Başbakanlık'taki güvenlik zirvesinde teröre karşı gündeme getirilen önlemler 20 Haziran'daki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında son halini alacak. PKK ile mücadele için Irak sınırında bir operasyon bölgesi oluşturulması gündemde. Fakat bu, bir ''tampon bölge'' şeklinde olmayacak.
PKK'nın taktik değişikliği üzerine, güvenlik güçleri mayına karşı yeni teçhizatla desteklenecek.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında geçtiğimiz salı günü yapılan güvenlik zirvesinde PKK ile mücadelede alınacak önlemler bir kez daha gözden geçirildi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın da katıldığı toplantıda muhtemel tedbirler sıralandı.
Sınırda 15-20 km'lik güvenli bölge
Irak sınırında 15-20 kilometrelik bir bölge oluşturulması zirvede konuşulan en dikkat çekici önlem maddelerinden... Askeri yetkililer oluşturulacak alanın tam anlamı ile "tampon bölge" olmayacağını, ancak Türk askerine hareket alanı sağlayacak operasyon bölgesi olarak kullanılabileceğini belirtiyor.
Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun da tampon bölge iddialarını doğrulamadı:
"Tampon bölge 1993 yılında Irak'tan gelen dalgaya karşı kurulmuştur. Benim tampon bölgeden anladığım bu. Onun dışında bir tampon bölge yok."
ABD ve K. Irak ‘tampon bölge’ye soğuk
ABD diplomatik kaynakları şu ana dek Türkiye ile ABD arasında bu konuya ilişkin görüşme yapılmadığını belirtti.
NTV’ye konuşan Amerikalı bir diplomat, tampon bölge düşüncesi hakkında bilgi sahibi olmadıklarını söyledi.
ABD’li diplomat, Türkiye’nin Kuzey Irak’a tek taraflı müdahalesinin Irak’ın istikrarı açısından tehlike yaratacağına da dikkat çekti.
Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin Ankara Temsilcisi Bahros Galali ise, “Türkiye’nin 15 kilometre derinlikde bir tampon bölge oluşturması kabul edilemez” dedi.
Galali, terör örgütü PKK’yla mücadele konusunun, Türkiye, Irak ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki üçlü mekanizmada ele alınması gerektiğini belirtti.
Zırhlı araç miktarının artırılması
Toplantıda üzerinde durulan bir başka önlem ise uzaktan kumandalı mayınlara karşı zırhlı araç miktarının artırılması idi. Org. Saygun "Teçhizat eksikliği yok, istenen teçhizat hemen alınıyor" dedi.
Ancak edinilen bilgilere göre, Savunma Sanayi Müşteşarlığı, Kara Kuvvetleri için özel maksatlı taktik tekerlekli zırhlı araç projesi ile ilgili çalışmaları başlattı.
Proje kapsamında 336 adet taktik tekerlekli zırhlı aracın mayınlara duyarlı ve en yüksek seviye korumalı olarak NATO standartlarında üretilmesi planlanıyor.
Konuyla ilgili son kararın ise 21 Haziran'da toplanacak Savunma Sanayi İcra Komitesi'nde alınması bekleniyor.
Güneydoğu için ek ödenek hazırlığı
Maliye Bakanlığı da Güneydoğu Anadolu'da terörün yoğun olduğu bölgeler için 200 milyon YTL'lik ek ödenek hazırlığında.
Buna göre, ek ödenek aralarında projelendirilen ama yapımına başlanmayan barajların inşaası için kullanılacak. İnşa edilecek barajlar sadece enerji üretmeyecek; teröristlerin saklandığı mağaraları suyla doldurup, bunların dağlık alandaki hareketini zorlaştıracağı için terörle mücadele açısından da önem taşıyacak.
CNN TÜRK
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...