KKTC Maliye Bakanı Ahmet Uzun, ekonomik krize karşı hükümetin aldığı dördüncü önlem paketi çerçevesinde 1 Nisan-31 Mayıs tarihleri arasında, sıfır kilometre ve ikinci el ithal motorlu araç satışlarındaki KDV’nin yüzde 20’den 10’a; iş araçları ve motosikletler ile beyaz ve elektrikli eşyalarda da yüzde 16’dan yüzde 8’e düşürüldüğünü açıkladı.
Maliye Bakanı Uzun, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, KKTC Bakanlar Kurulu’nun son toplantısında alınan kararları duyurdu.
Uzun, gümrük tarifelerine göre 21 kalem malda yapılan KDV indirimiyle nakit darlığının aşılması ve talebin yükseltilmesinin amaçlandığını söyledi.
Amaçlarının krizi daha rahat savuşturabilmek olduğunu ifade eden Ahmet Uzun, ekonomik krizin ülkede nakit darlığına yol açtığını, bunun da talebin düşmesi sonucunu ortaya çıkardığını, insanların harcama yapmaktan kaçındığını belirtti.
Hükümetin, bunun için parça parça önlemler paketi hayata geçirdiğini ve önce bankalarla ilgili bir dizi düzenlemeye gidildiğini ifade eden Uzun, ’’kamu alacaklarına üst sınır konulması, kredilerin yeniden yapılandırılmasına kolaylık, bankalarda kazancın sermayeye ilavesinde verginin kaldırılması, likiditelerinin artırılması, sorunlu varlıkların devralınması, ipotek alacağında devletin önceliğinin kaldırılması, reeskont kredilerinde faiz indirimi, emlak satışlarında tapu harçlarının yüzde 75; stopajın yüzde 35 indirilmesi; deniz yoluyla yolcu ve yük taşımacılığında ücret ve harçlarda düşüşler’’ yapıldığını anlattı.
-KDV İNDİRİMİ 1 NİSAN-31 MAYIS ARASI GEÇERLİ-
KKTC Maliye Bakanı Ahmet Uzun, yeni önlemler çerçevesinde 1 Nisan ile 31 Mayıs tarihleri arasında geçerli olmak üzere, sıfır kilometre ve ikinci el ithal araç satışlarında KDV’nin yüzde 20’den 10’a; iş araçları ve motosikletlerde yüzde 16’dan 8’e ve beyaz ve elektrikli eşyalarda, gümrük tarifelerine göre 21 kalemde yüzde 16’dan 8’e düşürüldüğünü açıkladı.
Uzun’un verdiği bilgiye göre, 21 kalem arasında, ’’beyaz eşya, vantilatör, aspiratör, klima, buzdolabı, dondurucu, soğutucu, çamaşır makinesi, çamaşır kurutma makinesi, bulaşık makinesi, dikiş makinesi, bilgisayar, esnaf ve zanaatkarların kullandığı mekanik elektrikli aletler, elektrikli süpürge, mikser, blender, traş, saç kurutma makineleri, ütü, mikrodalga, ızgara, kızartma, çay-kahve makineleri, video ve DVD göstericileri, televizyon ve alıcılar’’ da bulunuyor.
-’’EKONOMİK KRİZ SEÇİMLERİ BEKLEMEZ’’-
İki aylık uygulama sürecinde Maliye Bakanlığı’nın gelişmeleri izleyeceğini ve ekonomiye kazandırılacak ivmeyi ölçerek yeni kararlar üretebileceklerini belirten Uzun, ’’Seçimler yaklaşmaktadır doğru, ama karşımızda başka realite daha var; Ekonomik kriz. Ekonomik kriz seçimlerin geçmesini beklemez. Dünya dönmeye devam eder. Biz de görevimizi yapmaya devam ediyoruz’’ diye konuştu.
Uzun, bakanlığının üzerinde çalıştığı başka önlemler de bulunduğunu kaydederek, bugün açıkladıkları önlemlerin dördüncü paket olduğunu belirtti ve halka hayırlı olmasını diledi.
KKTC Maliye Bakanı Ahmet Uzun, ’’hükümet bu önlemleri alırken ticari kesime de görevler düştüğüne’’ işaret ederek, ekonominin canlanması için karlardan bir miktar feragat edilebileceğini söyledi. Uzun, ’’Koyduğumuz bu taşa bir taş da onlar koyarsa, bu proje çok daha olumlu sonuçlanır’’ dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...