise yüzde 25’e çıktı.
Rakamlar gerçek değil
Ancak TÜİK’in açıkladığı rakamlar ekonomin ne kadar kötü olduğunun gerçeğini yansıtmıyor. Ekonomistler reel işsiz sayısının 6 milyonu aştığını belirtirken, her dört işsizden üçünün hiçbir sosyal güvencesi bulunmadığının da altını çiziyor. Kayıtdışı çalışanların sayısı ise yüzde 43.8 civarında. Ekonomik krizle birlikte büyümeye başlayan işsiz sayısı 2008 yılında yüzde 11 olarak açıklanmıştı. Küresel krizin Türkiye ekonomisi üzerinde neden olduğu tahribatı göstermesi nedeniyle son iki yılın işsizlik rakamları önemli bir veri niteliği taşıyor.
KOBİ’ler battı, Maliye hâlâ vergi derdinde
Ekonomik krizin etkisinde kalan ve uzun süre imdat çığlığı atan KOBİ’ler batınca Maliye, iflas eden işadamlarından vergi toplama derdine düştü. Batan KOBİ’lerle birlikte işsiz kalan milyonlarca kişinin resmi kayıtlara girmesinden sonra tedbir almayı akıl eden ekonomi yönetimi, işadamlarının ödeyemedikleri vergi ve sigorta borçlarının yeniden yapılandırılması amacıyla adım atıldığını açıkladı.
Sürpriz açıklama
Vergi borcunu ödeme sıkıntısı yaşayan binlerce şirketle ilgili Maliye Bakanı Şimşek sürpriz açıklamada bulundu. Şimşek, kesinlikle bir genel af olmayacağını vurguladıktan sonra, “Ancak bazı prensipler çerçevesinde şirketler bazında yeniden yapılandırma olabilir” dedi. Şimşek, vergi affı olarak ifade edilen genel bir yapılandırmaya kesinlikle karşı olduğunu belirtip, “Gelir İdaresi Başkanlığına genele ilişkin değil de, birtakım prensipler çerçevesinde, şirket bazında yeniden yapılandırma yetkisi verilmesine ilişkin bir çalışma olabilir” dedi.
Çalışma sürüyor
Bakan Mehmet Şimşek, bu konuyla ilgili bir model geliştirilip Gelir İdaresi’ne esneklik tanınıp tanınmayacağına ilişkin bir çalışma yürüttüklerini belirterek, “Tabii ki firmaların mali bünyesi bozulabiliyor. Ödeme sıkıntısına girebiliyorlar. Onlara ilişkin belki bir sistem gerekiyor. O sistemi nasıl geliştirebiliriz, o çalışmaya Maliye Bakanlığı olarak açığız. Öncülük edebiliriz” dedi. (yeniçağ)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...