Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Kıbrıs sorununun çözümü yönünde yarın başlayacak kapsamlı müzakerelerin taraflar için hayırlı olması temennisinde bulunarak, ''Kapsamlı bir çözümle Ada'da kalıcı barışın, refahın, istikranın sağlanması bizim amacımız. Görmek istediğimiz tablo bu. Türkiye bu sürece destek vermektedir'' dedi.
Bakan Ali Babacan, Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi Stratejik Diyalog 1. Dışişleri Bakanları Toplantısı için Cidde'ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda açıklama yaptı.
Kıbrıs'ta yarın başlayacak müzakerelerle ilgili olarak Bakan Babacan, hayırlı olsun dileğinde bulunarak, ''Biliyorsunuz ayın üçünü Sayın Talat ve Sayın Hristofyas daha önce kararlaştırmıştı. Yarınki toplantı bir ilk toplantı olacak. Kapsamlı çözüm için kapsamlı görüşmeler başlamış olacak ama asıl özgün görüşmeler bir hafta sonra liderler bir araya gelince olacak. Önemli olan hem Kıbrıslı Türkler'in hem Kıbrıslı Rumlar'ın kendi aralarında mutabakatla bir çözüme ulaşabilmeleri. Kapsamlı bir çözümle Ada'da kalıcı barışın, refahın, istikranın sağlanması. Bizim amacımız görmek istediğimiz tablo bu. Türkiye bu sürece destek vermektedir. Türkiye Sayın Talat'a destek vermektedir. Ve bu müzakerelerin olumlu bir şekilde nihai sonuca ulaşmasını Türkiye arzu etmektedir. Bu yöndeki aktif çabalarımızı sürdüreceğiz.'' dedi.
''TÜRKİYE KİK İLE DÜZENLİ İSTİŞARE YAPACAK''
Dışişleri Bakanı Babacan, Körfez İşbirliği Konseyi ve Türkiye arasında ilk defa kurmuş oldukları stratejik diyalog mekanizması ile üye ülkeler arasındaki; kültürel, sosyal ekonomik konularda işbirliğinin artırılması yönünde düzenli bir şekilde istişareler yapacaklarını söyledi.
Suudi Arabistan, Bahreyn, BAE, Oman, Kuveyt ve Katar'dan oluşan 6 ülkenin ilk kez Türkiye ile bir mekanizma kurduğuna dikkat çeken Babacan, şunları söyledi: ''Bizim son bir yıldır KİK'e üye ülkelerle tek tek yaptığımız yoğun temaslar sonucunda KİK ile Türkiye arasında kurumsal yapılanmanın son derece faydalı olacağı konusunda muhataplarımızı ikna ettik. Ve yüksek düzeyli stratejik diyalog mekanizmasının kurulmasını sağladık. Böylece 6 ülke ve Türkiye periyodik olarak bir araya gelecek. Ortak sorunlar, problemler konuşulacak. Siyasi, kültürel, sosyal, ekonomik konularda işbirliğini nasıl artırabiliriz. İstişareler yapacağız. KİK bunu çok sayıda ülkeyle yapmıyor. Tek bir ülkeyle düşündüğümüzde Türkiye, KİK'in kuruluşundan 27 sene sonra böyle bir mekanizmayı kurmuş olacak.''
Babacan, Cidde'den sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı 4'lü zirve toplantısı için Suriye'ye geçeceğini belirtti. Suriye'nin Arap Birliği Dönem Başkanı sıfatıyla evsahipliği yapacağı toplantıya; AB Dönem Başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy, Körfez İşbirliği Konseyi Dönem Başkanlığı'nı yürüten Katar'ı temsilen Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani de katılacak. Babacan, Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerin ele alınacağı zirveye Türkiye'nin bölgenin önemli bir ülkesi olduğu için katıldığını ifade etti. Babacan, Şam'dan sonra Fransa'ya geçerek, Ortadoğu, Kafkaslar ve Avrupa Birliği bakanlarıyla istişarelerde bulunacağını dile getirdi.
''İSEDAK CANLANDIRILMALI''
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, çok sayıda ülkenin üye olduğu Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) ile ilişkileri canlandırmanın da gerekliğine işaret etti.
''İSEDAK'ın işleyişiyle ilgili son dönemlerde bizim de eleştirilerimiz oldu'' diyen Ali Babacan, ''Canlandırmanın gerekli olduğunu biz de düşünüyoruz, ama bu çok farklı bir şey. İSEDAK ekonomik ağırlıklı bir yapı. Oysa KİK; siyasi, kültürel, sosyal, ekonomik güvenlik gibi çok daha geniş alanı kapsayan bir oluşum'' açıklamasını yaptı.
Babacan, Ortadoğu'nun önemli ve kritik bir dönemden geçtiğini belirterek, böylesi önemli bir dönemde Türkiye'nin 6 ülke ile bilgi alışverişinde bulunarak önemli faydalar sağlayabileceğini dile getirdi.