AKP Genel Merkezi’nin son anketindeki dört isimle ilgili tartışmalar, parti yönetiminin kaygılarını da gün yüzüne çıkardı. Bazı parti yetkilileri, “Erdoğan’ın aday olmadığı her seçenekte birden fazla isim yarışa girer. Başbakan partiyi bırakmak istemese de aday olmak zorunda kalabilir” görüşünü dile getiriyor.
HER ŞEY ANKETLE BAŞLADI
AKP’nin teşkilata sunduğu listede adları sıralanan Devlet Bakanları Beşir Atalay, Mehmet Aydın, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan’ın adaylığıyla ilgili tartışma, parti yönetimine “seçim atmosferine dönük zihin egzersizi yapma” fırsatı verdi. Dört aday adayının da “Milli Görüş siyasetinden gelmeyen” kişiler olduğuna dikkati çeken bazı vekiller, “Bu isimlerden biri aday gösterilirse Gül, Şener veya Bülent Arınç da yarışa girer” görüşünü dile getiriyor. Milli Görüş kökenli vekillerin, Erdoğan’ın aday olmaması durumunda “türban hassasiyeti”ne tepki olarak farklı arayışa girmelerine kesin gözüyle bakılıyor.
İŞARETİ ŞENER VERDİ
Abdüllatif Şener’in “Kimin aday olduğundan da öte, kimin seçileceği önemli. ‘Sayın Başbakan olmazsa başka kimse çıkmaz’ gibi bir düşüncede değilim” sözleri nisan süreciyle ilgili kriz senaryolarının ilk işaretleri olarak değerlendiriliyor. Bazı vekiller, “Başbakan Erdoğan’ın aday olmadığı durumda ancak Gül’ün adaylığı kaosu önler. Bu durumda bile Arınç’ın aday olmayacağı kesin değil” görüşünü savunuyor.
ÖZAL DA YEDEK ADAY KULLANDI
ERDOĞAN’IN AKP’nin aday sayısıyla ilgili olarak “Bir isim mi olur, iki isim mi olur? Bunu göreceğiz’’ sözleri “yedek” senaryolarını canlandırdı. Grubun oy vereceği asıl aday dışında bir partilinin yedekte tutulmasını öngören bu formül şu iki nedene bağlanıyor:
1. 25 Nisan gecesi sona eren adaylık sürecinin ardından yeni aday gösterilemiyor. 10 günlük süreçte asıl aday, bir sağlık sorunu veya kazayla karşılaşsa bile mevcut adaylarla oylamalara devam edilecek. Kötü sürprizlere karşı AKP’li bir isim yedekte tutulabilir. Örnek olarak Turgut Özal’ın 1989’da Burdur Milletvekili Fethi Çelikbaş’ı “yedek” gösterdiği anımsatılıyor.
2. Erdoğan’ın aday olması ve Anayasa Mahkemesi’nin “367 çoğunluk” savıyla ilk tur oylamayı iptal etmesi durumunda, büyük olasılıkla adaylık süreci yeniden başlamayacak. Haliyle yeni bir aday üzerinde uzlaşma zorunluluğu ortaya çıkacak. AKP’liler, “CHP’nin adayını seçtirme veya nafile turlarla TBMM’yi seçime götürme” seçeneklerine kalmaktansa, AKP’li yedek aday üzerinde uzlaşmayı arayacak.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...