Fransa Eğitim Bakanlığı’na göre bugünkü greve ana okullardaki öğretmenlerin yüzde 38,45’i greve katılırken, kolejlerde yüzde 38,45, mesleki liselerde yüzde 31,54, genel eğitim ve teknoloji liselerinde yüzde 36,45 oranında katılım sağladı. Ancak sendikaların verdiği rakamlar greve katılımın daha yüksek olduğunu gösteriyor.
Ortalama her iki öğretmenden birinin grevde olduğunu belirten sendikalar, kolej ve liselerde öğretmenlerin yüzde 55’inin greve katıldığını bildirdi. Sendikalar grevin 400 eğitim kurumunu etkilediğini kaydetti. Eğitim federasyonları FSU, Unsa-Education, Sgen-CFDT, Ferc-CGT, FAEN, FO, EIL’in çağrısı ile gerçekleşen greve üniversite öğrencileri sendikası UNEF, lise öğrencileri sendikaları UNL ve FİDL ile kendisini “apolitik” olarak ifade eden sağcı Snalc-CSEN sendikası da destek verdi.
ONBİNLER SOKAKLARDA
Ücret artışı ve işin korunması talebiyle yapılan grevin yanı sıra ülke genelinde eylemler düzenlendi. 5,2 milyon memurun çağrıldığı grev ve eylemlere onbinlerce kişi katıldı. Kamu hastaneleri, postaneler ve havaalanlarında da grev günü yaşandı. Öğretmenler ve öğrenciler sokak eylemlerine geniş katılım sağladı. CFTC-CGT-FO-FSU-Sud-CFDT-Solidaires sendikalarını çağrısı üzerine Paris’te binlerce kişi Bastille meydanında saat 15.00’te harekete geçerken, Marsilya’da polise göre 7 bin, organizatörlere göre 30 bin kişi sokaklara çıktı.
Bordeaux kentinde polise göre 6 bin 500, organizatörlere göre 15 bin kişi sokaklarda hükümeti protesto etti. Grenoble kentinde 6 bin memur iş ve ücret artışı istedi. Vannes kentinde saat 10.30’da Republique meydanında başlayan yürüyüşe sendikalara göre yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Liseliler de memurlarla birlikte yürüyüş kortejlerinde yer alarak mesleki diploma reformunu protesto etti.
Ayrıca Toulouse ve diğer kentlerde de binlerce kişi sokaklara çıkarak ücret ve alım gücünün arttırılmasını istedi, iş birimlerinin ortadan kaldırılmasını ise protesto etti.
HER YIL 35 BİN İŞ ALANI YOK OLACAK
Kamu Hizmetleri Bakanı Eric Woerth, bu yıl ücret artışı yapacaklarını açıklarken, iş alanlarının ortadan kaldırılmasına ilişkin hükümet planının devam edeceğini sözlerine ekledi. Eylemciler bu yıl içinde 22 bin 900 iş alanının ortadan kaldırılacağını belirterek tepki gösteriyor. 2009’dan itibaren ise yılda 35 bin iş alanı yok olacak. Bu da kamu hizmetlerinden her iki memurdan birinin emekliliğe ayrılacağı anlamına geliyor.
22 Ocak’ta Paris’te yaklaşık 50 bini aşkın demiryolu çalışanı, elektrikçi, gazcı ve toplu taşıma çalışanları emeklilik ve işin korunması için yürümüştü. Sendika liderlerinin yer aldığı gösteride hükümetin emeklilik politikası protesto edilmişti. 20 Kasım 2007’de yapılan bir önceki memur eylemine devlet memurlarının üçte biri katılmış ve yüzbinlerce kişi sokaklara dökülmüştü.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |