E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İlber Ortaylı'dan 'Topkapı' tepkisi: Tuvalethane değil 

Prof. Dr. İlber Ortaylı, İstanbul'daki Topkapı Sarayı'nda tuvalet arayan turistlere, "Topkapı tuvalethane değil. Bin 500 yıldır Ayasofya umumi tuvalethane değil" sözlerini sarf etti.

30.03.2018 - 14:46
İlber Ortaylı dan  Topkapı  tepkisi:  Tuvalethane değil


Ortaylı, Fatih Sultan Mehmet'in doğumunun 586. yılında Edirne’de düzenlenen, “Fatih ve Edirne" adlı konferansa konuşmacı olarak katıldı. Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezinde gerçekleşen konferansa çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı. Salonda oturmaya yer bulamayan vatandaşlar Ortaylı'yı ayakta dinledi.

İHA'nın aktardığına göre, konferansın ortalarında salondaki gürültüden rahatsız olan Ortaylı, konferansı yarıda bırakmak zorunda kalacağını ifade etti.

"MEMLEKETİN SAĞCILARI VE SOLCULARI OSMANLI SARAYININ NE OLDUĞUN BİLMİYOR"

Topkapı Sarayı'nın bilinmediğini ifade eden Ortaylı, "Fatih’in Sarayı ortadadır. Bugünkü Topkapı’nın yarısı. Diğer kısmı yok. Kanuni devrinde de yoktu. Hürrem Sultan zorladı diye oraya Sinan tarafından ilave edildi. Simetriyi bozacak şekilde. Topkapı Sarayı dünyanın en güzel çinileri en güzel doğrama eserleriyle en zengin kumaş koleksiyonuyla ve Osmanlı mutfağını zirveye ulaştıran mutfaklarıyla ortada. Ama bu saray bizim bileceğimiz saraylardan değil. 19’ncu asrın devleti bu sarayda yaşamazdı. Çünkü çok dardı. 60 kişiye orkestralı ziyafet verecek bir salon yok. Bunlar hep efsanelerdir. Efsaneleri bilmeyen insanlar Topkapı Sarayı'nda ilave müzeler kurmaya kalktılar. Hepsi yanlış girişimlerdir. Memleketin sağcıları ve solcuları Osmanlı Sarayı’nın ne olduğunu bilmiyor. Osmanlı Sarayı sadece devletin temsili demektir. Osmanlı Sarayı, herhangi bir önemli kişilerden daha ucuza mal olan bir şeydir. Bugünkü Edirne Sarayı Topkapı’nın annesidir" dedi.

"TOPKAPI TUVALETHANE DEĞİL"

Topkapı Saray’nın tuvalethane olmadığını belirten Ortaylı, "Dünyanın en büyük çini koleksiyonu Çin’de değil, bizde. 11 bin parçadır. Bunlar çok nadide parçalardır. Çinlilerle ben çok uğraştım. Çinli Çini Kültür Bakan Yardımcısı saraydaymış ben ne bileyim. Adamın tuvalete gireceği tutmuş. Getirmişler benim tuvalete. Tabii sarayda tuvaletimiz yok. Topkapı tuvalethane değil. Altının yapısını bilmiyoruz. Öyle her yere tuvalet konulmaz. Şad tuvalet bulamamış. ‘Evinde yap.’ Bin 500 yıldır Ayasofya umumi tuvalethane değil. Altındaki dehliz, kanalların dahi haritasını çıkaramazlar. Her Allah’ın kulu oraya geldiğinde, 3 buçuk milyon ziyaretçi birer litre bırakırsa biz ne yapacağız. Saçma. Böyle aptal aptal laflar konuşuluyor. Herkes tuvalet yapmayı biliyor. Ama bunun yeri var. Kesinlikle bizim çini sarayına ihtiyacımız var. Söylüyorsunuz kimsenin umurunda değil" şeklinde konuştu.

Konferansın sonunda Edirne Valisi Günay Özdemir, Ortaylı'ya Edirnekari hediye etti.

ETİKETLER:
ilber ortaylı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Geri adım atmadı!
Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ne katılmayacağını açıklarken “Böyle bir ...
Tatlıses'ten skandal FETÖ çıkışı!
Beş yıl önce silahlı saldırıya uğrayan Tatlıses, yaşadığı kötü olayların ...
Cengiz Çolak... Pelin Sönmez'e aldığı Ferrari'sini geri aldı!
Cengiz Çolak, eski eşi Pelin Sönmez’e hediye ettiği Ferrari’yi boşanınca geri aldı.
 
Emrah ekranlara dönüyor! Parayı peşin aldı Nevşehirli olacak!
Uzun süredir ekranlarda görünmeyen Emrah, yeni projeyle hayranlarıyla buluşmaya hazırlanıyor.
Joan Baez Türkiye'den özür diledi
12 Ağustos’ta İzmir Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda vereceği konseri ...
Şeyma Subaşı, kızı ile banyo keyfini paylaştı!
Acun Ilıcalı'nın sevgilisi Şeyma Subaşı, kızı Melisa ile banyo keyfini ...
 
Bu terlik bir başka... Fiyatını duyan herkes şok oldu!
Sunucu Asena Atalay, Nişantaşı’nda objektiflere takıldı. Ama asıl olay terliklerin fiyatındaydı.
Yeşilçam efsanesi kalp ameliyatı geçirdi!
Yeşilçam'ın önemli isimlerinden Necati Bilgiç, açık kalp ameliyatı geçirdi.
Müzik dünyasının usta isminden kötü haber!
Müzik dünyasının usta ismi Fatih Erkoç, Lenfoma kanserine yakalandığını açıkladı.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
yangın
Suudi Arabistan
uzaktan çalışma
Abdullah Ercan
ygs 2015
yakmak
Murat Yıldırım
zonguldak maden
saldırı