6 Şubat depremlerinde Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde bulunan Palmiye Sitesi'nin üç bloğunun yerle bir olması sonucu 152 kişi hayatını kaybetmiş, 17 kişi ise yaralanmıştı. Olayla ilgili açılan davada müteahhitlere hapis cezaları verilirken, bilirkişi raporlarında "asli kusurlu" olarak tespit edilen kamu görevlileri hakkındaki soruşturma izni talebinin 29 aydır bekletilmesi, mağdur yakınlarının tepkisini çekti.
MÜTEAHHİTLERE HAPİS CEZASI, FİRARİLER VE BERAAT
Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan dava açtığı müteahhit, statik proje müellifi ve fenni mesulü Ali Babaoğlu, müteahhit Hacı Mehmet Ersoy ve jeoloji mühendisi Ömer Tarakçıoğlu'nun yargılandığı dava, 26 Haziran'da Kahramanmaraş 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde karara bağlandı.
Davada, tutuklu sanık Ali Babaoğlu'na 21 yıl 9 ay, sanık Hacı Mehmet Ersoy'a ise 18 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Ancak Ersoy'un firari olması nedeniyle yakalanamadığı belirtilirken, jeoloji mühendisi Ömer Tarakçıoğlu ise beraat etti.
BİLİRKİŞİ RAPORLARINDA KAMU GÖREVLİLERİ "ASLİ KUSURLU"
ANKA Haber Ajansı'nın derlediği bilgilere göre, Palmiye Sitesi'ne ilişkin hazırlanan iki ayrı bilirkişi raporunda kamu görevlilerine yönelik çarpıcı kusur tespitleri yer alıyor.
kinci Bilirkişi Raporu (Pamukkale Üniversitesi): Hem Belediye Proje Kontrol Birimi hem de Belediye Yapı Kontrol Birimi "asli kusurlu" olarak değerlendirildi.
İkinci raporda yer alan tespitler, kamu görevlilerinin sorumluluğunu net bir şekilde ortaya koyuyor: "Belediye Proje Kontrol Birimi Sorumluları: Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik (1998) hükümleri dikkate alınmadan hazırlanmış olan statik projeye (27 Haziran 2000 tarihli ruhsat) kontrol onayı vermiş olmaları, hazırlanmış olan statik projenin 27 Haziran 2000 tarihli yapı ruhsatı ve eki mimari projeye aykırı olmasına karşın yapı ruhsatının düzenlenmiş olmasından ötürü 'asli kusurlu' oldukları tespit edilmiştir. Belediye Yapı Kontrol Birimi Sorumluları: Yapının 27 Haziran 2000 tarihli yapı ruhsatı ve eki mimari projeye aykırı inşa edilmiş olmasına karşın herhangi bir işlem tesis etmemiş olmalarından ötürü 'asli kusurlu' oldukları tespit edilmiştir."
Ancak, Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Palmiye Sitesi'nin yıkımında sorumluluğu bulunduğu iddia edilen kamu görevlileri hakkında soruşturma izni talep etmesine rağmen, depremin üzerinden 29 ay geçmesine karşın hala bir gelişme yaşanmadı.
Palmiye Sitesi'nde ailesini kaybeden İrem Türkmener Karslı, bu duruma sert tepki gösterdi. ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada Karslı, "Biz hala neyi bekliyoruz? Hiçbir mantıklı açıklaması yok. Bir hukuk devletinde 29 ay bir soruşturma izni beklenemez! Müteahhitler yargılandı, bazıları ceza aldı, bazıları firarda… Peki ya bu yıkımın ve ölümlerin asıl sorumluları olan kamu görevlileri? Onların sorumluluğu neden görmezden geliniyor? İki ayrı bilirkişi raporunda aynı isimler, aynı birimler 'asli kusurlu' bulunmasına rağmen hem de." ifadelerini kullandı.
Karslı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer bir ülke hukuk devleti olduğunu iddia ediyorsa, kamu görevlilerinin de en hızlı şekilde yargı önünde hesap vermesi ve hatta toplumdan hızla ayıklanması gerekir. Eğer yargının bağımsızlığını halka göstermek istiyorlarsa önce adaletin herkes için ulaşılabilir olduğuna bizi inandırsınlar. Biz deprem davalarının her aşamasında adaletin gücünü değil güçlülerin adaletini gördük. Görmeye de devam ediyoruz. Yeter artık. Sorumluluğu bulunan kim varsa, söz verdikleri gibi hepsi yargılansın."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |