ABD Kongresi tarafından Irak hakkında verilecek hükmün tarihi yaklaşırken siyasi trafik de arttı. Bir yandan G.W. Bush 'un Anbar sürpriz ziyareti, öbür yanda basına sızdırılan Irak operasyonunun fiyasko olduğunu kanıtlayan GAO raporu, Basra'dan çekilen İngiliz askerleri; 15 Eylül tarihine kadar tüm Irak 'dan çekilme hazırlıklarının başladığını gösteren çok kuvvetli işaretler. ABD çekilirse ne olacak, sorusunun yanıtını kimler arıyor?
Esas soru: Irak parçalanacak mı? Parçalanmayı isteyenlerle istemeyenlerin amansız savaşı.
Helsinki'de gizli bir toplantı yapıldı mı?
Geçtiğimiz günlerde bazı haber ajansları tarafından Iraklı rakip Sünni ve Şii grupların Finlandiya'da yapılan ve dört gün süren gizli görüşmelerde, ülkede şiddetin sona erdirilmesine zemin hazırlayacak bir yol haritası üzerinde çalıştıkları bildirildi.
Helsinki 'de yapıldığı söylenen toplantıya Şii din adamı Mukteda es-Sadr'ın temsilcileriyle, Irak'ta en büyük Sünni Arap grubun lideri olan Adnan El Duleymi ve Irak Parlamentosu Dışişleri Komisyonu'nun Şii başkanı Humam Hammudi'nin de katıldığı öne sürülüyor.
Uluslararası Kriz Yönetimi Merkezi
Toplantıyı eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari 'nin başkanlık ettiği 'Crisis Management Initiative' adlı örgütün koordine ettiği, Kuzey İrlanda'daki yönetimin başbakan yardımcısı ve eski bir IRA komutanı olan Martin McGuinness ile Güney Afrikalı bakan Rölf Meyer'in de toplantılara katıldığı söylentiler arasında. Bu örgüt özellikle AB genişleme projeleri üzerinde çalışıyor.2004 yılında hazırladığı "Avrupa'da Türkiye: Bir sözden fazlası mı?" raporu da dikkat çekmişti.
BBC 'nin bildirdiğine göre bu görüşmeye katılanlar bazı ana prensipler çerçevesinde mutabakata varmışlar. Kuzey İrlanda anlaşmasına öncülük eden Amerikalı eski senatör George Mitchell'in tarzının belirgin olduğu görüşmelerde ,tarafların üzerinde uzlaştığı siyasi hedefler arasında ayrıca mezhepler arası ve etnik çatışmaların kesilmesi, göçün durdurulması ve gerçekçi bir takvim içinde ülkedeki yabancı askerlerin varlığına son verilmesi de bulunuyormuş.
Görüşmelere adı verilmeyen bir Kuzey İrlanda milltevekili de katılmış.
Adının açıklanmasını istemeyen milletvekili, anlaşmayı Irak için bir yol haritası olarak nitelemiş.
Toplantıya Kürtler neden katılmamış?
Doğal olarak bu Helsinki toplantısı ve buna bağlı gelişmeler akla bir çok soru getiriyor.
Bu toplantıya Kürtler neden çağrılmamış?
Neden yalnızca din, mezhep temelinde taraf olanlar çağrılmış?
Toplantıyı kim sponsor etmiş?
Uluslararası kriz yönetimi merkezi'nin ücretini kim ödemiş?
AB 'nin bu toplantılarda bir rolü olabilir mi?
Bütün bu sorulara açık yanıt vermek kolay değil.ABD 'nin Irak 'dan çekilme sürecinin başladığını artık söyleyebiliriz.GAO raporu çekilmenin 2008 de başlayacağıını gösteriyor. Bu çekilmenin planlarının yapıldığı ve senaryolarının tartışıldığı da bir gerçek.
ABD yönetimi ile en yakın ilişkide olanlar Talabani ve Barzani güçleri.Bu iki lider parçalanmayı istiyor. Öte yandan artık kabilelere kadar bölünmüş bir Irak 'da siyasi birlik sağlamanın da çok kolay olmadığı ortada.
Önemli olan soru da bu çekilmeden sonra geride ne kalacağı.
hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...