E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Lenfoma Nedir? Nedenleri, Evreleri, Belirtileri, Riskleri, Teşhisi, Tedavisi 

Lenfoma, lenfatik sistemde gelişen ve bağışıklık sistemi hücrelerini içeren bir kanser türüdür. Genişlemiş lenf düğümleri ile karakterize bir durum olan Lenfoma, karaciğer, akciğerler ve mide gibi organları da etkileyebilir.

16.09.2021 - 00:50
Lenfoma Nedir? Nedenleri, Evreleri, Belirtileri, Riskleri, Teşhisi, Tedavisi

TURKTIME / Lenfoma, vücudun mikropla savaşan ağının bir parçası olan lenfatik sistemin bir kanseridir. Lenfatik sistem, lenf düğümlerini (lenf bezleri), dalak, timus bezi ve kemik iliğini içerir. Lenfoma, tüm bu bölgeleri ve vücuttaki diğer organları etkileyebilir.

Birçok lenfoma türü mevcuttur. Başlıca alt türleri, hodgkin enfoma (eski adıyla hodgkin hastalığı), non-hodgkin lenfoma'dır.

Lenfoma tedavisi, lenfomanın türüe ve şiddetine bağlıdır. Lenfoma tedavisi kemoterapi, immünoterapi ilaçları, radyasyon tedavisi, kemik iliği nakli veya bunların bazı kombinasyonlarını içerebilir.

NEDENLERİ;

Doktorlar lenfomaya neyin neden olduğundan emin değiller. Ancak hastalık, lenfosit adı verilen hastalıkla savaşan bir beyaz kan hücresinin genetik bir mutasyon geliştirmesiyle başlar. Mutasyon, hücreye hızla çoğalmasını söyler ve çoğalmaya devam eden hücre birçok hastalıklı lenfosite neden olur.

Mutasyon ayrıca diğer normal hücreler ölürken hücrelerin yaşamaya devam etmesine izin verir. Bu durum, lenf düğümlerinizde çok fazla hastalıklı ve etkisiz lenfositin birikmesine neden olur. Lenfositin birikmeside lenf düğümleri, dalak ve karaciğerin şişmesine neden olur.

EVRELERİ;

Lenfoma evresi, kanserin yayılma derecesini tanımlar ve bir numaralandırma sistemi ile (evre 1 ila 4) sınıflandırılır ve ayrıca hastanın kanser olup olmadığına bağlı olarak kanseri daha fazla tanımlamaya yardımcı olmak için A, B, E ve S harflerini içerebilir.

A ve B: A harfi, bir kişinin B semptomları yaşamadığı anlamına gelir. B harfi, kişinin aşağıdaki B semptomlarından bir veya daha fazlasını yaşadığını gösterir: gece terlemeleri, açıklanamayan ateş veya ani kilo kaybı.

E ve S: E harfi, hastalığın lenfatik sistem dışındaki doku veya organlara yayıldığını gösterir. S harfi dalağa yayılmış kanseri tanımlar.

1. evre: Kanser, bir lenf nodu bölgesi veya organında tespit edilir.

2. evre: Kanser, diyaframın aynı tarafında iki veya daha fazla lenf nodu bölgesindedir.

3. evre: Kanser, diyaframın her iki tarafında, üstünde ve altında bulunan lenf düğümlerinde bulunur.

4. evre: Kanser, karaciğer, akciğerler veya kemik iliği gibi lenf sistemi dışındaki bir veya daha fazla doku veya organa yayılmıştır.

BELİRTİLERİ;

Ateş

Yorgunluk veya uyuşukluk

İştahsızlık veya kusma

Ani kilo kaybı

Gece terlemeleri veya titreme

Açıklanamayan ağrı veya şişlik

Vücudu hareket ettirmede zorluk

RİSK FAKTÖRLERİ;

Lenfoma riskini artırabilecek faktörler şunlardır:

Yaşınız; Bazı lenfoma türleri genç erişkinlerde daha sık görülürken, diğerleri 55 yaşın üzerindeki kişilerde teşhis edilir.

Erkek olmak; Erkeklerin lenfoma geliştirme olasılığı kadınlara göre biraz daha fazladır.

Bozulmuş bir bağışıklık sistemine sahip olmak; Lenfoma, bağışıklık sistemi hastalıkları olan kişilerde veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar alan kişilerde daha sık görülür.

TEŞHİSİ;

Bir doktor lenfomadan şüpheleniyorsa tipik olarak biyopsi yapar. Doktor, daha sonra, lenfomanın mevcut olup olmadığını belirlemek için hücreleri inceleyecektir.

Doktor, lenfomayı tespit ederse, kanserin ne kadar yayıldığını belirlemek için testler yapacaktır. Bu testler göğüs röntgeni , kan testi veya yakındaki lenf düğümleri veya dokularının test edilmesini içerebilir.

Bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramaları gibi görüntüleme taramaları ek tümörleri veya genişlemiş lenf düğümlerini de tanımlayabilir.

TEDAVİSİ;

Hangi lenfoma tedavilerinin sizin için uygun olduğu, hastalığınızın tipine ve evresine, genel sağlığınıza ve tercihlerinize bağlıdır. Tedavinin amacı, mümkün olduğu kadar çok kanser hücresini yok etmek ve hastalığı remisyona sokmaktır.

Lenfoma tedavileri;

Aktif gözetim; Bazı lenfoma formları çok yavaş büyür. Siz ve doktorunuz, günlük aktivitelerinizi engelleyen belirti ve semptomlara kadar, lenfomanızı tedavi etmek için beklemeye karar verebilirsiniz.

Kemoterapi; Kemoterapi, kanser hücreleri gibi hızlı büyüyen hücreleri yok etmek için ilaçların kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. İlaçlar genellikle damar yoluyla verilir, ancak ilaçlara bağlı olarak hap olarak da alınabilir.

Radyasyon tedavisi; Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için X-ışınları ve protonlar gibi yüksek güçlü enerji ışınlarının kullanıldığı bir yöntemdir.

Kemik iliği nakli; Kök hücre nakli olarak da bilinen kemik iliği nakli, kemik iliğinizi baskılamak için yüksek dozda kemoterapi ve radyasyon kullanmayı içerir. Daha sonra vücudunuzdan veya bir donörden alınan sağlıklı kemik iliği kök hücreleri kanınıza aşılanır ve burada kemiklerinize gider ve kemik iliğinizi yeniden oluşturur.

Diğer tedaviler; Lenfomayı tedavi etmek için kullanılan diğer ilaçlar, kanser hücrelerinizdeki belirli anormalliklere odaklanan hedefe yönelik ilaçları içerir. İmmünoterapi ilaçları kanser hücrelerini öldürmek için bağışıklık sisteminizi kullanır. 

Kimerik antijen reseptörü (CAR), T hücre tedavisi adı verilen özel bir tedavi ise, vücudunuzun mikropla savaşan T hücrelerinin alınıp, onları kanserle savaşmaları için yeniden tasarlanıp ve tekrar vücudunuza aşılandığı bir yöntemdir.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Obezite hakkında çarpıcı araştırma: Temel nedeni çok yemek değil
'Amerikan Klinik Beslenme Dergisi'nde yayınlanan bir araştırma, obezite ...
Sağlık Bakanlığı, Kovid 19'da son verileri açıkladı
Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Türkiye'deki ...
Bu balıkları tüketirken dikkat! Solunum durmasına sebep olabilir
Gıda Bilimi Uzmanı Dr. Murat Doğan, özellikle esmer etli balıkların alerji ...
 
Vali isyan etti: Maskesizler her yerde!
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, kentte koronavirüs vakalarının arttığını ...
ABD, 6 aylık bebekler için aşı izni isteyecek!
Amerikan ilaç şirketi Pfizer’in kasım ayında 6 ay ile 5 yaş arasındaki ...
Korona geçirenler dikkat! 37 kat daha fazla
Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Yapılan son çalışmada, corona virüsü geçirenlerde ...
 
Türkiye'de ilk! PCR testi böyle yapılacak
Koronavirüs salgını ile birlikte tıp alanında gelişimler ve yenilikler ...
Uzman doktor uyardı: Velilere aşı çağrısı
Prof. Dr. Zafer Kurugöl, okullarda eğitime yüz yüze başlanmasıyla birlikte ...
Koronavirüsün en tehlikeli versiyonu! Aylarca sürüyor...
Yaklaşık 2 yıldır hayatımızda olan koronavirüs (Kovid-19) dünyanın bir ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
süper lig
ygs
AB
BBP
Çaykur Rizespor
Anayasa
güneş tutulması
Paul Scholes
temmuz