İngiltere Enformasyon Mahkemesi, hükümetin "Irak'ın kitle imha silahları ile ilgili iddiaların yer aldığı belgenin açıklanması kamu yararına olmaz" savunmasını dinlemeyerek İngiltere'nin Irak'la ilgili "kitle imha silahları" yalanının yayımlanması emrini verdi.
'Irak eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in elinde 45 dakika içinde harekete geçirilebilecek kitle imha silahları olduğunu' iddia eden belge, İngiltere'nin ABD yanında Irak işgaline katılmasına kamuoyu desteği açısından büyük önem taşımış ve bu konuda ikna edici olmuştu.
Enformasyon Mahkemesi'nin yayımlanmasını istediği belge Mart 2003 Irak savaşı öncesinde 2002'de İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanmıştı.
Belgenin başlangıç taslaklarında Irak eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in 45 dakika içinde kitle imha silahları (WMD) saldırısı gerçekleştirebileceği iddia ediliyordu.
Savaş sonrasında bu iddia büyük bir tartışmanın odağı haline gelmişti.
Mahkemenin kararına Dışişleri Ofisi ihtiyatlı tepki gösterdi. Enformasyon özgürlüğü kanunu maddelerine dikkat çeken Dışişleri Ofisi sözcüsü
"Mahkemenin kararını inceliyoruz." dedi.
Dosya taslağı bir Dışişleri Ofisi basın sekreterliği tarafından hazırlandı. 45 dakika iddiası günün Başbakanı Tony Blair tarafından Eylül 2002'de yayımlanan nihai dosyaya önsöz olarak alındı. Bunun üzerine hükümet ve BBC arasında büyük bir tartışma çıktı. Bazı önemli kaynaklara dayanan BBC, 45 dakika iddiasının savaş sebebini güçlendirmek için (kasten) dosyanın içine alındığını ileri sürdü.
Enformasyon Mahkemesi, dosya taslağının yayımlanması için mücadele veren Chris Ames'in Şubat 2005'te mahkemeye "enformasyon özgürlüğü" kapsamındaki başvurusu üzerine kararını verdi.
Belgenin yayımlanması kararını veren mahkeme, yine de belgenin yayımlanması öncesinde metinde çok az 'redaksiyon' yapılacağına dikkat çekti.
Ancak redaksiyonun belgenin ana konusunu etkilemeyeceği vurgulandı. Belgenin ne zaman yayımlanacağı açıklanmadı.
BBC haber kaynağının bir WMD uzmanı olduğu açıklandıktan sonra Hutton isimli uzman intihar etmiş, ardından bir "Hutton soruşturması" başlatılmıştı.
Soruşturma hükümetin istediği bir şekilde gelişmişti. Soruşturma sonucunda, 45 dakika iddiasının istihbarat servisleri tarafından desteklendiği ileri sürülmüştü.
Dünya Bülteni
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |