Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Genel Sekreteri Tayip Abdülrahim, Abbas'ın Hamaslı Başbakan İsmail Haniye'yi görevden alarak hükümeti feshettiğini, ayrıca Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde olağanüstü hal ilan ettiğini açıkladı.
Abdülrahim, Ramallah'ta düzenlediği basın toplantısında, Abbas'ın imzaladığı kararları okudu.
Abbas'ın feshettiği ulusal birlik hükümeti yerine, Ramallah'da olağanüstü hal hükümeti kuracağı bildirildi.
Hamas kararı kabul etmedi
Hamas ise, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın hükümeti feshetme ve olağanüstü hal ilanıyla ilgili kararlarını kabul etmediklerini açıkladı.
Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zühri, Gazze'de yaptığı açıklamada, Abbas'ın kararlarını kabul etmediklerini, Hamas liderlerinin konuyu değerlendirmek üzere toplanacaklarını söyledi.
Filistin bölünme noktasında
Filistin'de Hamas ve El Fetih'in ateşkes anlaşmasına vardığı belirtildi, ancak çatışmalar durmadı. Hamas, Gazze'nin büyük bölümünde kontrolü ele geçirdi.
Gazze'de Hamas lehine değişen güç dengesinin ardından, ülke Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da ikiye bölünme noktasına gidiyordu.
Tel El Hava'da, Abbas'a bağlı özel timlerin binalarının ele geçirerek, üzerine Hamas bayrağı çekilmesinden sonra, Sudaniye bölgesinde istihbarat birimlerinin bulunduğu binaların da Hamas'ın El Kassam Tugayları'nca ele geçirildiği belirtildi.
Ayrıca, Abbas denetiminde, Filistin güvenlik güçlerine ait karargahın da Kassam Tugayları'nca kuşatıldığı öne sürülmüştü.
Hamas radyo istasyonunu yaktı
Filistin'in Sesi radyosunun Gazze kentindeki binası, Hamas güçleri tarafından ateşe verildi.
Radyo binası, Hamas'a bağlı El Kassam Tugayları'nca ele geçirildikten sonra ateşe verildi. Filistin'in Sesi radyosu, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a bağlılığıyla biliniyor.
Bugün 35 kişi öldü
Sabahtan bu yana meydana gelen çatışmalarda yaklaşık 35 kişi öldü. Filistin Sağlık Bakanlığı, tüm doktorları görev başına çağırdı. Ayrıca kan bağışı çağrıları yapıldı.
Hamaslı militanların, bölgenin güneyindeki Refah'ta, Filistin askerlerine ait 4 kampın tamamında da kontrolü ele aldıkları kaydediliyor.
Gazze'de olaylar hızla gelişirken, Batı Şeria'da El Fetihli militanların, Ramallah'ta ve Batı Şeria'nın diğer kentlerinde Hamas hedeflerine saldırılarda bulunduğu, Hamas'ın bürolarına, işyerlerine el koydukları, çok sayıda Hamas üyesini ve militanını yakaladıkları belirtiliyor.
Abbas'tan 'silahla karşılık' emri
Filistin lideri Abbas'ın kendi güvenlik güçlerine 'silahla karşılık' emrinin yanı sıra, Abbas'ın ayrıca, Gazze'deki güvenlik güçlerine Hamas'a karşı çarpışmak üzere destek birimleri gönderdiği öne sürüldü, ancak bu konuda resmen bir doğrulama yapılmadı.
Abbas'ın, Gazze'deki çatışmaların bir türlü durmaması ve Gazze'de kendisine bağlı güçlere yönelen saldırılar karşısında önemli kararlar almak için FKÖ'yü toplantıya çağırmasının ardından, Hamas'ın, Lübnan'daki Temsilcisi Usame Hamdan, Abbas'ı "yanlış kararlar almaması" konusunda uyardı.
Hamdan, Abbas'a, "Herhangi bir yanlış adım atarsanız, olaylar daha da kızışacak" diye seslendi. Hamdan, alınacak yanlış kararların mevcut krizi çözmeyeceğini ifade etti.
Gazze'ye uluslararası güç tartışması
Uluslararası toplum da, Gazze'deki gelişmeleri yakından izliyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Gazze'ye uluslararası bir gücün konuşlandırılmasını önerdi.
Hamas, "Gazze'ye konuşlandırılacak uluslararası gücü işgalci bir güç olarak görürüz" diyerek öneriyi reddetti.
Hamas sözcüsü Sami Ebu Zühri, böyle bir gücün, hangi milletlerden oluşursa oluşsun kendileri için İsrail'den farkı olmayacağını ve işgal gücü olarak görüleceğini belirtti.
İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da, Gazze'ye çok uluslu güç konuşlandırmanın iyi bir düşünce olmadığını söyledi.
"Bunlar aynı halk" diyen İhsanoğlu, bölgede ihtiyaç duyulanın "dış güç değil, insanların birbirlerini daha iyi anlamaları olduğu"nu söyledi.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Hamas'ın artan direncine karşılık, Filistinli militanların silah kaçakçılığı için tüneller açtığı Gazze-Mısır sınırına uluslararası güç konuşlandırılmasının ciddi olarak düşünülmesi gerektiğini belirtmişti.
Olmert ve bu fikri destekleyen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, bu yöndeki taleplerini BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a da iletmişti.
cnn türk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...